to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:03 | 20.03.2024

Πολιτική

Ένταση στα θεωρεία με συγγενή θύματος κατά την προκλητική ομιλία του Μαρκόπουλου της ΝΔ

Συγγενής θύματος ακούγοντας την προκλητική τοποθέτηση του Δημήτρη Μαρκόπουλου σηκώθηκε και χειροκρότησε ειρωνικά, με την φρουρά να επεμβαίνει


Συγκίνηση και οργή στη συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του κυβερνητικού πορίσματος για το έγκλημα στα Τέμπη, με συγγενείς θυμάτων να βρίσκονται στα θεωρεία της Βουλής.

Ανάμεσα τους η επιζήσασα της σιδηροδρομικής τραγωδίας Ευδοκία Τσαγκλή, αλλά και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος των Τεμπών και συγγενής θύματος, Χρήστος Κωνσταντινίδης. Ο τελευταίος ακούγοντας το πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο, να μιλά από το βήμα της Βουλής, σηκώθηκε όρθιος και χειροκρότησε ειρωνικά, στα προκλητικά λεγόμενά του (βλέπε παρακάτω).

Η φρουρά παρενέβη και του ζήτησε να καθίσει πίσω στη θέση του.

Το κλίμα στα θεωρεία αρκετά φορτισμένο συναισθηματικά, με τον κόσμο να παρακολουθεί τη διαδικασία με προσοχή, αλλά και με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πόρισμα της ΝΔ για τα Τέμπη, για το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς φταίνε κατά κύριο λόγο ο σταθμάρχης Λάρισας, οι μηχανοδηγοί, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καθώς και στην Hellenic Train. Παράλληλα η πλειοψηφία αρνούμενη ότι υπάρχει συγκάλυψη, δεν βλέπει πολιτικές ευθύνες του υπουργείου Υποδομών, βγάζοντας «λάδι» τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Απών για άλλη μία φορά από τη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προτίμησε να παραστεί στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου.

Εριστικός για πολλοστή φορά

Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, Δημήτρης Μαρκόπουλος, επέλεξε να εξαπολύσει επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας προφανώς να απομακρύνει όσο το δυνατόν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία και –κυρίως– για τη συγκάλυψη που επιχειρείται με το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Δήλωσε προκλητικά ότι κάποιοι είδαν το πολύνεκρο δυστύχημα ως «ρεβάνς» και πρόσθεσε σε ανάλογο ύφος πως «το είδαν ως ένα "come back" του ανορθολογισμού και των θεωριών συνωμοσίας».

Επιχειρώντας να συγκινήσει, ανέφερε ότι το έργο της επιτροπής δεν ήταν εύκολο αλλά ήταν «ένα μακροβούτι στη θλίψη και την οδύνη αυτών των οικογενειών», ενώ δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «εμείς υπερασπιστήκαμε την αλήθεια». Είπε επίσης πως «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του πόνου», κουνώντας το δάχτυλο σε όσους επιζητούν να μην υπάρξει συγκάλυψη και να αποδοθεί η Δικαιοσύνη.

Πετώντας την μπάλα στην κερκίδα, ανέφερε επίσης ότι «κάποιοι επικαλούνται τώρα την Ευρώπη. Ποιοι; Εκείνοι που το 2015, όταν εμείς, με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προσπαθούσαμε να την κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτοί ήθελαν να μας βγάλουν από την Ευρώπη. Και τώρα θέλουν μάλιστα και ευρωπαϊκή παρέμβαση».

Η απάντηση του Βαγγέλη Βλάχου στον Βορίδη

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βλάχος (που έχασε τον 34χρονο αδελφό του στην τραγωδία) επέλεξε να «απαντήσει» στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, σχετικά με όσα είπε ο τελευταίος για το μπάζωμα που έλαβε χώρα στον τόπο της τραγωδίας.

Εξάλλου, ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 27χρονου Δημήτρη που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη, μίλησε στο MEGA, τονίζοντας πως «δεν περιμένουμε τίποτα» από τη συζήτηση στη Βουλή. «Φάνηκε από την Εξεταστική τι θα ακολουθήσει. Είναι σε κοινή γραμμή όλο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε με σαφήνεια, προσθέτοντας πως θα γραφτούν στη μαύρη σελίδα της Ιστορίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, επειδή «είναι συνυπεύθυνοι για τη δολοφονία 57 ανθρώπων και άλλων 180 που τραυματίστηκαν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)