to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 11.06.2013

Πολιτική

Επιχείρηση «διασκεδάζω τις εντυπώσεις» από Σαμαρά για ΔΕΠΑ

Επιχείρησε να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός επιμένοντας στην γραμμή του success story. Στη συνάντησή του με τον ομόλογό του εκ Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.




Το ναυάγιο της ΔΕΠΑ δεν θα φέρει άλλα μέτρα;



Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε «αστειότητες» τα όσα φημολογούνται ότι το ναυάγιο της αποκρατικοποιήσης της ΔΕΠΑ θα σημάνει νέα μέτρα για τους Έλληνες και ταυτόχρονα έβγαλε από το συρτάρι την δυνητική συμμετοχή της χώρας στο δίκτυο του αγωγού TAP. Πάντως, θέλησε να φανεί ειλικρινής για την άρνηση της Gasprom να καταθέσει δεσμευτική πρόταση.


«Ο διαγωνισμός έγινε με όλους τους κανόνες", είπε ο Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας: "Στην πρώτη φάση δεν υπήρξαν προβλήματα, στη δεύτερη φάση ζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις στις εταιρείες και μέχρι πριν από μερικές μέρες, επίσης, δεν υπήρξε πρόβλημα. Στη συνέχεια, υπήρξαν προβλήματα που είναι πέρα και έξω από εμάς και από την ΔΕΠΑ". Επανέλαβε, πάντως, όσα από χθες έχουν ειπωθεί με τόνο αισιοδοξίας. "Έχει ήδη προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός που θα τελεσφορήσει και μάλιστα σύντομα", είπε ο Αντ. Σαμαράς και έστρεψε το βλέμμα στην ΔΕΣΦΑ λέγοντας πως "υπάρχει όμως μία αξιόλογη προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ που φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες να κερδίσει η Ελλάδα την υπόθεση του TAP, του αγωγού που θα ενώνει Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία".



Ούτε κουβέντα για παρεμβάσεις της Κομισιόν



Δεν άφησε ούτε μια αιχμή ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν για φημολογία ότι παρενέβη, ώστε να μην πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ο ενεργειακός Κολοσσός εκ Ρωσίας και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε άγνοια. «Δεν ξέρω αν η Κομισιόν ενεπλάκη στη διαμάχη για την ΔΕΠΑ. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη θα πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες της στάσης της», είπε χαρακτηριστικά.



Συρρέουν οι ... επενδυτές



Το success story του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει τέλος καθώς κατά την συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτέθηκε σε εκείνους "που δεν θέλουν να γίνει καμία αποκρατικοποίηση" επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα ότι «συρρέουν στην Ελλάδα δεκάδες νέοι επενδυτές, καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα από ξένους και Έλληνες επενδυτές. Εκεί επικεντρώνεται η προσπάθειά μας για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας».


"Τα λάθη διορθώνονται"



Αφού, λοιπόν, συρρέουν οι επενδυτές κατά δήλωση του πρωθυπουργού, το "λάθος" του ΔΝΤ γίνεται λαθάκι και σχεδόν εξαλείφεται... γιατί περνά από την διόρθωση της μνημονιακής πολιτικής. "Τα λάθη διορθώνονται", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας: "Τα σφάλματα του πρώτου μνημονίου τα επεσήμανα πρώτος, είπα ότι είναι λάθος συνταγή. Τώρα που η κατάσταση όμως αλλάζει δεν θα γυρίσουμε πίσω. Τα διορθώνουμε τα λάθη μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Τα επιτόκια έχουν πέσει, το χρέος έχει μειωθεί, οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει συνθήκες για πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας. Τα λάθη διορθώνονται. Η αξιοπιστία και η σταθερότητα μας έβαλαν σε μία πορεία εξόδου από την κρίση".



Κι όμως "λάθη" γίνονται



"Ποτέ δεν πίστεψα ότι το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και η Επιτροπή και η διαδρομή που ακολούθησαν στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αλάνθαστα. Πρόκειται για μία συζήτηση που είναι μεν απαραίτητη αλλά, παρά τα λάθη το βασικό επετεύχθη", ανταπάντησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θέλησε να δείξει την στήριξή του στον ομόλογό του υπενθυμίζοντας ότι τον είχε επισκεφθεί την επομένη των εκλογών του 2012 και θέλησε να χαιρετίσει την πορεία των μέτρων, κρατώντας μικρό καλάθι. "Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, υπάρχει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, των οικονομικών δεικτών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια, παραμένουν προβλήματα και κυρίως της ανεργίας και της ανεργίας των νέων που φθάνει το 60%. Είναι ένα πρόβλημα που υποτιμάται στον Βορρά της Ευρώπης".

Σημείωσε, μάλιστα, ότι "σήμερα κανείς δεν μιλά για grexit, [σημείωση Left.gr: Mάλλον δεν διαβάζει Financial Times ο κ. Γιούνκερ] μιλάμε για την δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Χάρη στις προσπάθειες και στο θάρρος του ελληνικού λαού, μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον της Ελλάδας και τη βελτίωση του επιπέδου των Ελλήνων πολιτών".

Πηγή: beta.avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)