to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:06 | 12.10.2023

Πολιτισμός

Ένα σημαντικό μέρος της βιβλιοθήκης της Μυρσίνης Ζορμπά δωρίστηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η παράδοση ενός μέρους της βιβλιοθήκης της Μυρσίνης Ζορμπά στη βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου.


Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η παράδοση ενός μέρους της βιβλιοθήκης της Μυρσίνης Ζορμπά στη βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για περίπου 400 τόμους που αφορούν την πολιτισμική πολιτική. Σύγχρονες αγγλόγλωσσες εκδόσεις, που αποτελούνται από σημαντικές μονογραφίες, συστηματικές εισαγωγές, σειρές  και επιστημονικά περιοδικά. Πολλές με ιδιόχειρες σημειώσεις της ίδιας. Η Ζορμπά, πέρα από τις υπόλοιπες ιδιότητές της και τα δημόσια αξιώματα που υπηρέτησε,  ήταν μια  ερευνήτρια πολιτισμικής πολιτικής. Την υπηρέτησε το ίδιο πιστά ως ερευνητικό πεδίο και ως εφαρμοσμένη πολιτική. Θεωρούσε, άλλωστε, ότι βρισκόταν στο κέντρο μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και την αντιμετώπιζε ως ένα διεθνές πεδίο μελέτης, όπου συναντώνται  η πολιτική επιστήμη, οι πολιτισμικές σπουδές, η φιλοσοφία και  η ιστορία.    

Τα βιβλία που δώρισε στην βιβλιοθήκη σκιαγραφούν αυτό το πεδίο, και απεικονίζουν επίσης  τις διαδρομές της σκέψης και της ερευνητικής της πορείας.   Άλλωστε, η σχέση της Ζορμπά με το Πάντειο Πανεπιστήμιο ήταν συνεχής, καθώς συμμετείχε σε  επιστημονικές συναντήσεις   και συνέδρια – με τελευταίο το συνέδριο του 2017 για τα εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.   Τα βιβλία της θα βρουν άμεσα τη θέση τους στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, στηρίζοντας την μελέτη της πολιτισμικής πολιτικής και ιστορίας.  

Θυμόμαστε τη Μυρσίνη Ζορμπά

Η Μυρσίνη Ζορμπά, διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού (Αυγ. 2018-Ιουλ.2019), Ευρωβουλευτής (2000-2004), πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999) και εκδότρια (εκδόσεις «Οδυσσέας» 1973-1992).  

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1968-1972)και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης ως υπότροφος της Ιταλικής Κυβέρνησης (1973-74). Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο «Η κρατική πολιτική για το βιβλίο» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1992). Δίδαξε θεωρία και πολιτική του πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1992-1995 και 2005-2007) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2006-2012). Ίδρυσε την εθελοντική οργάνωση «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (2004) με ιδιαίτερη δραστηριότητα στα προσφυγόπουλα, για τα οποία δημιούργησε και το πρώτο σχολείο το καλοκαίρι του 2015. Το 2022 το Πανεπιστήμιο Ρώμης La Sapienza την τίμησε ως διακεκριμένη απόφοιτό του και έδωσε το όνομά της στο Laboratorio di Studi Neogreci του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)