to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:21 | 12.04.2017

Διεθνή

«Τρομοκρατική» ενέργεια η επίθεση στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ κατά τις αρχές, υπό κράτηση ύποπτος «με ισλαμιστικό υπόβαθρο»

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης δίπλα στο λεωφορείο της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Τραυματίστηκε ελαφρά ο ποδοσφαιριστής Μαρκ Μπάρτρα. Για στοχευμένη επίθεση κάνει λόγο η αστυνομία.


Ένας Ιρακινός και ένας Γερμανός υπήκοος είναι οι δύο ύποπτοι που η γερμανική αστυνομία θεωρεί ότι σχετίζονται με την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του λεωφορείου που μετέφερε τους παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι γερμανικές εφημερίδες Express, Koelner Stadt-Anzeiger και το περιοδικό Focus.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο 25χρονος Ιρακινός είναι κάτοικος της γερμανικής πόλης Βούπερταλ, ενώ ο 28χρονος Γερμανός της πόλης Φρέντμεμπεργκ, που βρίσκονται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου ανήκει η πόλη Ντόρτμουντ.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του γραφείου του ομοσπονδιακό εισαγγελέα δήλωσε πως η έκρηξη αντιμετωπίζεται από τι αρχές ως τρομοκρατική επίθεση και πώς ένας από τους υπόπτους έχει συλληφθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ραλφ Γέγκελ, δήλωσε πως η αστυνομία «εξετάζει κάθε πιθανή προέλευση» της επίθεσης, από την άκρα αριστερά έως ισλαμιστικά κίνητρα.

Πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά την αναχώρηση του λεωφορείου που επρόκειτο να μεταφέρει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ από το ξενοδοχείο στο γήπεδο, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη το βράδυ ο αγώνας κόντρα στη γαλλική Μονακό για το Τσάμπιονς Λιγκ. Το πούλμαν υπέστη σοβαρές ζημιές σε δύο σημεία, σύμφωνα με πληροφορίες παραγόντων της γερμανικής ομάδας. Ένα άτομο τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο. Όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα εκ μέρους του γενικού διευθυντή της γερμανικής ομάδας Χανς-Γιόαχιμ Βάτσκε, πρόκειται για τον ισπανό αμυντικό της Μπορούσια Μαρκ Μπάρτρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο 26χρονος παίκτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από θραύσματα γυαλιού. Συμπαίκτης του Μπάρτρα έγραψε στο twitter ότι ο συνάδελφός του βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

«Καθόμουν στην τελευταία σειρά καθισμάτων δίπλα στον Μαρκ Μπάρτρα, ο οποίος χτυπήθηκε από θραύσματα του σπασμένου πίσω τζαμιού. Μετά τον κρότο σκύψαμε όλοι στο λεωφορείο και όποιος μπορούσε ξάπλωσε στο πάτωμα. Δεν ξέραμε αν επρόκειτο να συμβεί κάτι ακόμη. Η αστυνομία ήρθε γρήγορα στο σημείο και έλαβε μέτρα ασφαλείας. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι», δήλωσε ο τερματοφύλακας της Μπορούσια Ντόρτμουντ Ρόμαν Μπούρκι. Κατόπιν διαβουλεύσεων των αρχών ασφαλείας και των υπευθύνων της UEFA, ο αγώνας αναβλήθηκε και προγραμματίζεται να διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 19.45 ώρα Ελλάδας.

Άγνωστες οι ακριβείς συνθήκες

Οι εκρήξεις προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό του ποδοσφαιριστή Μαρκ Μπάρτρα

Οι εκρήξεις προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό του ποδοσφαιριστή Μαρκ Μπάρτρα

Σύμφωνα με την αστυνομία, σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις σε δρόμο της συνοικίας Χέκστεν του Ντόρτμουντ, οι οποίες έπληξαν το πούλμαν της γερμανικής ομάδας. Παράγοντες της Μπορούσια Ντόρτμουντ επιβεβαίωσαν τις εκρήξεις, λέγοντας ότι οι παίκτες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, που επικαλείται κύκλους των αρχών ασφαλείας, επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση κατά του λεωφορείου της Ντόρτμουντ. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί μάλλον στην άκρη του δρόμου μέσα σε συστάδα θάμνων. Μετά το συμβάν η αποστολή των παικτών μεταφέρθηκε αρχικά πίσω στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στα σπίτια τους. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τα αίτια και τις συνθήκες που οδήγησαν στις εκρήξεις. Η αστυνομία έχει απευθύνει έκκληση προς όλους να μην προβούν σε διάδοση φημών και σε εικοτολογίες για τις συνθήκες του συμβάντος την ώρα που οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο εκφωνητής του σταδίου της Ντόρτμουντ Νόρμπτερτ Ντίκελ κάλεσε τους φιλάθλους που βρίσκονταν στο γήπεδο να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Όπως είπε ο ίδιος, κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο. Εν συνεχεία το γήπεδο εκκενώθηκε χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα. (Πηγή: Deutsche Welle)


 

«Συγκλονισμένη» η Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη χθεσινή επίθεση σε πούλμαν που μετέφερε παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ (BVB), δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Χθες το βράδυ η καγκελάριος, όπως και ο κόσμος στο Ντόρτμουντ, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι παντού στον κόσμο, συγκλονίσθηκε από την επίθεση στο πούλμαν της ομάδας BVB», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι οι συνέπειες δεν ήταν χειρότερες», πρόσθεσε επαινώντας οπαδούς της Ντόρτμουντ που φιλοξένησαν οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco μετά την αναβολή για σήμερα το βράδυ του αγώνα των δύο ομάδων στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως οι ερευνητές κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν τον δράστη ή τους δράστες.
 

«Ξεχωριστά στα χρώματα, διαφορετικές ομάδες αλλά ενωμένοι ενάντια στη βία!»

Αυτό είναι το μήνυμα από το κύμα συμπαράστασης στην Ντόρτμουντ για την επίθεση που δέχθηκε χθες η αποστολή της, καθώς μετέβαινε με το πούλμαν στο γήπεδο για την πρώτη προημιτελική αναμέτρηση του Champions League με την Μονακό. Μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν καθώς περνούσε το πούλμαν της γερμανικής ομάδας, άλλες ομάδες, παίκτες, κορυφαίοι αθλητικοί παράγοντες αλλά και πολιτικοί αντέδρασαν με δηλώσεις τους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

«Σήμερα, όλοι οι φίλαθλοι ενωμένοι πίσω από την Ντόρτμουντ,» έγραψε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. «Είμαι σοκαρισμένος. Εύχομαι στους φιλάθλους ένα καλό και ασφαλές ταξίδι επιστροφής», ανέφερε στο δικό του μήνυμα στο Twitter ο Μάρτιν Σουλτς. «Σε τέτοιες στιγμές μένουμε ενωμένοι», έγραψε η «αιώνια» αντίπαλος Σάλκε στο Twitter. «Η σκέψη μας τώρα είναι για όλους τους φίλους μας στη Ντόρτμουντ αυτό το βράδι», ήταν το twitter της Λίβερπουλ, ενώ η Μπάγερν έγραψε «Να είστε όλοι καλά, περαστικά στον Μπαρτά. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)