to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 31.08.2022

Κοινωνία

Επεισόδια στην «Μαλαματίνα» με τραυματίες εργαζόμενους - Προπηλακίστηκαν οι βουλευτές Φάμελλος και Στολτίδης

Επεισόδια σημειώθηκαν στο εργοστάσιο της Μαλαματίνας στην Θεσσαλονίκη, με τραυματίες εργαζόμενους - Αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών παρατάξεων


Σύμφωνα με το Γιάννη Φραγκίδη, πρόεδρο του σωματείου της Μαλαματίνας, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους απεργούς και τραυμάτισαν πολλούς που ήταν στο σημείο.

Όπως είπε, ανάμεσα στους παρευρισκόμενους που δέχτηκαν την επίθεση είναι ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, χωρίς όμως να συγκαταλέγονται στους τραυματίες.

Η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει τους τραυματισμούς, ενώ το ΕΚΑΒ αναφέρει παρείχε πρώτες βοήθειες σε 5 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Ορισμένα από αυτά καταγγέλλουν και χτυπήματα από τα ΜΑΤ, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες φέρεται να είναι και ο Γιάννης Φραγκίδης.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι της Μαλαματίνας βρίσκονται εδώ και καιρό σε κινητοποίηση, εξαιτίας των απολύσεων που έχει ανακοινώσει η εταιρεία.

Μάλιστα το σωματείο είχε καταγγείλει «τρομοκρατικές συλλήψεις συνδικαλιστών» – μελών του σωματείου – λίγο καιρό πριν.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το ΠΑΜΕ:

Η στιγμή που τα ΜΑΤ προπηλακίζουν τον Σωκράτη Φάμελλο

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει για να συνομιλήσει, δέχεται επίθεση.

Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ που ως ιδιότυπη εταιρεία σεκιούριτι, έχουν παραταχθεί έξω από το εργοστάσιο «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καταστείλουν με ξύλο και χημικά τη συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων.

Στο στόχο μπήκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος προπηλακίστηκε από τα ΜΑΤ, όπως φαίνεται στο βίντεο της ιστοσελίδας politic. «Δεν δικαιούστε να με ακουμπάτε» και «ασκείται βίας σε βουλευτή» ακούγεται να λέει στο βίντεο ο Σ. Φάμελλος ενώ οι απεργοί φωνάζουν προς τα ΜΑΤ «κάτω τα χέρια από τον υπουργό».

____________

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Καταγγέλλουμε απερίφραστα την ωμή βία

Πρωί  πρωί, με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και ΜΑΤ, η εργοδοσία της Μαλαματίνα προσπαθεί να σπάσει την απεργία των εργαζόμενων και να περάσει  το πούλμαν με τους απεργοσπάστες μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Οι απεργοί που μέρα και νύχτα φυλάνε την πύλη για πάνω από τέσσερις εβδομάδες, χτυπιούνται και συλλαμβάνονται.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων που ως φαίνεται, έχουν πάρει εντολή να θέσουν σε εφαρμογή τον απεργιοκτόνο νόμο του κ. Χατζηδάκη πάση θυσία. Είναι ο νόμος που θέλει να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία και να κάνει το διευθυντικό δικαίωμα τον απόλυτο κανόνα. Δεν επιτρέπει την περιφρούρηση της απεργίας, αφήνει κάθε εργαζόμενο ακάλυπτο στους εκβιασμούς του εργοδότη του.

Γιατί ποιος εργαζόμενος δεν θα αντιδρούσε όταν απολύονται χωρίς λόγο δεκαπέντε συνάδελφοι του ύστερα από χρόνια δουλειάς; Μόνο με εκβιασμό, απειλές και εκφοβισμό αναγκάζονται να γίνουν απεργοσπάστες. Και εδώ δεν υπάρχει «ισορροπία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου» κ. Χατζηδάκη …

Οι απεργοί υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία, και όχι τα ΜΑΤ και οι απεργοσπάστες. Με τους απεργιακούς αγώνες (οι οποίοι έχουν κόστος και για τους ίδιους τους εργαζόμενους) προστατεύουμε την ζωή και την εργασία μας, δεν γινόμαστε αναλώσιμοι. Και αυτό λέγεται πρόοδος κ. Χατζηδάκη …

Η αστυνομία σήμερα χτύπησε και συνέλαβε τον πρόεδρο του σωματείου, εργαζόμενους αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ που βρέθηκαν εκεί. Είναι προφανές ότι πλέον δεν τηρούν ούτε τα δημοκρατικά προσχήματα. Η κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει χρησιμοποιεί πρακτικές από καθεστώτα άλλων εποχών.

Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων/-ισσων του εργοστασίου της Μαλαματίνα, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για να ακουσούν παντού τα δίκαια αιτήματά τους και να μην περάσει ο αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία.

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Κυβέρνηση-«πορτιέρης» για την εργοδοσία

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ και των υπόλοιπων δυνάμεων καταστολής στο εργοστάσιο «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη απέναντι στους απεργούς - εργαζόμενους του εργοστασίου.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη λειτουργώντας ως «πορτιέρης» για την εργοδοσία, εφαρμόζοντας τον νόμο Χατζηδάκη, αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, να τους επιτίθεται και να τους τραυματίζει θέλοντας να μπάσει μέσα τους απεργοσπάστες.

Έχουμε πείρα. Η εργατική τάξη δεν τρομοκρατείται γιατί έχει το δίκιο με το μέρος της. Εμείς παράγουμε τον πλούτο και μια χούφτα εκμεταλλευτές καρπώνονται τον ιδρώτα μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει ΤΩΡΑ τις δυνάμεις καταστολής και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας στο εργοστάσιο «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» όπως αυτά έχουν διατυπωθεί κατά τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους. Να γυρίσουν στη δουλειά οι 15 απολυμένοι συνάδελφοι.

Δεν τρομοκρατούμαστε, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, στον αγώνα βρίσκεται η ελπίδα».
_________

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων

Με ανακοίνωση το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγγέλλει την απρόκλητη και απαράδεκτη επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς της οινοποιίας “Μαλαματίνα” και τους συμπαραστάτες τους:

«Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό   κατήφορο,  χρησιμοποιεί απροκάλυπτα την αστυνομική βία για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που αγωνίζονται.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων και να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης με επαναφορά των απολυμένων και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  από την πρώτη στιγμή στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση “Μαλαματίνα” και  θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους με κάθε τρόπο,  μέχρι τη δικαίωση των αγώνων  τους».

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Τα ΜΑΤ επιτίθενται στους απεργούς της «Μαλαματίνα»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο δόγμα του νόμου και της τάξης και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας, απάντησε με βία στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη "Μαλαματίνα", οι οποίοι απεργούν ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις συναδέλφων τους.

Ως απάντηση  στις κινητοποιήσεις, οι δυνάμεις των ΜΑΤ, επιτέθηκαν σήμερα με χημικά, εναντίον των συγκεντρωμένων έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και λιποθυμίες μεταξύ των εργαζομένων. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο πρόεδρος του σωματείου, ενώ επίθεση με χημικά και προπηλακισμούς δέχτηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, οι οποίοι, μαζί με απεργούς, στάθηκαν μπροστά σε λεωφορείο το οποίο μετέφερε απεργοσπάστες, προσπαθώντας να εμποδίσουν την είσοδό του στις εγκαταστάσεις της εταιρίας. Να σημειώσουμε δε, πως η εταιρία βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης, το σχέδιο της οποίας παραβιάζεται από την εργοδοσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, καταδικάζει απερίφραστα τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τη βία των ΜΑΤ η οποία ξεκίνησε χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως πρόκληση.

Συμπαραστεκόμενοι στα δίκαια αιτήματα των απεργών, ζητάμε την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ καταγγέλλουμε την αστυνομική βία η οποία φέρει τη υπογραφή του κ. Μητσοτάκη».

Χρήστος Γιαννούλης: «Η βία και ο αυταρχισμός δεν θα κάμψουν τον αγώνα των απεργών της Μαλαματίνα»

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Γιαννούλης Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Για άλλη μία φορά τη τελευταία τριετία, γίναμε μάρτυρες απρόκλητης βίας των ΜΑΤ σε βάρος εργαζομένων που διεκδικούν το δίκαιο τους.

Για την επίθεση των ΜΑΤ που προκάλεσε τον τραυματισμό 5 εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και τον προπηλακισμό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου και του βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη, φέρει ακέραια την ευθύνη η κυβέρνηση που έχει μετατρέψει την ΕΛΑΣ σε εργαλείο της εργοδοσίας.

Η νέα ιδιοκτησία της «Μαλαματίνα» αξιοποιώντας στο έπακρο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο Χατζηδάκη, θέλει να επιβάλλει έναν εργασιακό μεσαίωνα, με αυταρχικές και εκφοβιστικές μεθόδους, καμουφλαρισμένες στο «πρόγραμμα λειτουργικού εκσυγχρονισμού» που παρουσίασε.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των απεργών στη «Μαλαματίνα» και τον αγώνα τους για να ανακληθούν οι απολύσεις 15 συναδέλφων τους αλλά και να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασία».

KKE: Να παρέμβει η κυβέρνηση για την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά του

Σχετικά με τα επεισόδια το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολίασε τα εξής: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της κυβέρνησης με ΜΑΤ, γκλοπ και χημικά εναντίον των απεργών στη «Μαλαματίνα» και όσων τους συμπαραστέκονται, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διστάζει, μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών, να ξυλοφορτώνει τους εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά, σε αξιοπρεπή μισθό και συλλογικές συμβάσεις.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις. Να παρέμβει η κυβέρνηση για την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά τους και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το ΚΚΕ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή με τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του έξω από το εργοστάσιο στο πλάι των απεργών. Θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα».

ΜέΡΑ25: Κατασταλτικές επιθέσεις απέναντι στους απεργούς στην Μαλαματίνα

Σε δήλωση προχώρησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης:

«Με ΜΑΤ, χημικά, βία και καταστολή, αλλά και πούλμαν με απεργοσπάστες, προσπαθεί η Κυβέρνηση και η εργοδοσία να καταστείλουν τον αγώνα των απεργών στη "Μαλαματίνα" Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι παρά τις αυταρχικές και εκβιαστικές αυτές πρακτικές και μεθόδους της εργοδοσίας σε συνεργασία με το κατασταλτικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε., παρά τις απολύσεις, τις μηνύσεις και τις διώξεις κατά συνδικαλιστών, παρά την παρουσία ισχυρών δυνάμεων καταστολής του κ. Θεοδωρικάκου, συνεχίζουν δυναμικά τον δίκαιο αγώνα τους. Το ΜέΡΑ25 στηρίζει αυτόν τον αγώνα των απεργών ενάντια στις απολύσεις και την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας, τον αγώνα τους για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων και συναδελφισσών τους, τον αγώνα τους για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Καταγγέλλουμε τη νέα κανονικότητα της Κυβέρνησης που στερεί εργασιακά και συνταγματικά δικαιώματα όπως αυτό της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Καταδικάζουμε τις πρακτικές της κυβερνητικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Απαιτούμε να απομακρυνθούν άμεσα τα ΜΑΤ από το εργοστάσιο, να σταματήσουν οι απεργοσπαστικές και τρομοκρατικές πρακτικές και να γίνουν δεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων».
_________

Με στοιχεία ή/και εικόνες από: voria.gr, ΠΑΜΕ, 902.gr, avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)