to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ένα «σκάνδαλο» της προκοπής, να δουλέψει πέντ'- έξι μέρες

Είναι ένα - δυο χρόνια τώρα, που έχει γίνει πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέματα. Τι είναι είδηση και τι είναι καλαμπούρι στην είδηση, δηλαδή "τρολ". Τι είναι είδηση και τι είναι αλητεία. Στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στο Ίντερνετ ιδίως και στα social media, παντού.


* Ακόμα και επαγγελματίες της είδησης, δηλαδή οι δημοσιογράφοι, τα έχουν βρει σκούρα. Μερικές φορές την πατάνε. Η δουλειά έχει δυσκολέψει πάρα - πάρα πολύ. Σε τίτλους, εννοείται, δεν δίνεις βάση. Ειδικά από protothema, iefimerida, makelio, tromero, tromaktiko κ.λπ.- τελευταία και από άλλα, τύπου "έγκυρα". Μπαίνεις μέσα να διαβάσεις, να δεις τι γίνεται. Το δούλεμα συνεχίζεται. Φτάνεις προτελευταία παράγραφο για να βρεις τι είπε ο Φίλης σε εισαγωγικά. Εδώ, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Να είναι πράγματι αυτό που είπε ο Φίλης, όπου ανακαλύπτεις ότι δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο, ή να είναι απολύτως παραποιημένο. Σε εισαγωγικά μιλάμε πάντα. Ιδίως όταν ο "Φίλης" είναι Γερμανός αξιωματούχος, π.χ. ο Σόιμπλε. Γερμανικά δεν μιλάς για να διαβάσεις απευθείας από την ...zeitung. Πας αλλού. Ψάχνεις. Και βρίσκεις το ακριβώς αντίθετο νόημα, σε εισαγωγικά πάντα. Συμπέρασμα 1: Έχουν καταρριφθεί ακόμα και οι στοιχειώδεις κώδικες.

* Πόσες εργατοώρες κοστίζει αυτό; Προσοχή: όχι για να παραχθεί μια νέα είδηση, δηλαδή μια παραγωγική διαδικασία, αλλά για να διασταυρωθεί η εγκυρότητα μιας ήδη παραχθείσας είδησης που κυκλοφορεί ευρέως. Εντελώς αντιπαραγωγικό. Όταν αυτά περνάει ο επαγγελματίας, τι μπορεί να περιμένει ο καταναλωτής των ειδήσεων, δηλαδή ο κανονικός πολίτης; Λένε "να διασταυρώνετε τις ειδήσεις". Ποιος να διασταυρώσει; Ο ανυποψίαστος ο άνθρωπος; Ο εργαζόμενος, που κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά, μπαίνει στο Ίντερνετ να δει τι γίνεται στον κόσμο γύρω και πέφτει πάνω στην ψευτιά και την μπαρούφα; Και τη χειραγώγηση όμως, την κοροϊδία στα μούτρα του. Διότι η ψευτιά και η μπαρούφα είναι μονίμως σε βάρος ενός, δηλαδή της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ άλλου, δηλαδή της Ν.Δ. εν συνόλω, και από κει και πέρα παίζει τι λογαριασμούς έχει ο κάθε ιστοσελίδας. Συμπέρασμα 2: Δεν είνα κατά λάθος, είναι επί τούτου.

* Το πράγμα δεν σταματάει εδώ, έχει και συνέχεια: την μπαρούφα ή το ψέμα ή την αντιπολίτευση της αλητείας στην κλέβουν με copy- paste άλλες ιστοσελίδες και την "ανεβάζουν" για το δικό τους κοινό, την παίρνουν στο facebook και τη σχολιάζουνε με ένα κλικ παραπάνω "επιβεβαίωσης" (δεν σας τα 'λεγα εγώ για τον Φίλη;) την παίρνει και ο Άδωνις και την κάνει τουίτ. Από την ώρα που θα την πάρει ο Άδωνις, έχει τελειώσει. Το θέμα γίνεται πο λι τι κό. Άρα; Άρα δικαιούται να το πάρει το δελτίο ειδήσεων του Mega. Και να ξεφουρνίσει την μπαρούφα ή την κακοήθεια γιατί την έγραψε ο Άδωνις στο twitter. Ο κύκλος δεν έχει κλείσει ακόμα. Η τηλεοπτική «είδηση» επιστρέφει πίσω στο Ίντερνετ ως και καλά «πολιτική παρέμβαση» της Ν.Δ. για να ζήσει μια νέα ζωή και να κάνει έναν νέο κύκλο και όσο κρατήσει. Συμπέρασμα 3: Υπάρχει μηχανισμός αναπαραγωγής.

* Το κακό για τον «μηχανισμό» είναι ότι τελευταία οι ειδήσεις της δημοσιογραφίας της ψευτιάς δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Παλιά, πριν έναν, ενάμιση χρόνο, τα "σκάνδαλα" μπορεί να ήταν μπαρούφες, αλλά για πέντ' - έξι μέρες δούλευαν. Παράδειγμα, το "Κατρούγκαλος - Gate" από το "Βήμα", έκανε δουλίτσα. Τελευταία, με τις πριγκίπισσες, τα "πλαστά πτυχία" και τα Αρχαία, δουλειά δεν γίνεται. Σκάνε σαν πυροτέχνημα για λίγες ώρες και μετά εξαφανίζονται, γεγονός που επιβαρύνει τους μηχανισμούς να επινοούν συνεχώς νέα "σκάνδαλα" και σκανδαλάκια για να τροφοδοτούν την ηγεσία και τα στελέχη της Ν.Δ. στη... σοβαρή αντιπολίτευση. Ούτε οι πρεσβείες δεν τα διαβάζουνε πια. Συμπέρασμα 4: Πολλή δουλειά, αλλά τουλάχιστον... αξίζει τον κόπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)