to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 15.02.2019

Κοινωνία

Ενίσχυση του σωματείου αλλά και οριακές συνθήκες υγιεινής για τους μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα

Τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι εργάτες στη Μανωλάδα καταγράφει συστηματικά η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα μεταναστών δεύτερης γενιάς Generation 2.0


(Πηγή εικόνων: Generation 2.0 RED)

To Manolada Watch αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας. Από το 2017 ο οργανισμός ασχολείται με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη συλλογή πολλών στοιχείων και ανάλογης εμπειρίας. Η δημοσίευση της κατάστασης στην περιοχή έχει σκοπό να συμβάλλει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων για την περίπτωση της Μανωλάδας.

Ακολουθεί ολόκληρη η καταγραφή της πρωτοβουλίας για τον μήνα Ιανουάριο:

Καλλιέργεια της φράουλας

Η φύτευση της φράουλας στα θερμοκήπια για τις μη πρώιμες ποικιλίες ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα και η καλλιέργεια μπαίνει σε φάση όπου προς το παρόν θα απαιτηθούν λιγότερα εργατικά χέρια καθώς το πότισμα είναι πλέον η κύρια απασχόληση στο θερμοκήπιο.

Όπως είχαμε προαναγγείλει οι ανάγκες για εργατικά χέρια στην περιοχή θα είναι φέτος κατά τι αυξημένες, σε σχέση με την περσινή καλλιεργητική περίοδο. Μετά τα μέσα Ιανουαρίου όμως μπήκαμε στην περίοδο της όχι τόσο υψηλής ζήτησης εργατικών χεριών, καθώς οι ανάγκες για τη συγκομιδή της πρώιμης φράουλας ήδη πέρασαν ενώ η κύρια συγκομιδή αναμένεται να αρχίσει μετά την 15η Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 6.500 εργάτες από το Μπαγκλαντές, 200 από το Πακιστάν και κάποιοι ακόμα από ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία). Η καλλιέργεια έχει επεκταθεί σε όλη την περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων πέριξ της Μανωλάδας, από τη Λακόπετρα και Λάππα στην Αχαΐα ως τα Λεχαινά και τη Γαστούνη στην Ηλεία. Όταν θα έχουμε τα πλήρη στοιχεία, θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν θα επαληθευθούν οι προβλέψεις μας, ότι δηλαδή πρόκειται για χρονιά – ρεκόρ στην καλλιέργεια περισσότερων στρεμμάτων από οποτεδήποτε άλλοτε και κατ’ επέκταση στην απασχόληση εργατών γης.

Συνθήκες στέγασης

Λέγαμε ήδη από τον προηγούμενο μήνα ότι οι συνθήκες υγιεινής ήταν ήδη στο όριο και παρά τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες είχε αρχίσει να αναδύεται δυσοσμία από διάφορους καταυλισμούς. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά πολύ. Το μοντέλο των πρόχειρων καταυλισμών έχει επεκταθεί σε όλη την περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας έχουμε καταγράψει περί τους είκοσι (20). Στην ανατολική πλευρά της Νέας Μανωλάδας και συγκεκριμένα στον καταυλισμό όπου είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά, έχει δημιουργηθεί ξανά παρόμοιος καταυλισμός με αυτόν που υπήρχε πριν από την πυρκαγιά, με τα ίδια (εύφλεκτα) υλικά, παρόμοιο μέγεθος και προφανώς παρόμοιους κινδύνους. Στο χώρο όπου είχε δημιουργηθεί ο επίσημος καταυλισμός βοήθειας των πυρόπληκτων, οι (ακατάλληλες) σκηνές που είχαν δοθεί ως βοήθεια έχουν εξαφανιστεί και στη θέση τους έχουν επαναπροκύψει τα γνωστά παραπήγματα φτιαγμένα από καλάμια και χοντρό πλαστικό.

Σωματείο

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του σωματείου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Σύλλογος Υπηκόων Μπαγκλαντές Νέας Μανωλάδας» συνεχίζει τις οι εγγραφές νέων μελών και τη προσπάθεια ενημέρωσης των εργατών. Στην περιοχή Λάππα Αχαΐας, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο της παραγωγής της φράουλας αποφασίστηκε η δημιουργία δεύτερου σωματείου που να καλύπτει την περιοχή της νοτιοδυτικής Αχαΐας.

Τα νέα παραπήγματα στη θέση του καταυλισμού όπου ξέσπασε η πυρκαγιά του Ιουνίου. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας φαίνεται το βενζινάδικο πίσω από το οποίο είχε γίνει το επεισόδιο των πυροβολισμών το 2013. Generation 2.0 RED -Ιανουάριος 2019
Η απόσταση του καταυλισμού από τα πρώτα σπίτια της Ν. Μανωλάδας. Generation 2.0 RED -Ιανουάριος 2019
Απομεινάρια της πυρκαγιάς του Ιουνίου που υπάρχουν ακόμα στον καταυλισμό. Generation 2.0 RED -Ιανουάριος 2019
Το υπάρχον σύστημα ύδρευσης στον καταυλισμό.  Generation 2.0 RED -Ιανουάριος 2019
Το αποχετευτικό σύστημα στον καταυλισμό. Generation 2.0 RED -Ιανουάριος 2019
Το αυλάκι όπου καταλήγουν τα λύματα. Generation 2.0 RED -Ιανουάριος 2019
Οι εργάτες χρησιμοποιούν φιάλες υγραερίου για το μαγείρεμα σε έναν καταυλισμό φτιαγμένο από εύφλεκτα υλικά. Generation 2.0 RED -Ιανουάριος 2019
Οι καλλιέργειες την περίοδο της ανθοφορίας. Generation 2.0 RED -Ιανουάριος 2019
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Generation 2.0 RED -Ιανουάριος 2019
Ο πρώην «επίσημος» καταυλισμός των πυρόπληκτων στη Ν. Μανωλάδα. Generation 2.0 RED -Ιανουάριος 2019

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)