to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 30.11.2020

Διεθνή

Ελλιμενίστηκε στην Αττάλεια το Oruç Reis, «παραμένει ανήσυχος» ο Στόλτνεμπεργκ

Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruç Reis επέστρεψε τη Δευτέρα 30/11/20 σε τουρκικό λιμάνι, ενώ απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.


Μόλις 10 ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία και θα αξιολογηθούν οι προκλήσεις της ώστε να αποφασιστούν κυρώσεις, το τουρκικό σεισμογραφικό Oruç Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σε μια προφανή προσπάθεια της Άγκυρας να κατευνάσει τις αντιδράσεις στις Βρυξέλλες για τη στρατηγική των προκλήσεων που ακολουθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν ανανεώθηκε η navtex για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό πλοίο που για μεγάλο χρονικό διάστημα κινούνται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας διεξάγοντας έρευνες.

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε «επίθεση φιλίας» προς την Ε.Ε. με τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, αλλά και με παραινέσεις να σταματήσει να «παραχαϊδεύει» την Ελλάδα και τις «απαιτήσεις της».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, το Oruç Reis ολοκλήρωσε την αποστολή του που άρχισε τη 10η Αυγούστου.

«Το πλοίο μας, το οποίο συνέλεξε 10.995 χλμ 2D σεισμικών δεδομένων, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας», ανακοινώθηκε μέσω Twitter.

Την πληροφορία ότι το τουρκικό ερευνητικό επέστρεψε στο λιμάνι το πρωί της Δευτέρας επιβεβαίωσε και η εταιρεία δεδομένων εντοπισμού πλοίων Refinitiv.

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας, και παρά την επιστροφή του Oruç Reis, το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται σε ύδατα κοντά στη νότια ακτή της Τουρκίας, ενώ το σεισμογραφικό Barbaros Hayreddin Pasa εξακολουθεί να βρίσκεται στην θάλασσα νότια της Κύπρου.

ΝΑΤΟ: Βοηθά η απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις, παραμένει η ανησυχία

Ως μια κίνηση που βοηθά στη μείωση της έντασης χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ,  Γενς Στόλτνεμπεργκ, την επιστροφή του πλοίου Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας, αν και διευκρίνισε πως παραμένει ανήσυχος για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση του OPEN κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου εάν το ΝΑΤΟ έχει εκπληρώσει τον διαμεσολαβητικό του ρόλο και αν υπάρχει ικανοποίηση από τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων ο Γενς Στόλτνεμπεργκ είπε πως όσο εξακολουθεί να ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίζονται οι προσπάθειες.

Ειδικά για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο είπε πως η αποχώρησή του από την περιοχή «βοηθά στη μείωση της έντασης» και «κάνει πιο εύκολη την επίτευξη προόδου στην αποτροπή συγκρούσεων».

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι μέσα από τον μηχανισμό αποτροπής που έχουμε δημιουργήσει στο ΝΑΤΟ με τη στήριξη και τη δέσμευση των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ τους οποίους αφορά, την Ελλάδα και την Τουρκία, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία γραμμή επικοινωνίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών και των ατυχημάτων» ανέφερε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν συμβούν περιστατικά μέσω του μηχανισμού αποτροπής μπορεί «να αποτραπεί να βγουν εκτός ελέγχου».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «έχω προωθήσει προτάσεις για το πώς θα ενδυναμώσουμε αυτόν τον μηχανισμό και πώς θα μειώσουμε περαιτέρω τον κίνδυνο για περιστατικά και ατυχήματα, αλλά βέβαια πρέπει να βρούμε τρόπους που δουλεύουν και για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να δουλεύει πάνω σε αυτό «διότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ ως συμμαχία, όταν υπάρχουν διαφορές, διαφωνίες όπως βλέπουμε τώρα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ είναι μία πλατφόρμα στην οποία μπορούμε να καθίσουμε κάτω και με ανοιχτό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές, αλλά επίσης να προσπαθήσουμε να βρούμε θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)