to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 20.03.2013

Διεθνή

Επισκόπηση Εγχώριου και Διεθνούς Τύπου για τις εξελίξεις στην Κύπρο (20/3/2013)

Αναδημοσίευση από LeftLab


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα, το σκηνικό χαρακτηρίζεται υπό απόλυτη ρευστότητα και οι πληροφορίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Υπό αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Ωστόσο αποδεικνύουν ότι ακόμη και μια οικονομία με μικρό μέγεθος, όπως αυτή της Κύπρου, μπορεί να αναστατώσει το σύμπαν των ανοιχτών αγορών.

Σταχυολογούμε τις μέχρι τούδε εξελίξεις: 

Σε δυο λύσεις-σενάρια κατέληξε η σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τα οποία αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει τη δημιουργία Ταμείο Εκμετάλλευσης της Δημόσιας Περιουσίας το οποίο θα εκδώσει μετοχές και ομόλογα τα οποία θα αγοράσουν ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου. Η λύση αυτή προϋποθέτει ότι το Fund θα προικοδοτηθεί με τις συμμετοχές του Δημοσίου σε εταιρίες και ακίνητη περιουσία καθώς και το φυσικό αέριο.

Αν η τρόικα απορρίψει αυτό το σενάριο, το οποίο κινείται κοντά στο ελληνικό πρότυπο του ΤΑΙΠΕΔ, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή η λύση έκτακτης ανάγκης η οποία επικεντρώνει στη διαχείριση των δυο τραπεζών.

Υπό αυτό το σενάριο η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου θα διασπαστούν σε good και bad bank και τα καλά στοιχεία θα εισφερθούν σε νέα τράπεζα-γέφυρα. Σε μια τέτοια εξέλιξη θα χρειαστεί να επιβληθούν όροι και περιορισμοί στην εκροή καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων.

Συγκεχυμένες είναι εξάλλου οι πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση. Η Κύπρος διαψεύδει τις πληροφορίες για συμφωνία πώλησης της Λαϊκής σε Ρώσους, τις οποίες επιβεβαιώνει η Καθημερινή Κύπρου. Η πιθανή συμφωνία μειώνει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου κατά 4 περίπου δισ. ευρώ.

Δεν έχουν πέσει υπογραφές και η συμφωνία φέρεται να είναι προφορική.

O υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής είχε σήμερα μια νέα συνάντηση με τον πρώτο αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ χωρίς, επίσημα, να προκύψει συμφωνία για μια βοήθεια της Μόσχας προς το νησί, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ, με τον οποίο ο κ. Σαρρής είχε ήδη νωρίτερα σήμερα διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Εναλλακτικά συζητήθηκε σχέδιο διάσωσης μεταξύ των πολιτικών ηγετών της Κύπρου, με την επιβολή ειδικού τέλους επί των καταθέσεων και άλλων χρηματικών λογαριασμών σε τράπεζες. Το ειδικό τέλος θα επιβαρύνει μόνον τους Κύπριους πολίτες και δεν θα αφορά τους ξένους καταθέτες. Η ρύθμιση αυτή προτάθηκε από τον αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ και έγινε αποδεκτή από όλα τα κόμματα, την κεντρική τράπεζα και συνδικαλιστικές οργανώσεις της Μεγαλονήσου. Προηγήθηκαν πολύωρες συζητήσεις, ενώ σε σύσκεψη στην κεντρική τράπεζα εξετάσθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις του μέτρου, όσο και το τί θα αποφέρει σε επίπεδο δημοσίων εσόδων.

Financial Times: Τέσσερα σενάρια

Η οικονομική εφημερίδα Financial Times αναλύει τα τέσσερα πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Πρώτο σενάριο: Συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση. Η εφημερίδα βλέπει δύο πιθανές οδούς ανάμιξης της Μόσχας: συμφωνία που θα περιλαμβάνει πρόσβαση στο φυσικό αέριο ή ρωσική εξαγορά κυπριακής τράπεζας. Όσον αφορά το πρώτο ενδεχόμενο, σημειώνεται ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το πότε και πόσα έσοδα θα προκύψουν, ενώ για το δεύτερο αναφέρεται ότι πιθανότερη θα ήταν η εξαγορά της Λαϊκής από την Gazprombank. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν η ΕΕ θα αποδεχόταν τη ρωσική παρουσία στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την ώρα που επιδιώκει τη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά και κατά πόσο οι Ρώσοι θα θελήσουν τη συμφωνία την ώρα που έχει υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στις κυπριακές τράπεζες.

Δεύτερο σενάριο: Υπαναχώρηση της Κύπρου και επανεξέταση της ιδέας επιβολής υψηλότερου φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σχολιάζεται ότι οι διεθνείς πιστωτές εξεπλάγησαν από την έκταση υπεράσπισης των ξένων καταθετών από την κυπριακή πλευρά. Ο Έρικ Νίλσεν από τη UniCredit αναφέρει πως «λόγω των υψηλών επιτοκίων καταθέσεων ένας καταθέτης σε κυπριακή τράπεζα που έβαλε στο λογαριασμό του 100.000 ευρώ το 2008 θα έχει έως τώρα κερδίσει 15.000 ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο καταθέτη σε Ιταλία ή Ισπανία και 23.000 περισσότερα από τον καταθέτη στη Γερμανία». Ο ίδιος θεωρεί ότι ένας φόρος 15% στους μεγαλοκαταθέτες δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογος και επομένως η κυπριακή θέση δεν μπορεί να «πουληθεί» στην ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, προσθέτει η εφημερίδα, ο κος Αναστασιάδης φοβάται τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο για το καθεστώς του νησιού ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, κάτι για οποίο φαίνεται να υπάρχει πολιτική συναίνεση.

Τρίτο σενάριο: Υποχώρηση της ευρωζώνης, με το φόβο της κυπριακής εξόδου από την ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι προωθείται η ιδέα της εθνικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων για την εξασφάλιση 3-5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι όμως που είχε αρχικά προταθεί από την Κομισιόν και απορριφθεί από τη Γερμανία. Ακόμα και οι υποστηρικτές της εξαίρεσης των καταθετών, όπως η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και της απαλλαγής της από «αμφιβόλου» προέλευσης ρωσικό χρήμα. Μια άλλη λύση θα ήταν η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα νομικά δυνατό, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Ακόμα και τότε πάντως, η Λευκωσία θα ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει την εξωτερική εποπτεία και τη ριζική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα που θα συνόδευαν τα κεφάλαια από το μηχανισμό, σχολιάζει η εφημερίδα.

Τέταρτο σενάριο: «Καταστροφή» που προβλέπει τερματισμό χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Η επόμενη σύσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ κατά την οποία θα μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου. «Αυτό είναι το πιστόλι που σημαδεύει το κεφάλι του κ. Αναστασιάδη, κάτι που του κατέστησαν σαφές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών», αναφέρεται. Το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προσθέτει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος είτε γίνεται μια οικονομία χωρίς χρήματα και στρέφεται σε ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων, είτε αρχίζει να τυπώνει το δικό της νόμισμα. «Την επόμενη φορά που οι Κύπριοι πάνε στα τραπεζικά τους υποκαταστήματα ίσως κάνουν ανάληψη κυπριακών λιρών», καταλήγει το δημοσίευμα.

Μέρκελ: Λυπάμαι

Τη λύπη της για την καταψήφιση της συμφωνίας διάσωσης από το κυπριακό κοινοβούλιο εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι αναμένει νέα πρόταση από τη Λευκωσία.

Η Γερμανίδα αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, ότι σέβεται την απόφαση των κυπρίων βουλευτών και διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που θα καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου να γίνει βιώσιμος.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι καταθέτες με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου.

Το σχέδιο B' της Κύπρου δεν έγινε δεκτό καταρχήν χθες από την τρόικα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA και εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν οι δύο μεγάλες τράπεζες, η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η αντίδραση της τρόικας στο «όχι» της κυπριακής Βουλής ήταν έντονη, και προσέθεσε ότι σε επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Κύπρου με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -μετά την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup- έγινε γνωστό ότι η τρόικα δεν δέχεται σχέδιο Β για τη διάσωση της Κύπρου και οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή «δεν θα ξανανοίξουν».

Ο κ. Χάσικος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρότι εμείς έχουμε Plan B λυπούμε να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το Plan B που έχουμε. Δηλαδή από ίδιους πόρους εμείς, δανεισμό ή από τα ταμεία μας, από ασφαλιστικές εταιρείες, από άλλες τράπεζες κτλ εσωτερικά δεν το δέχεται η τρόικα».

Ερωτηθείς αν πρόκειται για μια νέα εξέλιξη καθώς δεν είχε ακουστεί μέχρι στιγμής κάτι σχετικό, σημείωσε πως πρόκειται για πληροφορία βραδινή.

«Δηλαδή μετά τη στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας που είπαμε το μεγάλο όχι, η τρόικα μας είπε κύριοι μπαίνετε στη διαδικασία που γνωρίζετε», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στη διαδικασία συνέχισε: «ούτε λίγο ούτε πολύ η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε στη διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό μας έλεγαν».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου δήλωσε «ότι ενδέχεται να μην ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο μέχρι και την Παρασκευή», τόνισε, όμως, ότι ο πανικός αυτές τις ώρες δεν βοηθά και σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο "Β" για τη διάσωση της Κύπρου, το οποίο ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

Νίκος Παπαδόπουλος: Δεν αποκλείεται αποχώρηση από το ευρώ

«Η Κύπρος έχει πέσει θύμα στυγνού εκβιασμού. Με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται δεν αποκλείεται και η αποχώρηση από το ευρώ... Έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας. Η ύφεση θα γίνει βαθύτερη, αυξάνονται οι φωνές να εξετάσουμε ακόμη και αποχώρηση από το ευρώ», δήλωσε στον Real fm ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής της Κύπρου και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Μπάρμπαρα Κολμ -Διευθύντρια του Αυστριακού Οικονομικού Κέντρου: 

"Η συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο κυρίαρχο κράτος της Κύπρου ήταν δικτατορική και συγχρόνως εκφοβιστική και τώρα δεν θα πρέπει η ΕΕ να εκπλήσσεται αν θα αναμιχθεί η Ρωσία, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή βάση διαπραγμάτευσης".

Βουλευτής του ΔΗΣΥ εναντίον Χριστόφια

Επίθεση δέχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευθύμιο Δίπλαρο, ο οποίος μιλώντας στο Mega Κύπρου δήλωσε ότι η κόρη του πρώην Προέδρου είχε μεταφέρει κεφάλαια έξω από την Κύπρο.

Ο κ. Χριστόφιας, σε γραπτή ανακοίνωση του κάνει λόγο «για αήθη και ανοίκεια συκοφαντία» και κάλεσε τον κ. Δίπλαρο να απολογηθεί άμεσα επισημαίνοντας ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα εναντίον του βουλευτή του ΔΗΣΥ, ενώ καλεί κάθε αρμόδιο που έχει εξουσία να ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και των παιδιών του, προκειμένου να τερματιστούν «οι ψευδολογίες περί δήθεν πλουτισμού, περί δήθεν μεταφοράς κεφαλαίων από την Κύπρο και περί δήθεν καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού».

Καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται!, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γιος του Χριστόφια, Χρήστος σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ε. Δίπλαρο, ο οποίος είπε σε πρωινή εκπομπή πως "η θυγατέρα του τέως Προέδρου μετέφερε κεφάλαια έξω από την Κύπρο".

Αλ. Τσίπρας: Οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη

Οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός θα δώσουν το έναυσμα για μια συνολική αντεπίθεση των λαών της Ευρώπης, στα καταστροφικά σχέδια της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ανοίγοντας το δρόμο για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης, της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

http://left.gr/news/alexis-tsipras-gia-kypro-oi-laoi-tis-eyropis-den-eho...

Μ. Γλέζος: Ένα ακόμη ΟΧΙ στην αδίστακτη επέλαση

Τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο συνεχάρη ο Μανώλης Γλέζος για την απόφασή του να θέσει την περιουσία της Κυπριακής Εκκλησίας στη διάθεση του κράτους και επικρότησε την απόρριψη από την κυπριακή βουλή του κουρέματος καταθέσεων.

"Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ο ελληνικός λαός ήταν ο πρώτος που είπε το ΟΧΙ στην επέλαση των Γερμανών στην Ευρώπη. Σήμερα ο ελληνικός κυπριακός λαός υψώνει ένα ακόμη ΟΧΙ απέναντι στην αδίστακτη επέλαση των απρόσωπων οικονομικών μηχανισμών που διευθύνει η Γερμανία", αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση.

Ο κ. Γλέζος υπενθυμίζει ακόμη πως «ο Χρύσανθος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος το 1941, αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσιλογική κυβέρνηση και να χοροστατήσει σε δοξολογία, απαντώντας στον Γερμανό διοικητή της Αθήνας ότι η Εκκλησία μας κάνει δοξολογίες για την απελευθέρωση των λαών και όχι για τη σκλαβιά τους».

Η θέση του Die Linke: Καταστροφική απόφαση

"Η απόφαση είναι απολύτως καταστροφική και εντείνει την κρίση, διότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα.

Αν αποδεικνύεται ότι οι καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς στην Κύπρο, τότε δεν είναι ασφαλείς πουθενά στην Ε.Ε.

Η Κύπρος θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισλανδίας, να βάλει χέρι στους ανώνυμους λογαριασμούς ξένων μεγαλοκαταθετών, να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα και τους τζογαδόρους/κερδοσκόπους του.

Η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος, αλλά γι αυτό είναι συνυπεύθυνη η Γερμανία: Η Αριστερά έχει προ πολλού ζητήσει να καθιερωθεί παντού στην Ε.Ε. ενιαία ελάχιστη φορολόγηση των καταθέσεων, ώστε να μην δημιουργούνται φορολογικοί παράδεισοι, αλλά η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει διαρκώς το αίτημα της Αριστεράς στις καλένδες. Άρα το πρόβλημα είναι δομικό. Η ιδεολογία του ανταγωνισμού εντός της Ε.Ε. καταστρέφει την Ε.Ε".

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατά Marc

Προβάδισμα στην παράσταση νίκης και την εκτίμηση ψήφου καταγράφει τον Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Alpha.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται στην παράσταση νίκης με ποσοστό 44,8% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφει ποσοστό 36,2%.

Όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα με ποσοστό 28,4% έναντι 27,4% της ΝΔ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 11,7%, το ΠΑΣΟΚ με 6,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 6,6%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,7% και τέλος το ΚΚΕ με 5,3%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 47,4% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με ποσοστό 32,4%.

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος εμφανίζεται ο αρχηγός της ΝΔ (45,8%), ακολουθεί ο Φώτης Κουβέλης (45,1%), ο Αλέξης Τσίπρας (39,5%), ο Πάνος Καμμένος (30,8%), η Αλέκα Παπαρήγα (26,1%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (22,4%) και τέλος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15,7%).

Στην ερώτηση «ποια είναι η γνώμη σας για την κυβέρνηση», το 34,1% απαντά «μάλλον θετική» και το 53,3% «μάλλον αρνητική».

Το 21,2% των ερωτηθέντων εκτιμά πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση ενώ το 40,3% πιστεύει πως η κατάσταση στη χώρα θα ήταν χειρότερη.

Τέλος το 39,8% επιθυμεί πρόωρες εκλογές ενώ το 58,7% προτιμά να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης.

Άρθρα στον ελληνικό Τύπο

ΤΑ ΝΕΑ: «Μετά τις πρώτες αμφιταλαντεύσεις η κυπριακή πολιτική ηγεσία κατόρθωσε να βρει μια γραμμή εθνικής ενότητας και σύμπλευσης παίρνοντας το μεγάλο ρίσκο να πει το «όχι» στην Ανγκελα Μέρκελ. Ανεξαρτήτως έκβασης, αυτό πρέπει να αποτελέσει μάθημα και για την ελλαδική πλευρά: τα κόμματα που συμφωνούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας οφείλουν να χαράξουν κοινή διαπραγματευτική γραμμή, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία». http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5007428/to-kypriako-ox...

Καθημερινή (Γ. Μπήτρος, Τάσος Αβραντίνης): «Ο πειρασμός του κρατικού παρεμβατισμού αποσταθεροποιεί στην πραγματικότητα την Ε.Ε. αφού καταργεί την αξιοπιστία του τραπεζικού της συστήματος, νοθεύει τη φυσιογνωμία της ως ελεύθερης οικονομίας και περιορίζει την ελευθερία των συναλλαγών. Γι’ αυτό, πολύ σύντομα αναμένουμε να οδηγήσει σε μαζική έξοδο ξένων κεφαλαίων που εδώ και μερικές δεκαετίες την εμπιστεύτηκαν». http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_20/03/2013_514635

Ελευθεροτυπία: «Οπως αποδείχθηκε τελικά στην πράξη, η άρνηση των Κυπρίων να αποδεχθούν τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν σήμαινε και την αυτόματη εξαφάνιση του νησιού από το χάρτη, όπως προέβλεπαν οι Κασσάνδρες της τρόικας. Ήδη άρχισαν να συζητούνται εναλλακτικά σενάρια εξεύρεσης πόρων και κατανομής των δαπανών». http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=351629

Έθνος: «Πέραν του γεγονότος ότι ο τραπεζικός τζίρος στο Λουξεμβούργο και στη Μάλτα είναι αναλογικά πολύ υψηλότερος εκείνου της Κύπρου, ήταν εν γνώσει όλων αυτή η ιδιαιτερότητα της κυπριακής οικονομίας όταν συμφωνήθηκε και επιτεύχθηκε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Και τότε δεν υπήρξε αντίδραση από κανέναν. Ισως γιατί δεν υπήρχαν η κρίση και οι ενισχυμένες κερδοσκοπικές δυνατότητες των γερμανικών τραπεζών και ομολόγων». http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63799786

~Ο Ρουμπινί έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Η Ρωσία δεν θέλει απλά τα δικαιώματα για το φυσικό αέριο, θέλει και μία στρατιωτική ναυτική βάση στην Κύπρο σε αντάλλαγμα για τη διάσωση».

__Ανασκόπηση του ρώσικου τύπου για την απόφαση του Eurogroup

19.03.13__

Τηλεφωνική συνομιλία ΠΟΥΤΙΝ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ. Ανησυχία για τα μέτρα που τυχόν παρθούν ενάντια στα ρώσικα συμφέροντα. Ο ΠΟΥΤΙΝ προτείνει – συμφώνησαν για να υπάρχουν συνομιλίες σε ΤΡΙΜΕΡΕΣ ΕΠΊΠΕΔΟ (ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΜΟΣΧΑ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ).

http://www.kremlin.ru/news/17704

Σημειώνεται ότι στη ΜΟΣΧΑ έχουμε μεθαύριο συνάντηση: «The European Commission and the Government of Russia will hold their regular executive-to-executive meeting on 21-22 March 2013 in Moscow. The Commission delegation will be led by President Barroso and the Russian side by Prime Minister Medvedev»

ΓΝΏΜΕΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα ρώσικα χρήματα στην Κύπρο είναι περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ (καθ. Νικίτα Κριτσέβσκι).

http://www.vz.ru/economy/2013/3/19/624868.html

Διπλωματικοί κύκλοι δηλώνουν ότι η ατζέντα του ΥΠΟΙΚ Σαρρή για τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα, είναι: αύξηση του παλαιού δανείου των 2,5 δισεκ. ευρώ και παράταση εξόφλησης για 5 χρόνια, νέο δάνειο και το δυνητικό ενδιαφέρον των ρώσων κεφαλαιούχων για την αγορά κυπριακών τραπεζών.

http://kommersant.ru/doc/2150274

Πηγή στις Βρυξέλλες, μεταφέρει την πληροφορία ότι τον ΥΠΟΙΚ συνοδεύει στο ταξίδι στη Μόσχα ο ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

http://ria.ru/economy/20130319/928055923.html

18.03.13

Στην ανάλυσή της για την ΚΥΠΡΟ, η SBERBANK, ανάμεσα στις επίσημες ανακοινώσεις του κυπριακού ΥΠΟΙΚ και του Eurogroup, σημειώνει: «… η συμμετοχή των καταθετών (στο ‘κούρεμα’) στην Κύπρο και όχι των κατόχων των κρατικών ομολόγων, όπως έγινε στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλοι κάτοχοι του χρέους στην Κύπρος είναι οι τράπεζες. … Έτσι, οι τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο του 2012 κατείχαν το 87% του χρέους της χώρας. Για σύγκριση, στην Ελλάδα, στο τέλος του 2011 οι ντόπιες τράπεζες κατείχαν μόνο το 12% του δημόσιου χρέους, και ένα άλλο 6% - τα συνταξιοδοτικά ταμεία».

Πηγή: LeftLab 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)