to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:58 | 24.01.2024

Αθλητισμός

Επικοινωνία και γραφειοκρατία, αντί για ουσία: Ο Αλ. Μεϊκόπουλος σχετικά αποδομεί το νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα (βία)

«Το νομοσχέδιο εντάχθηκε προς συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και περιλαμβάνει την κύρωση της ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε το οριζόντιο, αυταρχικό και αναποτελεσματικό μέτρο της διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου κεκλεισμένων των θυρών»


Ως Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέλαβε καθήκοντα Εισηγητή από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου:«Κύρωση της από 11.12.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) - Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Το νομοσχέδιο εντάχθηκε προς συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και περιλαμβάνει την κύρωση της ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε το οριζόντιο, αυταρχικό και αναποτελεσματικό μέτρο της διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου κεκλεισμένων των θυρών. Ταυτόχρονα, στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται διατάξεις που βαθαίνουν την εμπλοκή της αστυνομίας στο κομμάτι της εποπτείας και επιτήρησης των αθλητικών αγώνων, εντείνουν την ψηφιοποίηση και τον ηλεκτρονικό έλεγχο των εισιτηρίων των φιλάθλων, αυστηροποιούν την ποινική μεταχείριση και τις διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης του θεσμικού πλαισίου για την διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων και τροποποιούν τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων.

«Με το νέο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά προτεραιοποιεί την επικοινωνία έναντι της ουσίας. Σε μία απόπειρα να αντιμετωπιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες εκδηλώσεις βίας στον χώρο του αθλητισμού, το αρμόδιο Υπουργείο προχωρά σε μικροαναμορφώσεις του θεσμικού πλαισίου, αποτυγχάνοντας να θέσει διατάξεις μακροπρόθεσμης στόχευσης. Η απουσία μέτρων ανάπτυξης και εμπέδωσης της υγιούς φίλαθλης συμπεριφοράς συμβάλει στο να μην αντιμετωπίζεται το πραγματικό πρόβλημα που είναι η κατάληψη και η ομηρεία του οπαδικού χώρου από άτομα του οργανωμένου εγκλήματος. Η πλήρης απουσία θεσμοθέτησης προγραμμάτων στην εκπαίδευση ή/και προγραμμάτων κοινωνικής εξωστρέφειας καταδεικνύουν την επιλογή της κυβέρνησης να μην «σπάσει αυγά» και να προσεγγίσει επιδερμικά το ζήτημα», ανέφερε στην εισήγησή του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή το νέο σχέδιο νόμου αναμοχλεύει επί της ουσίας ένα γραφειοκρατικό, πολύπλοκο και αναποτελεσματικό σύστημα ελέγχου της παραβατικότητας γύρω, πρωτίστως, από τον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικά τον χώρο του ποδοσφαίρου. Περιγράφεται μια δαιδαλώδης διαδικασία απόκτησης εισιτηρίου και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, καθόλου φιλική για τους χρήστες. Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία καθίσταται επί της ουσίας «υπάλληλος» των ΠΑΕ με αρμοδιότητα να διεκπεραιώνει εργασίες και διαδικασίες που θα έπρεπε να αποτελούν ευθύνη των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείναμε την σταδιακή απεμπλοκή της Αστυνομίας από τη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων και τον περιορισμό της στον προκαθορισμένο και συντεταγμένο ρόλο της. Η πλήρης μετάθεση της ευθύνης της ασφαλούς διενέργειας των αγώνων στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες θα τις αναγκάσει να προστατέψουν το προϊόν και την επένδυσή τους. Άλλωστε, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η ασφαλής διεξαγωγή αθλητικής αναμέτρησης υπόκειται στην ευθύνη των ομάδων, με την αστυνομία να διαδραματίζει επικουρικό ρόλο και κάθε ενδεχόμενη επέμβασή της γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους ασφάλειας της ομάδας».

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι αναφορικά με τις Λέσχες Φιλάθλων το σχέδιο νόμου αναμασά παλαιότερα νομοθετήματα θέτοντας ένα ασφυκτικό γραφειοκρατικό διαδικαστικό πλαίσιο που διασαλεύει το όλο εγχείρημα. Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο δεν δίνει λύση στη συνεχή υποβάθμιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ-ΣΕΦΑΑ και ειδικά αυτών του Ποδοσφαίρου που συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι της ΕΠΟ και της UEFA με τις ευλογίες της κυβέρνησης.  «Δυστυχώς, οι εισαγόμενες ρυθμίσεις δεν αποτελούν προϊόν ουσιαστικής και συμπεριληπτικής διαβούλευσης και  συνεννόησης. Καταφέρνουν να εξυπηρετούν απλά και μόνο λόγους επικαιρότητας», επεσήμανε κλείνοντας την Εισήγησή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)