to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 24.10.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Ελληνικός Κινηματογράφος: Είναι ακόμη ζωντανός, και διεκδικεί...

Ο Κώστας Γαβράς είπε ότι προσφέρεται να απευθυνθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.


"Ικανοποίηση αλλά καθόλου εφησυχασμός", καθώς τα προβλήματα στον ελληνικό κινηματογράφο είναι μεγάλα και απαιτούνται πολλαπλές δράσεις, φαίνεται να είναι το "στίγμα" των Ελλήνων κινηματογραφιστών, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, μετά και τις προχθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις. Η "επιστροφή" του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων, για την οποία συμφωνεί η κυβέρνηση, δεν αρκεί. «Χαιρετίζουμε την απόφαση, αναμένουμε την επίλυση του ζητήματος", δήλωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ένωσης Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ). Όπως είπε και ο Κώστας Γαβράς σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου, «ο ελληνικός κινηματογράφος είναι σχεδόν ο μοναδικός εκπρόσωπος του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Όταν διάβασα το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, βρήκα εκπληκτικές τις προτάσεις του για τον κινηματογράφο. Μαθαίνω τώρα ότι καταργείται ο ειδικός φόρος των εισιτηρίων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για το πτώμα του ελληνικού κινηματογράφου».

Ο Κώστας Γαβράς είπε ότι προσφέρεται να απευθυνθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. «Αν δεν μπορέσουν, επειδή το ζητάει η τρόικα, οι θεσμοί, σας προτείνω να πάμε όλοι μαζί στον Γιούνκερ προκειμένου να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Κι αν δεν μας αφήσουν να τον συναντήσουμε, τότε να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί έξω από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι να μας δεχτεί. Πρόκειται για την επιβίωση του ελληνικού κινηματογράφου».

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΠΕΚ Βασίλης Κοσμόπουλος επισήμανε πως εκτός από την "επιστροφή" του ειδικού φόρου για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, υπάρχει και το τεράστιο θέμα τής μη εφαρμογής του 1,5% από τα τηλεοπτικά κανάλια για τον κινηματογράφο. "Δύο είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η κινηματογραφική παραγωγή, ο ειδικός φόρος και το 1,5%", τόνισε. Επισημάνθηκε ακόμη ότι το γαλλικό αναπτυξιακό μοντέλο για τον κινηματογράφο θα έπρεπε να λειτουργήσει ως πρότυπο για την Ελλάδα - ο προϋπολογισμός του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου ανέρχεται σε 670 εκατομμύρια ευρώ!

Κι ενώ η ανησυχία για το μέλλον της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής παραμένει, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει φέτος 21 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους (14 από τις οποίες θα κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ), και 16 ταινίες μικρού μήκους. Ανάμεσα στις πρεμιέρες συναντάμε «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (πρώην «Καλάσνικοφ)», το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα, το «Smac» του Ηλία Δημητρίου, το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη, «Το κυπαρίσσι του βυθού», του Νίκου Κορνήλιου, το «Μέλος οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, κινηματογραφικό σχόλιο για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, και το «Zenaida» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου. Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη θα προβληθούν οι ταινίες «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, "Tabula Rasa" της Ηρώς Δοντά και της Ναταλίας Στράτου, "Καύσωνας" της Τζόις Νασαουάτι, «Ειμαρμένη» του Ανδρέα Μαριανού, "Στην κουζίνα" του Σπύρου Αμοιρόπουλου.

Κ.Τ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)