to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 09.01.2024

Διεθνή

Eννιά ακόμη Ιισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως άλλοι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειές του στον πόλεμο εκεί σε 187.


Αναλυτικότερα, όπως γράφουν οι Times of Israel:

Έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο κέντρο της Γάζας και άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός την Τρίτη, καθώς οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν μία ημέρα αφότου η ηγεσία του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι οι μάχες περνούν σε χαμηλότερη ένταση μετά από τρεις και πλέον μήνες πολέμου.

Τα θανατηφόρα περιστατικά σημειώθηκαν την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την περιοχή για να συζητήσει τη μετάβαση του Ισραήλ σε νέα φάση της σύγκρουσης, με τον ισραηλινά στρατεύματα να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τη βόρεια Γάζα, αλλά να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίσταση κατά την προώθησή τους στην κεντρική Γάζα και στη μητρόπολη Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας, όπου ο στρατός δήλωσε ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις του.

Οι θάνατοι, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, αυξάνουν τον απολογισμό της επίθεσης του Ισραήλ σε 185 θύματα ανάμεσα στους στρατιώτες του από τότε ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι έξι έφεδροι, όλοι μηχανικοί , σκοτώθηκαν όταν εκρηκτικά που προορίζονταν για την κατεδάφιση μιας σήραγγας πυροδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα.

Η έκρηξη, η οποία ερευνάται από τον στρατό, σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου οι αξιωματικοί «ξεναγούσαν» δημοσιογράφους σε εγκατάσταση κατασκευής ρουκετών της Χαμάς.

Ένας ανταποκριτής των Times of Israel ανέφερε ότι άκουσε και είδε μια μεγάλη έκρηξη να σχίζει τον αέρα, αποτυπώνοντας τη στιγμή σε φωτογραφία:

Η έκρηξη στο Μπουρέιτζ της κεντρικής Γάζας, η οποία σκότωσε έξι μηχανικούς του ισραηλινού στρατού, 8 Ιανουαρίου 2024. (Emanuel Fabian/Times of Israel)

Καθώς οι στρατιωτικοί συνόδευαν τους δημοσιογράφους έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ακούστηκαν από τον ασύρματο εντολές για κλήση γιατρών, με τους διοικητές να δηλώνουν ότι πρόκειται για περιστατικό με μαζικές απώλειες.

Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά, από την έκρηξη.

Μεταξύ των τραυματιών του περιστατικού ήταν ο Ιντάν Αμέντι, δημοφιλής τραγουδιστής και ηθοποιός στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή "Φάουντα", ο οποίος μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο τη Δευτέρα και δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του, όπως δήλωσε ο πατέρας του.

Στο Χαν Γιουνίς, ο λοχίας David Schwartz, 26 ετών, και ο λοχίας Yakir Hexter, 26 ετών, σκοτώθηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδα που εκτοξεύτηκε με ρουκέτα, ανακοίνωσε ακόμα ο ισραηλινός στ ρατός. Οι δύο μηχανικοί μχης, μέλη μιας δύναμης αλεξιπτωτιστών, προέρχονταν από το Elazar στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ αντίστοιχα.

Ένας άλλος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση.

Οι δυνάμεις μηχανικών έχουν αναλάβει μερικές από τις πιο επικίνδυνες αποστολές στο πλαίσιο της επίγειας επίθεσης των IDF στη Λωρίδα της Γάζας, ανιχνεύοντας τα δίκτυα σηράγγων της Χαμάς και καταστρέφοντας τα, μαζί με άλλες τοποθεσίες, με εκρηκτικά.

Σε άλλο σημείο στη νότια Γάζα, ο λοχίας Roi Tal, ένας 19χρονος πεζικάριος από το Kfar Yehoshua, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης με μαχητές της Χαμάς.

Ένα σύννεφο καπνού ξεσπά από το Χαν Γιουνίς στη νότια λωρίδα της Γάζας χθες, 8 Ιανουαρίου 2024. (AFP)

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο Χαν Γιουνίς και βαθιά μέσα στη νότια πόλη της Γάζας. Περίπου 40 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν την προηγούμενη ημέρα, δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας τον ισχυρισμό ότι  αποκάλυψε "ένα ευρύ φάσμα" όπλων και "σημαντικά" φρεάτια σηράγγων.

Παλαιστίνιοι ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές σε πολλές περιοχές μέσα και γύρω από την πόλη. Μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για επίθεση στην περιοχή Μαγκάζι, ένα άλλο στρατόπεδο στην κεντρική Γάζα, και ναυτικές επιδρομές κατά μήκος της ακτής.

Στο Νουσεϊράτ, έναν προσφυγικό καταυλισμό που συνορεύει με το Μπουρέιτζ, οι κάτοικοι της Γάζας ανέφεραν ότι άκουγαν βομβαρδισμούς πυροβολικού και πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Τρίτης, καθώς τα στρατεύματα προέλαυναν από τα βόρεια. Αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από ενόπλους στον καταυλισμό, δήλωσε ένας κάτοικος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)