to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελληνικός καπιταλισμός κατηγορίας «ζούγκλα»

Εκατομμύρια δανειολήπτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις των αυξημένων επιτοκίων


«Αυξήσεις θα συνεχίσουμε να έχουμε, ουσιαστική μείωση των τιμών δεν θα δούμε, ούτε καν σταθεροποίηση δεν θα δούμε» είπε ο υπουργός Oικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Σιγά το δύσκολο, θα πείτε. Το ζούμε και το ξέρουμε. Ο πληθωρισμός το 2022 ήταν 9,6%, αλλά το 2023 μας βεβαίωσε πως θα είναι 4,6% ακριβώς! Αυτό το 4,6% θα πέσει πάνω στο 9, 6% του 2022, το οποίο είχε προστεθεί πάνω στο 5,1% του 2021. Σε ό,τι μάλιστα αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, διπλασιάστε τα νούμερα και έχετε το αποτέλεσμα.

Το ερώτημα είναι: Πώς όταν οι τιμές ενέργειας, καυσίμων, μεταφορών και πρώτων υλών έχουν σχετικά αποκλιμακωθεί, οι τιμές ειδικά στα τρόφιμα που κανένα νοικοκυριό δεν μπορεί να αποφύγει συνεχίζουν να πετούν; Ποια στοιχεία ερεύνησε το υπουργείο του κ. Σταϊκούρα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό που συμβαίνει είναι αναπόφευκτο; Και γιατί κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες; Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Στις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες υπάρχουν και λειτουργούν ρυθμιστικές Αρχές. Εντοπίζουν τις αθέμιτες πρακτικές και παρεμβαίνουν. Εδώ, ο ελληνικός καπιταλισμός στα χέρια της φαμίλιας Μητσοτάκη είναι κατηγορίας «ζούγκλα». Ό,τι θέλει κάνει ο καθένας και λογαριασμό δεν δίνει. Ιδού, για παράδειγμα, τι αναφέρει η πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την κυβερνητική διαχείριση: «Διαπιστώθηκαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις κατά την εκτέλεση των δημόσιων έργων. Χορηγήθηκαν παρατάσεις στα 2/3 του συνόλου των έργων, ενώ η εκτέλεση των έργων αυτών διήρκησε κατά μέσο όρο 2,5 φορές περισσότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί». Και για τις ελληνικές τράπεζες σημειώνεται: «Παρά τη σοβαρή δημοσιονομική εμπλοκή του κράτους υπέρ των τραπεζών, εξακολουθούν να υφίστανται χαρακτηριστικές αποκλίσεις από τη χρηματοπιστωτική κανονικότητα, με συνέπεια τη μειωμένη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας». Αυτό είναι κερδοσκοπικός οπορτουνισμός, όπως είπε πρόσφατα ο Κώστας Σημίτης.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης; Σταδιακά τα εισαγόμενα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των διατροφικών, θα εκτοπίζουν τα εγχώρια, συρρικνώνοντας την παραγωγική βάση της χώρας. Καθώς μάλιστα η οικονομική ανάπτυξη αφορά μόνο ή κυρίως τις επιχειρηματικές ελίτ που θησαυρίζουν με τα καρτέλ που έχουν δημιουργήσει σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τραπεζικός, η ηλεκτρική ενέργεια, τα καύσιμα οι τηλεπικοινωνίες, η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές θα γίνει ασφυκτική και μη ανατρέψιμη. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας το 2009 αντιπροσώπευε το 95,3% του αντίστοιχου μέσου ευρωπαϊκού και κατείχε τη 14η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Μετά από 12 χρόνια, το 2021, η Ελλάδα είναι η πτωχότερη οικονομία της Ευρώπης, με μοναδική εξαίρεση τη Βουλγαρία, ενώ το ΑΕΠ της κατά κεφαλήν έχει κατρακυλήσει στο 64,6% του αντίστοιχου μέσου ευρωπαϊκού. Σε αυτόν λοιπόν τον τύπο ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα ανερχόταν το 2021 σε 8.752 ευρώ και σε 9.917 μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) ή σε μόλις 55% του αντίστοιχου εισοδήματος στην Ε.Ε., που ανερχόταν σε 18.019 μονάδες. Κάτω από εμάς είναι μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία! Άλλωστε την εικόνα της φτωχοποίησης τη βλέπουμε πλέον στους δρόμους με την αύξηση των αστέγων και με εμφάνιση εκατοντάδων νέων καταστημάτων που πωλούν εισαγόμενα ρούχα με το κιλό!

Μάλιστα η αυτοκτονική -ως αποδείχτηκε- πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξελίσσεται σε σύνθετη κρίση πληθωρισμού και ύφεσης στις χώρες της Δύσης που επιχειρούν να τον τιθασεύσουν με συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων. Και ως αποτέλεσμα έχουν την αναστάτωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το αποτέλεσμα θα είναι εκατομμύρια δανειολήπτες να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις των αυξημένων επιτοκίων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με αναπτυξιακά σχέδια θα μένουν εκτός χρηματοδότησης. Επιπλέον, η ραγδαία καζινοποίηση των δυτικών οικονομιών θα υπονομεύσει σοβαρά τον τομέα της μεταποίησης. Βρισκόμαστε στην άκρως επικίνδυνη και εύφλεκτη φάση αναδιάταξης των παγκόσμιων συσχετισμών, με την ανεξαρτησία και την ενίσχυση της παραγωγικής δύναμης της Ασίας να φέρνουν το μπλοκ της Δύσης σε πολύ δύσκολη θέση. Και η Ελλάδα, ως προτεκτοράτο, θα ζει με τα γκαρσόνια της από τον τουρισμό, όσο αυτός λειτουργεί.

tags: άρθρα

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)