to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 02.03.2022

Οικονομία

Εντείνεται η ανησυχία για ελλείψεις στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου

Η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που συνέρχεται σήμερα, Τετάρτη 2/3, θα έχει ως αντικείμενο την ανάληψη από το ΔΕΣΦΑ της κεντρικής διαχείρισης και κατανομής όλων των φορτίων LNG που καταφθάνουν στην Ρεβυθούσα.


Οι φόβοι ότι οι μάχες και οι βομβαρδισμοί θα προκαλέσουν ζημιά στους ουκρανικούς αγωγούς, μαζί με το ενδεχόμενο ρωσικών αντιποίνων αν η Δύση επιβάλει νέες κυρώσεις, αυξάνουν την ανησυχία για τυχόν ελλείψεις στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου, και εκτοξεύουν τις τιμές.

Αν και ο Turkstream, μέσω του οποίου προμηθεύεται ποσότητες αερίου η Ελλάδα, διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, εντούτοις η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που συνέρχεται σήμερα θα έχει ως αντικείμενο την ανάληψη από το ΔΕΣΦΑ της κεντρικής διαχείρισης και κατανομής όλων των φορτίων LNG που καταφθάνουν στην Ρεβυθούσα. Στόχος, να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο γεμάτες και για μεγαλύτερο διάστημα οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας και να καταναλώνεται για τις ανάγκες της χώρας, όσο περισσότερο είναι εφικτό, αέριο αγωγού.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα εξεταστεί η ανάληψη από τον διαχειριστή φυσικού αερίου του κεντρικού συντονισμού όλων των πλοίων που φέρνουν οι ιδιώτες, προκειμένου να υπάρχει ένας όσο το δυνατόν καλύτερος έλεγχος. Και αυτό, καθώς μπορεί οι ανάγκες για το μήνα Μάρτιο να έχουν καλυφθεί πλήρως μέσα από τα τέσσερα πλοία -  δύο της Elpedison, ένα της Mytilineos και ένα της ΔΕΠΑ - που έχουν προγραμματιστεί να έρθουν στην Ρεβυθούσα, συν τη δυνατότητα παραγγελιών νέων φορτίων εφόσον απαιτηθεί, ωστόσο για τον Απρίλιο δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις. Η ύπαρξη μιας κεντρικής διαχείρισης θα βοηθούσε για ένα καλύτερο συντονισμό.

Οσο για τον αποκλεισμό κάποιων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, ναι μεν εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μια καθυστέρηση συνολικά στις διαδικασίες, ωστόσο δεν διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει το μείζον πρόβλημα.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στην συμπεριφορά των αγορών. Το άλμα που κάνει τα τελευταία 24ωρα το φυσικό αέριο, το οποίο χθες έκλεισε στα 121 ευρώ / MWh, δείχνει, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, ότι οι αγορές δεν αποκλείουν τα χειρότερα, όπως ένα πλήγμα σε εγκαταστάσεις αγωγών ή ένα σαμποτάζ.

Παγίωση των τιμών αερίου σε αυτά ή σε παρόμοια επίπεδα, δημιουργούν το εδαφος για τιμές ρεύματος στην χονδρική κοντά στα 300 ευρώ / MWh. Χαρακτηριστική είναι η σημερινή τιμή των 254,94 ευρώ στην οποία θα πωλείται το ρεύμα στην χονδρική. Οσο για το σενάριο διατήρησης του αερίου σε επίπεδα πάνω από 120 ή και κοντά στα 130 ευρώ για καιρό, μεταφράζεται σε τιμές ρεύματος κοντά στα 300 ευρώ.

Σε ευρωπαικό επίπεδα τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο έχουν μπει στην ατζέντα. Ουδείς γνωρίζει πως αυτό θα γίνει, η συζήτηση τώρα ξεκινάει, είναι προφανές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει από τη μία μέρα στην άλλη το 40%-45% της τροφοδοσίας της (τόση είναι η εξάρτηση από τη Ρωσία) μέσω άλλων πηγών, ωστόσο η γενική πολιτική κατεύθυνση στις Βρυξέλλες είναι αυτή.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμια Τράπεζα: Σε ορίζοντα 5ετίας θα υπάρξουν εναλλακτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο

Nord Stream 2, ο χειρότερος εφιάλτης της Ουκρανίας

«Ο ρωσικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ουκρανίας» έγραφε στο Forbes το 2018, τέσσερα χρόνια πριν από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, ο ενεργειακός αναλυτής Αριέλ Κοέν.

Η επισήμανση ήταν καίρια, διότι από τα περίπου 193 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που στέλνει κάθε χρόνο η ρωσική Gazprom στην Ευρώπη, τα 93 εκατ. κυβικά περνούν μέσω του δικτύου αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Δηλαδή πάνω από το 40% της συνολικής παροχής ρωσικού αερίου περνά μέσω του δικτύου αγωγών, με προορισμό την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και αρκετές ακόμη χώρες στην κεντρική Ευρώπη. Το δίκτυο των αγωγών αερίου που διασχίζει την Ουκρανία έχει συνολικό μήκος 18.000 χιλιομέτρων (είναι η 8η χώρα στον κόσμο σε συνολικό μήκος αγωγών).

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, μήκους μόλις 1.230 χιλιομέτρων, που θα έφερνε αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, ο οποίος είναι το βασικό θύμα, αν όχι και η βαθύτερη αιτία του αιματηρού πολέμου, θα μείωνε την εξάρτηση της Ρωσίας από την Ουκρανία για το «ντελίβερι» του αερίου της στην Ευρώπη, προσθέτοντας πάνω από 55 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου, με προοπτική διπλασιασμού.

Στο δίκτυο των αγωγών αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία πρέπει να προσθέσει κανείς και τους αγωγούς που μεταφέρουν πετρέλαιο της έτερης ρωσικής κρατικής εταιρείας, της Rosneft. Είναι προφανές ότι τα αλλεπάλληλα νομικά προσκόμματα στην έναρξη λειτουργίας του γερμανορωσικού αγωγού Nord Strem 2, που από το καλοκαίρι είναι γεμάτος κι έτοιμος να διαθέσει πρόσθετο αέριο στην Ευρώπη, έπαιξαν τον ρόλο τους ως πράξεις προπαρασκευής... πολέμου από την πλευρά της Δύσης, με τον ρόλο των ΗΠΑ πρωταγωνιστικό.

Ετσι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέρα από απάντηση στη ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική περικύκλωση που φοβάται το Κρεμλίνο, παίζει και τον ρόλο της διασφάλισης της λειτουργίας του δικτύου των ενεργειακών αγωγών της -ή διασφάλισης της... διακοπής τους.

Πάνω από τα 110 δολάρια το πετρέλαιο, ετήσια αύξηση 1000% στο αέριο!

Στο μεταξύ, στα «πολεμικά ανακοινωθέντα» των αγορών το πρωί της Τετάρτης 2/3 κυριαρχεί το άλμα του πετρελαίου τύπου Brent στα 111 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού μια ανάσα κάτω από τα 110 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί ότι οι αγορές προβλέπουν πως το πετρελαϊκό καρτέλ, ο OPEC+ στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, δεν πρόκειται σήμερα να αλλάξει την απόφασή του για τα επίπεδα παραγωγής μαύρου χρυσού, δηλαδή στην σχεδιασμένη αύξηση παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια τη μέρα από τον Απρίλιο. Επίσης, οι επενδυτές αξιολογούν ως περιορισμένης σημασίας την ανακοίνωση αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων 60 εκατ. βαρελιών από ΗΠΑ, Ιαπωνία και άλλων χωρών μελών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο αυξήθηκε στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 168 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ημερήσια αύξηση 38% και την ετήσια μεταβολή στο ασύλληπτο ποσοστό 1000%! Νέα άνοδος αναμένεται στις τιμές των σιτηρών, με το σιτάρι και το καλαμπόκι να κυριαρχούν στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων του Σικάγου και της Ασίας.

Στα χρηματιστήρια, μετά τη μικρή άνοδο με την οποία έκλεισε χθες η Wall Street, οι αγορές της Ασίας έκλεισαν με μικρή πτώση, ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπιες μικτές τάσεις, με το Λονδίνο να καταγράφει μικρή άνοδο, έναντι μικρής πτώσης στη Φρανφκούρτη, το Παρίσι και το Μιλάνο.

Αντίθετα στην Αθήνα επικρατεί πανικός πωλήσεων, με πτώση του Γενικού Δείκτη περίπου 3%.

Πληροφορίες: Reuters, Εφημερίδα των Συντακτών, News247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)