to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:11 | 13.02.2024

Πολιτική

Επίσκεψη Ευάγγελου Αποστολάκη στο Βόλο

Ο βουλευτής Επικρατείας- Τομεάρχης Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ευάγγελος Αποστολάκης επισκέφθηκε την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τον Βόλο, στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Μαγνησίας με θέμα την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Βόλο, ο κ. Αποστολάκης προχώρησε σε μια σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς και οργανώσεις παρουσία και του βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεικόπουλου. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα που αφορούν στα μέλη της τοπικής κοινότητας αλλά και στα φλέγοντα ζητήματα που έχουν προκύψει από την ένοπλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Κατόπιν, σε μια κοινή συνάντηση, συνομίλησε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου, του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων και των 304 και 307 Προκεχωρημένων Εργοστασίων Βάσης. Τα θέματα συζήτησης ήταν πολλά και σημαντικά , όπως το ζήτημα της υποστελέχωσης ,τα μισθολογικά προβλήματα, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και άλλα.

Σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η κατάσταση που βρίσκεται η 1Η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο , όπου ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της προκληθείσας ζημίας και δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν θα επιλεγεί ως λύση η επανενεργοποίηση της στον ίδιο χώρο της ή η οριστική μετακίνηση της ΤΑΞΑΣ. Ο κ. Αποστολάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι έχει γνώση όλων των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τόσο στο στρατιωτικό όσο και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους ανέλυσε  τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και που μπορούν να επιλύσουν πολλά από αυτά τα θέματα και τέλος τους διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα ζητήματα αυτά στη Βουλή δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων κ. Αδάμο, με τον οποίο συζητήθηκε η παρουσία των Κυπρίων στη πόλη του Βόλου και τα τοπικά τους ζητήματα αλλά και το σοβαρότατο ζήτημα της κατεχόμενης Κύπρου ,  τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου αλλά και το μέλλον του «Κυπριακού».

Στις 7:00 το απόγευμα στο ΤΕΕ Μαγνησίας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής, μαζί με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, στην ανοιχτή εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Μαγνησίας με θέμα την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική, την οποία προλόγισε ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και συντόνισε ο δημοσιογράφος Σπύρος Σιδέρης.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα σειρά ερωτήσεων από το κοινό, με αφορμή τις οποίες οι ομιλητές έδωσαν αναλυτικές απαντήσεις.
Κατά την παραμονή του στο Βόλο, ο Ευάγγελος Αποστολάκης παραχώρησε συνέντευξη στην TRT και πριν την εκδήλωση έκανε σχετικές δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε.
Ακολουθούν κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Τομεάρχη Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη:

«Λαμβάνοντας υπ’ όψη τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις , τόσο ως πυλώνας αποτροπής, όσο και ως συνιστώσα της Εξωτερικής πολιτικής, μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας, καθίσταται σαφές ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός τους είναι απαραίτητος. Ο εξοπλισμός και εκσυγχρονισμός τους όμως θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες αρχές και να λαμβάνει υπ’ όψη κάποια βασικά κριτήρια. Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνονται υπόψη τα εξής :

Πρώτον, ποιες είναι οι δυνατότητες που πρέπει να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το έργο και την αποστολή τους. Με βάση την απάντηση σε αυτό το ερώτημα πρέπει να γίνεται μια  προτεραιοποίηση απαιτήσεων.
Δεύτερο και συμπληρωματικό ως προς το πρώτο, είναι οι εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Τρίτο και βασικό κριτήριο είναι η αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων και η εμπέδωση των συμπερασμάτων από τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα τρέχοντα πεδία συγκρούσεων.

Έτερο κριτήριο είναι η εμπλοκή της εγχώριας Αμυντικής βιομηχανίας , ώστε να μπορεί η χώρα  να υποστηρίζει  τα συστήματα άμυνας, να μην καθίστανται οι Ένοπλες Δυνάμεις απλός πελάτης των ξένων αμυντικών βιομηχανιών και να υπάρχει όφελος για την χώρα, αμυντικά, οικονομικά αλλά και μέσω της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας ώστε να προκύψει και λόγος αναστροφής του brain drain.»

«Δεν θα μπορούσα εδώ να μην αναφερθώ σε 2 πολύ σημαντικά γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου. Το πρώτο είναι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης… Ήταν ένα πολύ λυπηρό γεγονός, το οποίο καταδεικνύει την άμεση ανάγκη επανεξέτασης και ανασχεδιασμού του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και δε συνάδει με την μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε με τις Ε.Δ. Και έρχομαι και στο δεύτερο περιστατικό … Το Στεφανοβίκειο…. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις… Ακόμα και σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί ποιες ακριβώς ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο υλικό που βρίσκονταν στη Βάση. Θα πρέπει να δοθεί άμεσα μια απάντηση που θα είναι αναλυτική και πλήρης.»

«Δυστυχώς, αυτό που κατάφερε η Κυβέρνηση με την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, τη Διακήρυξη των Αθηνών  και την άνευ όρων δοτική στάση της, είναι να παράσχει υπηρεσίες κάθαρσης στη γείτονα χώρα με αποτέλεσμα να καταστεί πιο «εύπεπτη» στο Κογκρέσο η πρόταση για επανεξοπλισμό της, χωρίς παράλληλα να παρέχονται οι αναγκαίες απτές εγγυήσεις έναντι του υφιστάμενου αναθεωρητισμού της.

Απόδειξη αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του ίδιου του Τούρκου προέδρου όσο και του Υπουργού Εξωτερικών του, κατά απόκλιση των συμφωνηθέντων στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, που αποδεικνύουν ότι  ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας εξακολουθεί να υφίσταται.

Να θυμίσω, ότι ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ θεμελιώθηκε και διευρύνθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ,αυτός θα πρέπει να έχει πάντοτε γνώμονα της μεγαλύτερη εικόνα και να λαμβάνει υπ’ όψη  τα εθνικά μας συμφέροντα, χωρίς να είναι μονοδιάστατος και ετεροβαρής.»

«Συμπερασματικά λοιπόν προτάσσεται ως  αναγκαία η χάραξη μια εθνικής στρατηγικής, η οποία θα τηρείται απαρέγκλιτα από κάθε ελληνική Κυβέρνηση και θα εξασφαλίζει στο ακέραιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς ετεροβαρείς υποχωρήσεις σε σχέση με τους ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς των οργανισμών και  συμμαχιών στις οποίες είμαστε ενταγμένοι.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)