to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 03.10.2018

Διεθνή

Μειώνονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μετά τη συμβιβαστική κίνηση της Ρώμης

«Το έλλειμμα από το 2020 θα αρχίσει να μειώνεται», δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών (για να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες)


Μειώθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων ύστερα από αναφορές ότι η Ρώμη σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γρηγορότερα από το αναμενόμενο, περιορίζοντας τους φόβους για τη δημοσιονομική πολιτική της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 2% το 2021 από το 2,4% που αναμένεται τον επόμενο χρόνο, δήλωσε χθες κυβερνητική πηγή από το κόμμα της Λέγκας.

Σε δηλώσεις του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία επιβεβαίωσε ότι το έλλειμμα θα αγγίξει το 2,4% του ΑΕΠ της χώρας μόνον το 2019, και ότι από το 2020 και έπειτα, θα ξεκινήσει την καθοδική του πορεία.

Η εξέλιξη αυτή έφερε ανακούφιση στην αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν πτώση από 6 έως 19 μονάδες βάσης, ύστερα από τέσσερις ημέρες σημαντικών αυξήσεων. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου μειώθηκε κατά 10 μονάδες στο 3,33%, υποχωρώντας από το υψηλό τεσσεράμισι ετών στο οποίο ανήλθε χθες. Η διαφορά απόδοσης των ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώθηκε στις 290 μονάδες βάσης από τις περίπου 300 αργά χθες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να συναντηθεί με υπουργούς του για να συζητήσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2019-2021 γύρω στις 14:00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε πηγή στο Reuters. Τα νούμερα για το έλλειμμα του 2020-2021 αναφέρθηκαν αρχικά σε δημοσιεύματα των εφημερίδων Corriere della Sera και La Repubblica, οδηγώντας ανοδικά το ευρώ στη διαπραγμάτευσή του στην Ασία.

Επιβεβαιώθηκε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, με βαθμιαία μείωση στη συνέχεια

Όπως αναφέρει η ανταπόκριση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, το βράδυ της Τετάρτης, μετά το τέλος της αποψινής συνεδρίασης της ιταλικής κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας το 2019 θα ανέλθει στο 2,4%, με βαθμιαία μείωση κατά τα επόμενα έτη.Προβλέπεται ότι το σχετικό ποσοστό θα περιοριστεί στο 2,1% το 2020, και στο 1,8% το 2021. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια κίνηση που αποσκοπεί σε συμβιβασμό με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του ελλείμματος.

Παράλληλα, τονίσθηκε ότι το δημόσιο χρέος, από το 131,2% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα, προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 126,5% το 2021. «Στόχος μας, είναι οι δημόσιες επενδύσεις να γίνουν το κύριο εργαλείο για την ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει και την πρόσληψη δέκα χιλιάδων ανδρών και γυναικών στις ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις, όπως τόνισε ο υπουργός εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι.

«Για πρώτη φορά, ο ιταλικός λαός αποζημιώνεται για τις τόσες κλεψιές και τις τόσες σπατάλες του παρελθόντος», υπογράμμισε, από την μεριά του, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο. Σε ότι αφορά το εισόδημα του πολίτη υπέρ των ανέργων και των συνταξιούχων, θα διατεθούν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα έξι θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση της συντάξιμης ηλικίας. Ένα μέτρο που θα αφορά περίπου τετρακόσιες χιλιάδες ιταλούς.

Τέλος, η υπουργός υγείας της κυβέρνησης Κόντε, Τζούλια Γκρίλλο δήλωσε ότι δεν θα γίνουν περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί με ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Μοσκοβισί: «Δεν θα ήθελα να ξαναβρεθούμε σε μια νέα "ελληνική κρίση", αυτή τη φορά στην Ιταλία»

Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτισε σήμερα τα σχέδια της Ιταλίας να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, «προειδοποίησε» όμως τη Ρώμη ότι εξακολουθεί να κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ για το 2019.

«Είναι καλό σημάδι που η τροχιά έχει αναθεωρηθεί γιατί δείχνει πως οι ιταλικές αρχές ακούνε τις ανησυχίες και τις παρατηρήσεις των εταίρων τους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο Μοσκοβισί στο περιθώριο μιας διάσκεψης στο Παρίσι.

Ο Μοσκοβισί είπε, ωστόσο, πως το κύριο στοιχείο στο έλλειμμα του δημόσιου τομέα της Ιταλίας κινδυνεύει να βρεθεί εκτός των όρων των κανόνων της ευρωζώνης αν ο στόχος για το συνολικό έλλειμμα το 2019 τεθεί στο 2,4% όπως έχει πει η Ρώμη.

«Οι κανόνες είναι εκεί», είπε. «Αν (το συνολικό έλλειμμα) είναι 2,4%, είναι πιθανό το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην είναι εντός των ορίων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης (της ΕΕ).»

Ο Μοσκοβισί είπε ότι δεν θα εκφέρει γνώμη για τον προϋπολογισμό του 2019 μέχρι να παρουσιαστεί επίσημα και με λεπτομέρειες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτό τον μήνα.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε την ιταλική κυβέρνηση «απόλυτα ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική» και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί «να ξεφορτωθεί» τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

«Οι Ιταλοί έχουν (...) κάνει επίσης την επιλογή μιας κυβέρνησης απόλυτα ευρωσκεπτικιστικής και ξενοφοβικής η οποία στα θέματα της μετανάστευσης και του προϋπολογισμού, προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις», δήλωσε σε ένα φόρουμ του ΟΟΣΑ.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι μιλάει μόνο με «άτομα που δεν πίνουν και τα οποία δεν κάνουν συγκρίσεις που δεν λειτουργούν».

Απαντούσε σε δηλώσεις του Γιούνκερ που συνέκρινε τη Δευτέρα την Ιταλία με την Ελλάδα.

«Δεν θα ήθελα έπειτα από τη διαχείριση της πολύ δύσκολης ελληνικής κρίσης, να ξαναβρεθούμε σε μια νέα ελληνική κρίση, αυτή τη φορά στην Ιταλία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)