to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελεονόρα Φορέντζα, ευρωβουλευτής της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα»: Ο «μεγάλος συνασπισμός» καταστρέφει την Ευρώπη

Η «φεμινίστρια, κομμουνίστρια και Νοτιοευρωπαία», όπως αυτοπροσδιορίζεται η Φορέντζα, με ομόφωνη απόφαση της GUE/NGL είναι υποψήφια της Αριστεράς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Κερδίσαμε το δημοψήφισμα και στοχεύουμε να ανατρέψουμε τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό με μια μεγάλη λαϊκή δύναμη, μαζί με την GUE/NGL και τα άλλα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τόνισε στην «Α» η Ελεονόρα Φορέντζα, η ευρωβουλευτής της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα», στέλεχος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και ερευνήτρια. Η «φεμινίστρια, κομμουνίστρια και Νοτιοευρωπαία», όπως αυτοπροσδιορίζεται η Φορέντζα, με ομόφωνη απόφαση της GUE/NGL είναι υποψήφια της Αριστεράς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η ευρωομάδα της GUE/NGL είναι η μόνη που έχει μια γυναίκα υποψήφια για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...

Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ την GUE/NGL για την ομόφωνη απόφασή της να θέσει την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νιώθω πολύ υπερήφανη και συγκινημένη για τους δύο πιο σημαντικούς λόγους για την υποψηφιότητά μου. Από τη μία ήταν η θέληση να δοθεί ένα βήμα, μια φωνή, μια αναγνώριση στη Νότια Ευρώπη, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλον από αυτή τη βάρβαρη κρίση, τη λιτότητα και τις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών συμφωνιών. Από την άλλη υπήρξε η θέληση να δοθεί φωνή σε μια φεμινίστρια, σε μια Ευρώπη όπου μία στις τρεις γυναίκες υφίσταται φυσική ή ψυχολογική βία. Είναι θετικό το ότι μια γυναίκα θα εκπροσωπήσει τη θέληση για μια άλλη εφικτή Ευρώπη.

* Στη Ρώμη όμως είχατε πρόσφατα μια μεγάλη... παρέα διαδηλώνοντας κατά της βίας εναντίον των γυναικών...

Ήταν μια μεγάλη «παρέα» τουλάχιστον 200.000 γυναικών που με ζωντάνια και αποφασιστικότητα διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους. Πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική διαδήλωση κυρίως γυναικών, αλλά και ανδρών, που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της βίας που ασκείται στις γυναίκες. Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε τόσο μεγάλη διαδήλωση και κυρίως γυναικών. Την επομένη ακολούθησε η διοργάνωση θεματικών τραπεζιών με μεγάλη συμμετοχή για να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα», όπως τη συμμετοχή μας στη διεθνή απεργία των γυναικών στις 8 Μαρτίου του 2017, το αίτημα για ένα εισόδημα αυτοδιάθεσης και πολλές άλλες προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός νέου κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη.

* «Είμαι φεμινίστρια, κομμουνίστρια και προέρχομαι από τη νότια Ευρώπη» είπατε παρουσιάζοντας την απόφαση της GUE/NGL...

H GUE/NGL είχε το θάρρος να προτείνει μια υποψήφια που προέρχεται από τον τόσο διαφορετικό κομμουνιστικό χώρο, μια φεμινίστρια που συμμετέχει στα κινήματα, γιατί η ιδέα της Ευρώπης των λαών και των κινημάτων μπορεί να εκφράσει ένα σχέδιο, ένα δικό της πρόγραμμα, μια αντίληψη για το πώς θέλει τον κόσμο. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο εναντίον της Ευρώπης της λιτότητας και των δημοσιονομικών συμφώνων, αλλά έχουμε μια δική μας ιδέα για την Ευρώπη και τον κόσμο. Έχουμε μια πρόταση για την Ευρώπη και διεκδικούμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

* Σαν αυτή που είδαμε στο συνταγματικό δημοψήφισμα στην Ιταλία;

Στην Ιταλία κέρδισε ο λαός μας που υπερασπίστηκε το αντιφασιστικό σύνταγμα το οποίο αποτέλεσε τον καρπό της Αντίστασης, κέρδισαν η δημοκρατία και η λαϊκή συμμετοχή. Για παράδειγμα τώρα θέλουν να αλλάξουν τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενισχύσουν τις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο μεγάλος συνασπισμός που όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησε την Ευρώπη και διαχειρίστηκε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι αυτός που θα γράψει το μέλλον της Ευρώπης. Ο «μεγάλος συνασπισμός» καταστρέφει την Ευρώπη. Αυτοί που διαχειρίστηκαν και καταστρέφουν την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι λέγοντας ότι θέλουν να αλλάξουν την ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί επί χρόνια επέβαλλαν στην Ε.Ε. τα δόγματα της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού. Είδαμε τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, τι προσπάθησαν να κάνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, επιβάλλοντας στα συντάγματά μας το δημοσιονομικό σύμφωνο. Στην Ιταλία οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν όνομα και επίθετο, ξεκινώντας από την απορρύθμιση των εργασιακών έως το «καλό σχολείο» του Ρέντζι. Η JP Morgan ζήτησε την αλλαγή των συνταγμάτων της Νοτίου Ευρώπης γιατί είναι πολύ δημοκρατικά. Ο Ρέντζι προσπάθησε να το αλλάξει και ο λαός μας είπε «όχι». Αυτό αποτελεί ένα μήνυμα ότι μπορούμε να νικήσουμε τον νεοφιλελευθερισμό.

* Τι γίνεται τώρα στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Ρέντζι;

Ευτυχώς τελείωσε η εμπειρία της κυβέρνησης Ρέντζι. Θέλουμε μόνο δύο πράγματα, έναν εκλογικό νόμο απλής αναλογικής και να πάμε να ψηφίσουμε το συντομότερο δυνατόν. Ελπίζω να μην αναλάβει ο Ρέντζι την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, γιατί ξέρουμε ότι θα προσπαθήσει να επιμηκύνει τη θητεία της Βουλής για αρκετούς μήνες ακόμη. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε λύση από μια «τεχνική» κυβέρνηση, γιατί έχουμε πληρώσει ήδη ακριβά τις μεταρρυθμίσεις της «τεχνοκρατικής» κυβέρνησης Μόντι με περικοπές στις συντάξεις και ενίσχυση του πρεκαριάτου. Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έβαλαν το δημοσιονομικό σύμφωνο στο σύνταγμά μας.

Πρέπει να οικοδομήσουμε μια μεγάλη λαϊκή δύναμη, ικανή να στείλει ένα σαφές μήνυμα με ορισμένα σημεία, όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα σε ένα εισόδημα, το δικαίωμα στη δημοκρατία και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος μας λένε ότι μπορούμε να κερδίσουμε λέγοντας «όχι» στη λιτότητα, έχοντας ξεκάθαρους προγραμματικούς στόχους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)