to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελληνική γλώσσα: η πνευματική μας κληρονομιά και το πολιτισμικό μας κεφάλαιο

Στις 24 Απριλίου 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ένα διαχρονικό αίτημα του ελληνισμού της διασποράς ικανοποιείται και έχει την υπογραφή της. Καθιερώνεται επίσημα να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.


Πρόκειται για μια κατάκτηση !

Η ελληνική πολιτεία απέδωσε στη γλώσσα μας, την οφειλόμενη τιμή. Μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης για το φωτεινό παρελθόν που κουβαλάει στις ρίζες της και την ευθύνη να συνεχιστεί η φωτεινή της πορεία!

Είχα  την τιμή, ως βουλευτής και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, να βιώσω αυτή τη σπουδαία εμπειρία.

Με συγκίνηση και χαρά θυμάμαι τη μεγάλη συλλογική εμπειρία που μοιραστήκαμε για να γίνει πραγματικότητα η επίσημη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Συνεργαστήκαμε  στενά με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (Ο.Ε.Κ.Α.Ι.), από όπου με αξιοσημείωτο δυναμισμό, ξεκίνησε η ιδέα και το μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον εορτασμό.

Με  την δραστήρια τότε πρόεδρο της Ο.Ε.Κ.Α.Ι  κ. Όλγα Νάσση, από τον Μάιο του 2015, με ενθουσιασμό και επιμονή, προωθήσαμε δυναμικά και υποστηρίξαμε συστηματικά την πρόταση για τη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας.

Παράλληλα , η Ο. Ε. Κ.  Α. Ι. η οποία εκπροσωπεί τους 45.000 περίπου Έλληνες που ζούν στην Ιταλία και στην οποία συμμετέχουν πολλοί Ιταλοί φιλέλληνες , πραγματοποίησε  στοχευμένες δράσεις και μεγάλες εκδηλώσεις προβολής  της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, στη Νάπολη, στον Τάραντα, τη Μεσσήνη, τη Ρώμη, το Παλέρμο,το Μιλάνο, που  υποστήριξαν πολλαπλά την πρόταση και με συγκίνηση μοιράστηκα μαζί τους.

Ο ελληνισμός της διασποράς αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικής γλώσσας.

 Η  πλούσια δράση των Ελλήνων στην Ιταλία συνεχίζει να δίνει ένα λαμπρό παράδειγμα.

Και φέτος η 9η Φεβρουαρίου, γίνεται αφορμή και  πρόκληση ώστε η γλώσσα μας και ο ελληνικός πολιτισμός να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου και να επιβεβαιώσει την οικουμενικότητά του, που παραμένει ζωντανή και αγωνίζεται για ότι είναι  πανανθρώπινο και χρήσιμο σ έναν κόσμο  που αλλάζει.

Τιμώντας την ελληνική γλώσσα , που ο πλούτος της εμπεριέχεται σε πολλές άλλες, υπογραμμίζουμε  το απαράμιλλο πολιτισμικό φορτίο και τη σημασία της  για τον παγκόσμιο πολιτισμό .

 Η ελληνική γλώσσα με την οποία ο άνθρωπος άνοιξε νέους δρόμους στη μάθηση και στην έκφραση, στη Φιλοσοφία και τις Επιστήμες είναι  η ιστορία, η σκέψη, ο ψυχισμός, η νοοτροπία, η ταυτότητά μας .

Μια γλώσσα πολύτιμη και αναντικατάστατη,ικανή να ονοματίσει τις συλλογικές κατακτήσεις του πολιτισμού μας και  να εμβαθύνει κάθε  συναισθηματική απόχρωση της ψυχής μας,  που αποτελεί την  πνευματική μας κληρονομιά και το πολιτισμικό μας κεφάλαιο.

Η ελληνική γλώσσα,  μια γέφυρα πάνω απο σύνορα , ενώνει τους Έλληνες απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης.

Σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες,γιορτάζεται σήμερα  η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας ,με  τη συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων και φιλελλήνων.

Είναι σπουδαίο και συγκινητικό σε σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, νέοι  Έλληνες της διασποράς να γυμνάζουν την ψυχή και το πνεύμα τους με την εκμάθηση και διατήρησή της και χιλιάδες πολίτες του κόσμου  εκτός από την μητρική τους γλώσσα να μαθαίνουν ελληνικά,μια γλώσσα δύσκολη και όχι φανερά χρήσιμη.

Την ελληνική γλώσσα αξίζει κανείς να τη γνωρίσει, να την αγαπήσει, να τη μοιραστεί.

Όσο πιο πολύ την μελετάς τόσο πιο πλούσια ανταμοιβή σου δίνει!

Σήμερα και πάντα,με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας   ,  ας δείξουμε   την ευγνωμοσύνη για το παρελθόν που κουβαλάει στις ρίζες της και τον σεβασμό που  της αναλογεί για να συνεχίσει τον οικουμενικό της ρόλο.

Ας φροντίσουμε  να μην τη κακοποιούμε, να μην την ευτελίζουμε, να τιμάμε τους κανόνες της και να σεβόμαστε τις λέξεις της. Λέξεις που ταξίδεψαν χιλιάδες  χρόνια για να φτάσουν σε μας, που  ο λαός μας τις κράτησε ζωντανές μέχρι σήμερα, για να μιλάει για δημοκρατία, δικαιοσύνη,ελευθερία, ειρήνη, ισότητα , αξιοκρατία, εντιμότητα, αρετή, ηθική.

Όσο θα υπάρχει ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Μακρυγιάννης, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο  Αναγνωστάκης στις βιβλιοθήκες μας και στις βιβλιοθήκες του κόσμου, υπάρχει ελπίδα…

* Η Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου είναι πρ.Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)