to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 14.03.2018

Διεθνή

Επίσκεψη του Ν. Βούτση στην Ιορδανία

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ιορδανίας και η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης τους, καθώς και η αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος που αφορά και στις δύο χώρες, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, στο Αμμάν της Ιορδανίας.


Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίει στη χώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με την Αυτού Μεγαλειότητα, Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II, τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Hani Al Mulki και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας κ. Atef Tarawneh.  

Ειδικότερα, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του κ. Atef Tarawneh, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης, στη διαμόρφωση των όρων σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή αλλά και στις διαχρονικά «ισχυρές γέφυρες φιλίας, ειρήνης, πολιτισμού  επαφής των λαών με όλες τις αραβικές χώρες διαχρονικά».

Ιδιαίτερα, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Ιορδανίας, καθώς όπως τόνισε «υπάρχει ευρύτατο πεδίο συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε  άλλους τομείς όπως του πολιτισμού, των επιστημών, των μορφωτικών συμφωνιών. «Σε όλα αυτά τα πεδία, με την Ιορδανία, βρισκόμαστε στην ίδια όχθη,  ιστορικά αλλά και τώρα, ιδίως δε μετά και την Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας όπου συζητήθηκαν η στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία των τριών χωρών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο Πρόεδρος της Βουλής  επισήμανε στον ομόλογό του ότι το 2015 και το 2016 πέρασαν από την Ελλάδα πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να μεταβούν στην Ευρώπη. Υπογράμμισε πως για το μείζον αυτό ζήτημα υπάρχουν ευθύνες τόσο στη διεθνή κοινότητα, εξαιτίας των πολέμων, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς, όπως τόνισε, χώρες- μέλη δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., με αποτέλεσμα  η Ελλάδα να βρίσκεται σε μια ισχυρή  αντιπαράθεση μέσα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Χρειάζεται η διεθνής συνεργασία οργανισμών, αλλά και του ΟΗΕ για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε και για την αντιμετώπιση του ISIS» τόνισε ο κ. Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ για την επίλυση φλεγόντων ζητημάτων, όπως το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, υπογραμμίζοντας ωστόσο την αποδυναμωμένη σημερινή κατάσταση του Οργανισμού. «Πρόσφατα –είπε-128 χώρες ψήφισαν κατά της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, μόνο 9 υπέρ και 35 χώρες απείχαν. Και το γεγονός αυτό πέρασε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη  από αυτό για την σημερινή αποδυνάμωση του ΟΗΕ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)