to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 06.08.2014

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Εν αναμονή ενός νέου… Σνόουντεν;

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για νέες, ηχηρές αποκαλύψεις ονομάτων κατασκόπων και συνεργατών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Σύμφωνα με το CNN αναμένεται ένας νέος… Σνόουντεν.


Οι αμερικανικές αρχές φοβούνται ότι υπάρχει ένας ακόμη πληροφοριοδότης, ο οποίος, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώην συνεργάτη της CIA και της ΝSA Έντουαρντ Σνόουντεν, θα προχωρήσει σε ανάλογης σημασίας αποκαλύψεις, που θα προκαλέσουν διεθνώς αίσθηση. Γίνεται λόγος για μια πλήρη βάση δεδομένων με ονόματα εν ενεργεία ή εν δυνάμει κατασκόπων.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN παραπέμπει στην ιστοσελίδα “The Intercept“ του αμερικανού δημοσιογράφου και συνεργάτη του Σνόουντεν, Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος είχε κάνει πρόσφατα λόγο για το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων. Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιά ποσότητα απόρρητων δεδομένων έχει στα χέρια του ο νέος «πληροφοριοδότης» και ποια μπορεί να είναι η αξία τους, μεταδίδει το CNN. Καθησυχαστικός εμφανίζεται ωστόσο κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος εκτιμά ότι οι νέες αποκαλύψεις δεν θα έχουν την ίδια βαρύτητα με εκείνες του Σνόουντεν.

Και μόνο η υποψία αρκεί

Συνεχίζονται οι μαζικές παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο

Συνεχίζονται οι μαζικές παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο

Τον περασμένο μήνα η ιστοσελίδα "The Intercept" περιέγραφε πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών αρμόδιων για την τρομοκρατία. Στην ουσία αρκεί μια υποψία για να συμπεριληφθεί στους καταλόγους εν δυνάμει ακραίων. «Αδιάσειστα στοιχεία ή συγκεκριμένα στοιχεία δεν απαιτούνται», σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Γκλεν Γκρίνγουολντ. Επιπλέον όσοι συμπεριλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους δεν έχουν καμία δυνατότητα να το πληροφορηθούν.

Σημειώνουμε ότι πριν από ένα χρόνο οι αποκαλύψεις Σνόουντεν για τις μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε διεθνές επίπεδο είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Στο στόχαστρο της NSA ήταν ακόμα και το κινητό της Αγκελα Μέρκελ. Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ζει σήμερα στη Ρωσία, η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο.

1,2 δισ. προφίλ χρηστών στα χέρια ρώσων χάκερ

Επίθεση ρώσων χάκερ με άγνωστες, προς το παρόν, συνέπειες

Επίθεση ρώσων χάκερ με άγνωστες, προς το παρόν, συνέπειες

Ρώσοι χάκερ έχουν στα χέρια τους περίπου 1,2 δισεκατομμύρια προφίλ χρηστών του διαδικτύου (με όνομα και κωδικούς πρόσβασης). Στο στόχαστρο των ρώσων βρέθηκαν εκτός αυτού 500.000 λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Την κλοπή δεδομένων από περίπου 420.000 ιστοσελίδες αποκάλυψε η αμερικανική εταιρία Hold Security, που ειδικεύεται σε ζητήματα ασφαλείας του διαδικτύου. Άγνωστό παραμένει μέχρι στιγμής ποιες ιστοσελίδες έπεσαν θύματα των ρώσων χάκερ. Όπως δήλωσε ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρίας Αλεξ Χόλντεν «στόχος των χάκερ δεν ήταν μόνο αμερικανικές ιστοσελίδες, αλλά κάθε ιστοσελίδα, στην οποία είχαν πρόσβαση».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, reuters)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)