to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:56 | 02.09.2016

Αθλητισμός

Προσπάθειες για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα: Επιστολή FIFA προς ΕΠΟ - Συνάντηση Κοντονή με τους εκπροσώπους των ΠΑΕ

Η πρόθεση όλων είναι να αρχίσει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας αλλά… υπάρχει και “αλλά”. Ενας “αστερίσκος” που θα ξεκαθαρίσει όταν τελικά γίνει η συνάντηση ανάμεσα στη ΦΙΦΑ και τις ΠΑΕ, η οποία ματαιώθηκε πριν από λίγες μέρες με ευθύνη της ΕΠΟ. Σ αυτή την συνάντηση θα πρέπει να λυθεί το θέμα της διαιτησίας και του επιδιαιτητή, ζήτημα που θίγει και η FIFA με επιστολή της προς την ΕΠΟ, την οποία παρέδωσε ο Σταύρος Κοντονής στους εκπροσώπους των ΠΑΕ.


Στην συγκεκριμένη επιστολή ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την ματαίωση της συνάντησης με τις ΠΑΕ, μετά από απόφαση του Γιώργου Γκιρτζίκη, δηλώνουν έτοιμες να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τις ΠΑΕ, ενώ παραδέχονται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την διαιτησία στη χώρα μας.

Η συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή με τους εκπροσώπους των ΠΑΕ διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Ο Υφυπουργός άκουσε τα αιτήματα των ΠΑΕ και το αίτημά τους για έναρξη του πρωταθλήματος στις 10 Σεπτεμβρίου, εφόσον έχουν εκλείψει οι λόγοι αναβολής του.

«Εάν γίνει το παραμικρό θα κλείσουν όλα τα γήπεδα"

Μιλώντας προς τους ιδιοκτήτες –εκπροσώπους των ΠΑΕ της Super League ο κ. Κοντονής υπογράμμισε:
«Εφόσον κριθεί ότι δεν τίθεται λόγος ανανέωσης της απόφασης αναβολής της έναρξης του πρωταθλήματος, το πρωτάθλημα θα αρχίσει.
Σε κάθε περίπτωση, σας καθιστώ αποκλείστηκα υπεύθυνους για το κλίμα στα γήπεδα και τον έλεγχο των οπαδών σας. Εάν γίνει το παραμικρό θα κλείσουν όλα τα γήπεδα και έχω ενημερώσει σχετικά τη FIFA και την UEFA. Ουδείς επιθυμεί πλέον να ανεχθεί τις αθλιότητες στα ελληνικά γήπεδα και σας λέω ευθέως μην προσπαθήσετε να με δοκιμάσετε. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή».

«Εργαζόμαστε για να αρχίσει το πρωτάθλημα"

Εξερχόμενος, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε:
«Δέχτηκα όλες τις ομάδες της Λίγκας για να συζητήσουμε για τα ζητήματα που απασχολούν. Το αίτημα τους είναι γνωστό. Να αρχίσει το πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου. Ήδη η ΕΠΟ έχει συμμορφωθεί με το θέμα των δικαστών. Συμμορφώθηκε και προς τις επιταγές του νόμου και προς τις υποδείξεις της ΦΙΦΑ. Συμφωνήσαμε με την Λίγκα να αποτανθούμε στην ΦΙΦΑ και να ζητήσουμε να γίνει η συνάντηση που με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ ματαιώθηκε».

Όταν ρωτήθηκε αν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου θα γίνει η πρώτη φετινή σέντρα, αρκέστηκε να πει: «Όλοι εργαζόμαστε για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 10 του μήνα. Όσο δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα το πρόβλημα παραμένει. Η κυβέρνηση είναι εδώ για να λύνει τα προβλήματα».

Στράτος: «Θα ζητήσουμε από την ΕΠΟ να γίνει η συνάντηση με την ΦΙΦΑ για την διαιτησία»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λίγκας,  Γιώργος Στράτος αποκάλυψε πως ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης έχει στείλει έγγραφο στην ΕΠΟ λέγοντας πως τα κλιμάκια της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ είναι έτοιμα άμεσα να έρθουν στην Αθήνα για την συνάντηση που ματαίωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Γκιρτζίκης.

«Ευχαριστούμε και πάλι τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας για συνάντηση ώστε να μεταφέρουμε την απόφαση μας για έναρξη του πρωταθλήματος» τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Στράτος και πρόσθεσε: «Είχαμε γόνιμη και παραγωγική συνάντηση από όλες τις πλευρές. Ο κ. Υπουργός μας είπε ότι ζητήματα που δεν αφορούν εμάς έχουν ήδη επιλυθεί. Μας έδωσε σχετικό έγγραφο του κ. Κουτσοκούμνη προς την ΕΠΟ, σύμφωνα με το οποίο ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να έρθουν Αθήνα για να γίνει η συνάντηση που ματαιώθηκε για να συζητήσουμε για την διαιτησία και το ισπανικό μοντέλο! Εμείς άμεσα θα ζητήσουμε από την ΕΠΟ να γίνει αυτό, ώστε να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία μας να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 10 Σεπτεμβρίου».

Πλέον, αναμένεται να συνταχθεί επιστολή από την Σούπερ Λίγκα προς τις ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, με την οποία θα τις καλεί να επιστρέψουν στη χώρα μας, αλλά και επιστολή προς την ΕΠΟ προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα σχετικά με την διαιτησία και να αρχίσει το πρωτάθλημα στις 10 Σεπτέμβρη. 

(πηγή: Στο Κόκκινο - ρεπορτάζ: Αλέκα Ζουμή)

**************

Χρ. Πανόπουλος: Κοντά στο γκολ ο Κοντονής! - Αισιοδοξία ότι θα ξεκινήσουμε

Σύμφωνα με το «Έθνος», χαρακτηριστική του καλού κλίματος που έγινε η συνάντηση των παραγόντων των ΠΑΕ και τον υφυπουργό Αθλητισμού, ήταν και η ατάκα του Χρήστου Πανόπουλου.

«Είναι κοντά στο να βάλει γκολ, εάν το πρωτάθλημα ξεκινήσει στις 10 του μηνός» είπε ο εκπρόσωπος της Ξάνθης, που στις δηλώσεις του εξήρε την προσπάθεια του υφυπουργού, προκειμένου η Super League να αρχίσει το άλλο Σαββατοκύριακο.

«Εκπροσώπησα την Ξάνθη για να είμαστε ξεκάθαροι. Συγχαρητήρια στον υπουργό για τον χειρισμό της γενικής κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι κοντά στο να βάλει γκολ, εάν το πρωτάθλημα ξεκινήσει στις 10 του μηνός. Υπάρχει μία τάση για καλή διάθεση συνεργασίας στο θέμα της διαιτησίας. Ο υπουργός είναι κοντά να βάλει γκολ και εμείς να ησυχάσουμε και να δούμε με πιο αισιόδοξο βλέμμα το μέλλον. Υπάρχει αισιοδοξία ότι με την λογική που έχουμε όλοι θα ξεκινήσουμε», δήλωσε ο Χρήστος Πανόπουλος.

**************

FIFA: Γνώμη μας είναι ότι ένα «υγιές» πρωτάθλημα ξεκινά πάντα με την καλή θέληση όλων των σχετικών μερών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που αποτελούν βασικούς συντελεστές για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Από τα ball boys, μέχρι τους διαιτητές και τους πειθαρχικούς κριτές κτλ. 

Επιστολή προς την ΕΠΟ, εκ μέρους της FIFA, απέστειλε ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, Κωστάκης Κουτσοκούμνης με την οποία ζητεί να επιστρέψουν τα κλιμάκια των δύο συνομοσπονδιών (FIFA-UEFA) στην Αθήνα για να δοθεί οριστικό τέλος στο θέμα της διαιτησίας.

Ο Κύπριος παράγοντας στο κείμενο που έστειλε στην Ομοσπονδία και κοινοποιήθηκε στον Σταύρο Κοντονή τονίζει ότι η FIFA γνωρίζει για το πρόβλημα που υπάρχει με τη διαιτησία στην Ελλάδα και είναι πρόθυμη να δώσει τη λύση για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα, αγαπητοί φίλοι,

Θερμά συγχαρητήρια για τη νίκη της εθνική σας ομάδας κατά της Ολλανδίας.

Με μεγάλη μας λύπη υποχρεωθήκαμε να αποχωρήσουμε από τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, τόσο μεταξύ ημών και της ΕΠΟ όσο και τη σύσκεψη μεταξύ ημών όλων και των συλλόγων της Super League. Είμαι σίγουρος ότι είχατε βάσιμους λόγους για να ματαιώσετε τη σύσκεψη, παρόλο που εκφράσαμε τη διαφωνία, την απογοήτευση και τη λύπη μας τη στιγμή εκείνη. Δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει ότι ένα από τα μείζονα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι όντως η διαιτησία και οι συσκέψεις θα έδιναν στην επιτροπή μας τη δυνατότητα να σας προτείνει λύσεις, στο πλαίσιο της σύμβασης διαιτησίας της UEFA, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι προκαταλήψεις που ιστορικά υπάρχουν, όσον αφορά τα θέματα της διαιτησίας στην Ελλάδα. Ματαιώνοντας τις συσκέψεις, τα προβλήματα με τη διαιτησία παραμένουν επί μακρόν και διαφορές ενυπάρχουν, σε τέτοια έκταση που συγκεκριμένοι σύλλογοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα αγωνιστούν σε ένα «πλαστό» πρωτάθλημα.

Ίσως γνωρίζετε ότι η Super League μας απέστειλε ένα αντίγραφο επιστολής που απευθύνεται σε εσάς, διαμαρτυρόμενη για τη μη συμμόρφωση της ΕΠΟ με τις συμφωνίες που κάνατε με αυτούς, αναφορικά, όπως είναι φυσικό, με τη διαιτησία. Το θέμα της επιστολής αυτής δεν είναι να εμπλακεί σε πόλεμο επιστολών και τι είπε ποιος και πότε, κλπ.

Γνώμη μας είναι ότι ένα «υγιές» πρωτάθλημα ξεκινά πάντα με την καλή θέληση όλων των σχετικών μερών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που αποτελούν βασικούς συντελεστές για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Από τα ball boys, μέχρι τους διαιτητές και τους πειθαρχικούς κριτές κτλ. Για να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα με τεράστια προβλήματα μεταξύ των δύο σημαντικότερων εμπλεκόμενων φορέων του πρωταθλήματος, της Super League και της ΕΠΟ, είναι εγγυημένο ότι αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίστε προβλήματα, όπως φωνές δυσαρέσκειας το λιγότερο, κατηγορίες εναντίων διαιτητών, κατά της ΕΠΟ κτλ. δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που γεννά βία.

Είναι σημαντικό η σχέση μεταξύ της ΕΠΟ και της Super League να διορθωθεί πριν την έναρξη του πρωταθλήματος για το καλό του αθλήματος στην Ελλάδα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να χειριστείτε αναλόγως τους προβληματισμούς της Super League αναφορικά με την διαιτησία.

Σας επισημαίνουμε ότι είμαστε παρ’ όλα αυτά εδώ για να σας βοηθήσουμε αν χρειαστείτε την βοήθεια μας, στον βαθμό που άπαξ και μας το ζητήσετε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σας ταλανίζουν σήμερα με την Super League όσον αφορά στην διαιτησία με τελειωτικό τρόπο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)