to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 30.03.2021

Πολιτική

Επίσκεψη Ίλ. Γιόχανσον στην Ελλάδα: Συζητήσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης - Αντιδράσεις στην Λέσβο

Ύστερα από την επίσκεψη που είχε χθες Δευτέρα στη Λέσβο η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, με τον υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, σήμερα Τρίτη συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο - Αντιδράσεις και από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την τοπική κοινωνία της Λέσβου


Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο βρέθηκε στο επίκεντρο την συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ιλβα Γιόχανσον. Η πρόταση αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, δυσανάλογο βάρος του οποίου σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής.

Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Συζητήθηκαν, τέλος, οι εξελίξεις όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Πρεσβείας Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Επίσης, συμμετείχαν η αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της ΕΕ για το Μεταναστευτικό DG HOME και Επικεφαλής της Task Force της ΕΕ, Beate Gminder και από το επιτελείο της Επιτρόπου, η Gosia Pearson.

Συνάντηση Ίλ. Γιόχανσον με τον Μ. Χρυσοχοΐδη 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Από την πλευρά της η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε στα ζητήματα λειτουργίας χώρου Σένγκεν, στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε θέματα βελτίωσης συνεργασίας στον τομέα των επιστροφών, καθώς και σε πρωτοβουλίες αναφορικά με την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε.

Ίλβα Γιόχνασον: «Έλλειμμα  μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ευρώπη»

«Θέλω να συναντήσω και να ακούσω τους ανθρώπους που ζούνε στα νησιά», δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Μέσα Ενημέρωσης ελληνικά και ευρωπαϊκά.  η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβα Γιόχανσον.

Στην τοποθέτησή της η Ίλβα Γιόχανσον παραδέχθηκε ότι υπάρχει  έλλειψη ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και ότι τα  νησιά που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα  έχουν επωμιστεί τα τελευταία έξι χρόνια, όλο το βάρος της κατάστασης αυτής.

«Πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή διάσταση στο μεταναστευτικό και δεν πρέπει να αισθάνεται καμία περιοχή και κανένα νησί ότι έχει αφεθεί στην τύχη του, σημείωσε η κ. Γιόχανσον.  Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν όρια στην υπομονή και ότι στη Λέσβο τα όρια αυτά κοντεύουν να εξαντληθούν. Γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτικό να βρεθούν λύσεις και να κατασκευασθούν νέες δομές. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, στα νησιά υπήρχαν 40 χιλιάδες μετανάστες που ζούσαν σε απαράδεκτες συνθήκες. Απαράδεκτες εξάλλου ήταν οι συνθήκες για τους ντόπιους κατοίκους των νησιών».

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Δεν πιστεύουμε λέξη, κ. Γιόχανσον»

Ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις,  Ιλβα Γιόχανσον, απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσω της Ιατρικής Συντονίστριας της οργάνωσης στη Λέσβο, Hilde Vochten, με αφορμή την επίσκεψη της πρώτης σε Λέσβο και Σάμο για το προσφυγικό. Στην αιχμηρή επιστολή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιγράφουν τις δραματικές συνέπειες των ευρωπαϊκών πολιτικών που βλέπουν καθημερινά στην υγεία των προσφύγων, ζητούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να λογοδοτήσουν για την κατάσταση που έχουν προκαλέσει και τις καλούν να βρουν αξιοπρεπείς εναλλακτικές λύσεις αντί για «νέες Μόριες».

Η επιστολή:

Κυρία Johansson,

Μας λέτε ότι έρχεστε στη Λέσβο και τη Σάμο για να γίνουν οι προετοιμασίες για τον επόμενο χειμώνα, αλλά σκοπεύετε να εφαρμόσετε τις ίδιες πολιτικές που προκάλεσαν μόνο ταλαιπωρία τα τελευταία πέντε χρόνια από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Δεν είναι ο πρώτος χειμώνας όπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη αναγκάζονται να ζουν σε άθλιες σκηνές στο κρύο και τη λάσπη στα ελληνικά νησιά. Πέρασαν πέντε καταστροφικοί χειμώνες από τότε που η Ευρώπη άρχισε να εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά. Πέντε χειμώνες που οδήγησαν στην απόγνωση, τον τραυματισμό, ακόμη και στον θάνατο ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν σε κέντρα υποδοχής χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Ας είμαστε ξεκάθαροι: η κατάσταση στα ελληνικά νησιά σήμερα δεν οφείλεται στην έλλειψη ετοιμότητας για τον χειμώνα. Εμείς και άλλοι φορείς εδώ στο πεδίο αντιμετωπίζουμε τις τρομερές συνέπειες της πολιτικής εγκλωβισμού της ΕΕ και έχουμε δει αυτήν την κρίση να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Έχουμε αποδείξεις για το πώς η κατάσταση αυτή επηρεάζει τους ανθρώπους, που μοναδική τους επιθυμία είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα - όπως είναι η δική σας, αλλά και όλων μας. Εάν δεν είστε πρόθυμη να μιλήσετε εσείς και οι κυβερνήσεις της ΕΕ για αυτήν τη συνεχιζόμενη βλάβη και παραμέληση, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτόν τον ρόλο.

Από το 2017, αντιμετωπίζουμε μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναφορικά με την ψυχική υγεία στους καταυλισμούς των νησιών. Μεταξύ των ασθενών μας υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται σε απόγνωση, σταματούν να μιλούν, να τρώνε και να παίζουν, και καταφεύγουν σε αυτοτραυματισμό. Γνωρίζετε ότι μόνο πέρυσι, περιθάλψαμε τουλάχιστον 50 παιδιά που αυτοτραυματίστηκαν ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας στη Λέσβο; Τον Ιανουάριο, τρία ακόμη παιδιά προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν. Το 2020, οι ψυχολόγοι μας στη Σάμο, περιέθαλψαν 254 νέους ασθενείς και οι μισοί από αυτούς ανέφεραν αυτοκτονικό ιδεασμό ή σκέψη για θάνατο κατά την πρώτη τους συνεδρία. Δεν είναι μόνο οι σκληρές συνθήκες που είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Είναι επίσης η πολιτική εγκλωβισμού που εφαρμόζετε, η έλλειψη ασφάλειας, η συνεχής αβεβαιότητα και ο φόβος της επιστροφής σε μη ασφαλή μέρη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε περιθάλψει εκατοντάδες επιζώντες βίας και βασανιστηρίων οι οποίοι, μετά από μήνες στους χρηματοδοτούμενους από την Ευρώπη καταυλισμούς, έχουν φτάσει στην απόλυτη απόγνωση. Αρκετοί από αυτούς είναι ακόμα εδώ, χωρίς προστασία, μοιράζονται σκηνές με αγνώστους, υποφέρουν από χρόνιο πόνο και επαναλαμβανόμενη αναβίωση των παλαιότερων και των καινούργιων τραυματικών εμπειριών, παγιδευμένοι σε έναν αέναο κύκλο επανατραυματισμού.

Στη Σάμο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ασφαλές πόσιμο νερό σε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στον καταυλισμό. Μπορείτε να πιστέψετε ότι πρέπει να παρέχουμε καθαρό νερό σε ανθρώπους στην ΕΕ, σε μία από τις πλουσιότερες ηπείρους στον κόσμο; 

Καμία από αυτές δεν είναι ακούσια συνέπεια ούτε ζήτημα έλλειψης χωρητικότητας ή πόρων: οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά θεωρούνται αποτρεπτικές για όσους σκέφτονται ακόμη να επιχειρήσουν το ταξίδι. Κυρία Johansson, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείτε να διαστρεβλώσετε προς το καλύτερο την κατάσταση,  ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια καταστροφή.

Μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη Μόρια τον περασμένο Σεπτέμβριο, είπατε «όχι άλλες Μόριες», αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούνται περισσότεροι καταυλισμοί. Σε αρκετές περιπτώσεις πριν από αυτό, έχουμε ακούσει την ΕΕ να μιλά για το δικαίωμα αίτησης ασύλου και τις αποδεκτές διαδικασίες ασύλου και επιστροφής. Μιλήσατε ακόμη και για αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, όταν μας λέτε ότι έρχεστε με λύσεις, συγχωρέστε μας που δεν πιστεύουμε ούτε λέξη από αυτά που λέτε.

Ήρθατε εδώ για να υποσχεθείτε καλύτερες συνθήκες στους νέους καταυλισμούς. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζετε τη ρίζα του προβλήματος. Όσο η ΕΕ δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό των ανθρώπων και την επιστροφή μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έναντι της προστασίας και της αξιοπρεπούς υποδοχής, όσοι αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να υποφέρουν.

Κυρία Johansson, το να παίζετε με τις λέξεις για να μας παρουσιάσετε ως καλύτερη την ίδια επιβλαβή πολιτική δεν πείθει πια. Δεν μπορείτε να ανασκευάζετε ίδιες καταστροφικές πρακτικές και να μας λέτε ότι θα είναι πιο ανθρώπινες.

Το αναφέραμε και παραπάνω: εάν πραγματικά δεσμεύεστε να επιλύσετε αυτήν την κρίση και να προστατεύσετε τις ζωές και τα δικαιώματα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους ζητώντας ασφάλεια, είναι καιρός να καταστήσετε υπόλογες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι καιρός να απαιτήσετε αξιοπρεπείς εναλλακτικές λύσεις αντί για καταυλισμούς, να επιτρέψετε την πρόσβαση σε μια δίκαιη και αξιοπρεπή διαδικασία ασύλου και να διασφαλίσετε επαρκή υγειονομική περίθαλψη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ανθρώπων που ξεφεύγουν από τη βία, τις συγκρούσεις και τα τραύματα.

Εάν επιμένετε, για χάρη του πολιτικού συμβιβασμού, να προωθείτε και να αναπαραγάγετε το ίδιο μοντέλο που δημιούργησε τόση βλάβη και πόνο, το «Όχι άλλες Μόριες» θα είναι μόνο κενά λόγια και συνθήματα. Και οι νέες «Μόριες»  θα συνεχίσουν να χτίζονται ξανά και ξανά.

Αρνήθηκε να συναντηθεί με την Ίλ. Γιόχανσον ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Αποκλεισμένο από μεγάλο αριθμό πολιτών ήταν κτήριο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί όπου σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα στις 1 το μεσημέρι είχε προγραμματισθεί συνάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τους Δημάρχους Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο.

Ο κ. Μουτζούρης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έκανε γνωστό ότι «αν θέλει η κ. Γιόχανσον να συναντηθεί με τους Δημάρχους ο ίδιος όμως δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί της».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, stonisi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)