to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 19.09.2014

πηγή: capital.gr

Κοινωνία

ΕΟΠYΥ: Πληρώνει το φάρμακο αλλά όχι την εξέταση

Tι αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ για μια πολύ συχνή οφθαλμολογική πάθηση, την εκφύλιση (βλάβη) της ωχράς κηλίδας,


Οι κατευθυντήριες οδηγίες που πρόσφατα εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ  προς τους γιατρούς να συνταγογραφούν το τεστ ΠΑΠ κάθε τρία χρόνια και όχι σε γυναίκες κάτω των 21 ετών, δεν είναι τελικά ο μόνος παραλογισμός με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

Οι ασθενείς με μια πολύ συχνή οφθαλμολογική πάθηση, την εκφύλιση (βλάβη) της ωχράς κηλίδας, που πλήττει κυρίως  άτομα άνω των 50 ετών ή άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, είναι σήμερα αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους την εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας, μια εξέταση που ζητά αναγκαστικά ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εγκρίνει την ενδεδειγμένη θεραπεία. Το σκεύασμα εντούτοις της θεραπείας αποζημιώνεται πλήρως από τον Οργανισμό.

Πρόκειται για μια ειδική εξέταση που γίνεται σε οφθαλμολογικά κέντρα, καθώς και σε πανεπιστημιακές οφθαλμολογικές κλινικές και στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών, το κόστος στην οποίας κυμαίνεται από 60-100 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η OCT συμπεριλαμβάνεται στα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται στην Επιτροπή Φαρμάκων (Αθήνας-Θεσσαλονίκης) για την έγκριση θεραπείας που οφείλεται σε οίδημα της ωχράς κηλίδας του ματιού, χωρίς όμως να την καλύπτει.

Μάλιστα, επειδή η ενέσιμη θεραπεία (η οποία κοστίζει περίπου 500 ευρώ) θα πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα για τρεις μήνες, οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται, όπως υποστηρίζουν στο Capital.gr οι οφθαλμίατροι, να πραγματοποιούν κάθε μήνα την εξέταση, και φυσικά να την πληρώνουν, για την προσκομίζουν στις αρμόδιες επιτροπές. Το κόστος δηλαδή των διαγνωστικών εξετάσεων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 300 ευρώ, ανάλογα με το τιμολόγιο  κάθε οφθαλμολογικού κέντρου. Όπως όμως αντιτείνουν οι γιατροί, η συγκεκριμένη εξέταση δεν είναι απαραίτητη να διενεργείται κάθε μήνα αλλά να γίνεται στην πρώτη χορήγηση και στη συνέχεια στη δέκατη χορήγηση ή στην πρώτη και στην τέταρτη, ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς.

Βέβαια παλιότερα το ΙΚΑ κάλυπτε (μέχρι τις 31/12/2011 πιο συγκεκριμένα) την εξέταση OCT, όμως μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και με την ισχύ του ενιαίου κανονισμού του Οργανισμού σταμάτησε η αποζημίωσή της. Αν και Οργανισμός δέχεται πιέσεις, εντούτοις προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει στην κάλυψη της εξέτασης. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα οι γιατροί, η απόφαση πλέον είναι δύσκολο να ληφθεί εξαιτίας των σημαντικών υπερβάσεων που καταγράφονται στις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η ωχρή κηλίδα είναι ένας ελλειπτικός κίτρινος σχηματισμός κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς του ματιού. Στην Ελλάδα οι ασθενείς με ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υπολογίζονται σε περίπου πενήντα χιλ. Οι παθήσεις της ωχράς είναι μεταξύ των κυριοτέρων αιτίων τύφλωσης ατόμων τρίτης ηλικίας στον δυτικό κόσμο και αν μείνει χωρίς θεραπεία, οι ασθενείς οδηγούνται σε μόνιμη σοβαρή απώλεια όρασης ή και σε τύφλωση.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

tags: ΕΟΠΥΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)