to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 14.06.2017

Κοινωνία

Νέες υπηρεσίες και ενίσχυση με δεκάδες αστυνομικούς περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων της ΕΛΑΣ για το Μενίδι (όλες οι εξελίξεις)

Δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων δημιουργία νέων υπηρεσιών και ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος και της ασφάλειας στο Μενίδι ανακοίνωσε ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, στον δήμαρχο Αχαρνών Γιάννη Κασσαβό και σε αντιπροσωπεία από όλες τις δημοτικές παρατάξεις με τους οποίους συναντήθηκαν σήμερα στο μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη


Μια ειδική υπηρεσία στα πρότυπα των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΤΑΕ), που φτιάχτηκαν για να χτυπηθεί η ιδιόμορφη εγκληματικότητα στο νησί, θα είναι η αιχμή του δόρατος, για την Αστυνομία, στο Μενίδι.

Αυτό προβλέπει εκτός των άλλων η δέσμη μέτρων που καταρτίστηκε έπειτα από ολονύκτια επεξεργασία όλων των δεδομένων από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, προκειμένου να χτυπηθεί αποτελεσματικά η εγκληματικότητα, που έχει γίνει ο εφιάλτης των κατοίκων των Αχαρνών και έχει μετατρέψει σε καζάνι που βράζει την περιοχή, μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή, την περασμένη Πέμπτη, από αδέσποτη σφαίρα.

Για τη δέσμη μέτρων ενημερώθηκαν σήμερα, από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ, ο δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός και αντιπροσωπεία από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, σε προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Ο βασικός κορμός των μέτρων ανακοινώθηκε αργότερα από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων του δήμου, η εφαρμογή τους φαίνεται πως θα είναι άμεση.

Σε ότι αφορά την νέα υπηρεσία, σύμφωνα με το Αρχηγείο είναι ένα ειδικό Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δυτικής Αττικής, με έδρα τις Αχαρνές.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια «οργανωτική δομή σχεδιασμού, συντονισμού και εποπτείας επιχειρήσεων στη Δυτική Αττική», η οποία συγκροτείται με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και θα έχει ως αποστολή την οργάνωση και υλοποίηση συνεχών και στοχευμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, σε πρώτη φάση στο Μενίδι και στο μέλλον σε όλη την Δυτική Αττική.

Στο Μενίδι οι επιχειρήσεις θα εστιάζονται στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» του δήμου, όπως τις παρουσίασαν στη σημερινή συνάντηση ο δήμαρχος και οι παράγοντες που τον συνόδευαν.

Αυτές είναι οι οικισμοί Αγία Σωτήρα, 'Αγιος Δημήτριος, Αυλίζα, Χαραυγή, Στρατόπεδο Καποτά και οδός Κύπρου, ενώ θα επεκταθούν όπου προκύπτει πρόβλημα και με βάση πληροφορίες που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται η νέα υπηρεσία.

Το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, θα στεγάζεται κατ' αρχήν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και θα απαρτίζεται από περίπου 20 άτομα ανά βάρδια, τα οποία θα κατευθύνουν τις επιχειρήσεις, στις οποίες θα παίρνουν μέρος και οι άλλες ειδικές υπηρεσίες, που θα είναι εγκατεστημένες σε μόνιμη βάση στο Μενίδι.

Στο πλαίσιο της αλλαγής πλεύσης της Αστυνομίας στην περιοχή, εκτός από την ίδρυση του Ειδικού Τμήματος, προβλέπεται:

- ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας,

- σταθερή παρουσία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), σε 24ωρη βάση, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αχαρνών,

- περαιτέρω ενεργοποίηση Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) σε σταθερή βάση.

Πιο συγκεκριμένα, θα είναι μόνιμα, σε 24ωρη βάση μία μονάδα ΟΠΚΕ και δύο Ομάδες ΔΙΑΣ, ενώ οι ΟΕΠΤΑ θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις Αχαρνές και των έλαιο των οδηγών για άδειες και διπλώματα, κάτι που θεωρείται... πολυτέλεια στην περιοχή, όπως λένε οι παράγοντες του δήμου.

Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας, προβλέπει άμεση υλοποίηση των μέτρων, με την εγκατάσταση από αύριο κάποιων από τις ομάδες, ενώ εκτιμάται ότι το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσουν και οι επιχειρήσεις.

Σε ερώτηση πού θα βρεθούν οι δυνάμεις για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, παράγοντας του υπουργείου ανέφερε ότι ο σχεδιασμός έγινε με ρεαλιστικά κριτήρια και οι ενισχύσεις θα διατεθούν από υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και απελευθέρωση αστυνομικών από φύλαξη στόχων και από μη μάχιμα καθήκοντα.

Την ικανοποίηση τους εξέφρασαν και τα μέλη της αντιπροσωπείας του δήμου Αχαρνών, κρατώντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις, μέχρι να δουν τα αποτελέσματα.

Εκτός όμως από τα αστυνομικά μέτρα, ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι έθεσαν και κάποια άλλα ζητήματα, όπως η μετατροπή από πταίσμα σε πλημμέλημα του αδικήματος της ηχορύπανσης και το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση συλληφθέντων από τις δικαστικές αρχές.

Η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε να θέσει αυτά τα ζητήματα σε διϋπουργική σύσκεψη, καθώς είναι θέματα αρμοδιότητας άλλων υπουργείων.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο υπαρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, ταξίαρχος Γεώργιος Ψωμάς.

Στην αντιπροσωπεία του δήμου Αχαρνών συμμετείχαν ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός, οι αντιδήμαρχοι Ευστάθιος Τοπαλίδης και Παναγιώτης Πολυμενέας, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Παναγιώτης Γρηγοριάδης, Σπύρος Βρεττός, Οδυσσέας Καμπόλης και Σωτήριος Ντούρος και η ειδική σύμβουλος του δήμου

Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά: Οργή και θλίψη για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

Την ίδια στιγμή, την οργή και τη θλίψη της για το θάνατο του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», ζητώντας παράλληλα τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αναφερόμενη σε «λανθασμένες πολιτικές», οι οποίες δεν προώθησαν την ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση, προσθέτει, πως ζητά από τις αρχές να καθίσουν και να σχεδιάσουν από κοινού «τις ορθές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την γκετοποίηση κοινοτήτων των Ελλήνων Ρομά» (διαβάστε αναλυτικά).

Παράλληλα, συγκέντρωση εργατικών σωματείων και φορέων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Καράβου του Μενιδίου, ενώ, όπως προαναφέρρθηκε, κάτοικοι της περιοχής και δημοτικές αρχές καλούν σε νέα συγκέντρωση το απόγευμα, στην ίδια πλατεία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου και κατευθύνθηκαν σε κεντρικούς δρομους της περιοχής. Με σύνθημα "ούτε σκληρά ούτε μαλακά όχι σε όλα τα ναρκωτικά" οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για το εμπόριο ναρκωτικών στο Μενίδι. Στο κοινό κάλεσμά τους, τα εργατικά σωματεία και οι υπόλοιποι φορείς Μενιδίου- Φυλής , εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και την συμπαράστασή τους στην οικογένεια του μικρού μαθητή "που τόσο άδικα έχασε τη ζωή του μέσα στο σχολείο του."

(φωτογραφία: 902.gr)

«Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, όπως συστηματικά κάνει η ΝΔ, επιχειρώντας να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ούτε βέβαια να γίνεται αφορμή για ακροδεξιά παραληρήματα και ρατσιστικά κηρύγματα, σπέρνοντας τη διχόνοια και δηλητηριάζοντας τους ανθρώπους που, εύλογα, ανησυχούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας: 

 «Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου η περιοχή να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε καθεστώς ηρεμίας και ασφάλειας και να απαλλαχθεί από την εγκληματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων. Αυτό που επείγει, επίσης, είναι συνδυασμένες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, στην εκπαίδευση και στην άρση του αποκλεισμού».

Δ. Τζανακόπουλος: Πρωτοβουλίες για ομαλοποίηση της κατάστασης - Τρομοκρατική η ατζέντα της ΝΔ

Αναφορικά με την κατάσταση στο Μενίδι, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Ραδιόφωνο 24/7" στους 88,6, το βράδυ της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ομαλοποίηση της κατάστασης και για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για τη στάση που κρατά επί του θέματος.

Σημείωσε ότι πρόκειται για κατάσταση που δεν έχει διαμορφωθεί χτες ή προχθές, αλλά είναι μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες και πως η κυβέρνηση παίρνει ήδη πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή και πως πρέπει να ληφθούν και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ώστε να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος οργάνωσης κοινωνικής συμβίωσης στην περιοχή και να γίνει πολύ πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο και ο έλεγχος για την κατοχή όπλων.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως "είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τη μνήμη του νεκρού παιδιού να προσπαθεί η ΝΔ να επαναφέρει ή να επιβάλει μια ατζέντα σχεδόν τρομοκρατική, τάξης και ασφάλειας, στη δημόσια συζήτηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία και στην περιοχή". Υπογράμμισε ότι "δεν προσφέρεται το συγκεκριμένο θέμα για να αντλήσει πολιτική υπεραξία η ΝΔ και δεν θα το καταφέρει". Είπε πως η "πρέπει να αποφύγουμε εντάσεις που θα υπακούουν στη μισαλλόδοξη και σχεδόν ρατσιστική ρητορική της ΝΔ που ειδικά τις δύο τελευταίες μέρες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο". Πρόσθεσε ότι αρκετά από τα στελέχη της "βρίσκονται σε έναν απαράδεκτο ρατσιστικό παροξυσμό που δεν βοηθά στην ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή".

Επεισόδια και το βράδυ της Δευτέρας - Σε 40 μήνες με αναστολή καταδικάστηκε ο 23χρονος Ρομά

Για τρίτη συνεχόμενη βραδιά επικράτησε ένταση τη νύχτα της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017 στο Μενίδι από κατοίκους που απέκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματικότητα, μετά τον θάνατο 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ομάδα κουκουλοφόρων που είχε αποκοπεί από τη βασική πορεία επιχείρησε, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, να εισέλθει στον καταυλισμό Ρομά στην Αυλίζα και πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του όπλου από το οποίο σκοτώθηκε ο 11χρονος. Την Δευτέρα ο 23χρονος Ρομά που κατηγορείται για άσκοπους πυροβολισμούς την ώρα του συμβάντος καταδικάστηκε σε 40 μήνες φυλάκιση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Ο 23χρονος είχε καταθέσει ότι πυροβολούσε στον αέρα με κυνηγετική καραμπίνα και όχι με εννιάρι πιστόλι από το οποίο προήλθε και η σφαίρα που σκότωσε τον μαθητή.

(φωτογραφία: naftemporiki.gr)

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)