to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:12 | 10.01.2019

Κοινωνία

Επίσκεψη Μέρκελ: Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, ένταση στη Σταδίου

Ολοκληρώθηκε περί τις 8 μ.μ. η πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, 'Ανγκελα Μέρκελ. - Χρήση χημικών όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στον αστυνομικό φραγμό στο ύψος του αγάλματος του Κολοκοτρώνη


(φωτ. από τη Ναυτεμπορική)

Οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι την Σταδίου, στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη.

Εκεί σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς οι διαδηλωτές θέλησαν να περάσουν την κλούβα των ΜΑΤ, που είχε παραταχθεί και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Ο αστυνομικός φραγμός στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη

Στιγμιότυπο από την απώθηση των διαδηλωτών

Τα καλέσματα

«Απαγορευμένη πόλη η Αθήνα για την Μέρκελ», τιτλοφορεί τη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα στη συγκέντρωση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλώντας στα Προπύλαια στις 6 μ.μ. και σε πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.

«Με μια προκλητική ανακοίνωση η αστυνομία υλοποιεί την κυβερνητική απόφαση για περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων κατά της καγκελαρίου Μέρκελ. Από σήμερα στις 6 π.μ. μέχρι αύριο το απόγευμα αποκλείει μεγάλες ζώνες του κέντρου της πόλης για να κινείται άνετα η Άνγκελα Μέρκελ. Από νωρίς το πρωί κλούβες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. είχε το θράσος να προχωρήσει σε θυροκόλληση της απαγόρευσης στα γραφεία οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!», υποστηρίζει μεταξύ άλλων η οργάνωση στο κάλεσμά της, αναφερόμενη στα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην Αθήνα.

Το κάλεσμα της ΛΑΕ

«Η Άνγκελα Μέρκελ φτάνει στην Ελλάδα στις 10 Ιανουαρίου 2019, για να γίνει δεκτή με τιμές ηγεμόνα , από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και από όλο το πολιτικό μνημονιακό κατεστημένο.

 Ανεπιθύμητη στη χώρα μας – Όλες και όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10/01/2019 στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια

Η καγκελάριος της Γερμανίας όμως είναι αυτή, που εξέφρασε και εκφράζει την μνημονιακή καταστροφή στην Ελλάδα και την άγρια λιτότητα, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, την αντιδημοκρατική εκτροπή και την κατάργηση των στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ, που καταλήγει:

«Η Λαϊκή Ενότητα μαζί με άλλες αριστερές, προοδευτικές και αντιμνημονιακές συλλογικότητες, καλεί όλους και όλες, σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, την Πέμπτη 10/01/2019 στις 6 μ.μ. και στην πορεία προς το Μαξίμου που θα ακολουθήσει». 

Πού απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες, ποιες επηρεάζονται

Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, υποστράτηγου Ανδρέα Βασιλοπουλου, απαγορεύτηκαν οι πορείες και συγκεντρώσεις σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Αθήνας, αλλά και στα περίχωρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη χώρα μας, της καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κας Άγγελα Μέρκελ.
 
Η απαγόρευση δεν επηρεάζει την συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί από διάφορες παρατάξεις και συλλογικότητες του αριστερού χώρου για τις 18.00 το απόγευμα στα Προπύλαια, καθώς αυτά δεν είναι μέσα στην ζώνη απαγόρευσης - δεν θα επιτραπεί όμως η πορεία προς το Σύνταγμα, που επίσης έχουν προαναγγείλει οι διοργανωτές, καθώς το όριο που τίθεται είναι η οδός Αμερικής.
 
Επηρεάζει την προγραμματισμένη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα στον Ευαγγελισμό, καθώς το σημείο είναι μέσα στον «δακτύλιο» της απαγορευμένης ζώνης που έχει οριστεί από την ΕΛ.ΑΣ και επομένως δεν θα επιτραπεί η συγκεκριμένη συγκέντρωση. (αναλυτικά εδώ)

Με κεντρικό σύνθημα  «Μέρκελ ανεπιθύμητη, έξω ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ,ΔΝΤ» οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου  τονίζοντας ότι «η Μέρκελ έρχεται στη χώρα μας, με σκοπό να προωθήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα της γερμανικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)