to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το «Ελ Νίνιο» θα φέρει πείνα

Το καιρικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο» προκαλεί χάος στους αγρότες που καλλιεργούν ρύζιστις ΗΠΑ, αλλά και την απότομη αύξηση των τιμών στην πιο σημαντική βασική τροφή του κόσμου, ενώ μπορεί να προαναγγέλλει πιθανώς υψηλότερες τιμές στην Ασία κατά τους προσεχείς μήνες.


Το τελευταίο μοτίβο του «Ελ Νίνιο» εμφανίζεται ενθαρρυντικό για την πληγείσα από την ξηρασία Καλιφόρνια, καθώς υπόσχεται τον ερχομό κάποιων αναγκαίων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.

Ωστόσο, προκάλεσε καθυστερήσεις στις φυτεύσεις αυτή την άνοιξη στο Δέλτα του Μισισιπή (Αρκάνσας, Μισισίπι, Λουιζιάνα) και το Τέξας, τις κυριότερες για την καλλιέργεια ρυζιού περιοχές των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, διαρκώς συννεφιασμένες ημέρες και ζεστές νύχτες δημιούργησαν τις χειρότερες συνθήκες για την παραγωγή ρυζιού,ανέφερε στον Guardian ο Σάουν Χάκετ, πρόεδρος της εταιρείας παροχής γεωργικών συμβουλών Hackett Financial Advisors.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συγκομιδές στο Αρκάνσας και το Τέξας πιθανόν θα είναι περίπου 15 έως 20% κάτω του μέσου όρου.

Μέχρι στιγμής το ράλι των τιμών περιορίζεται στις τιμές του ρυζιού στις ΗΠΑ, καθώς οι ασιατικές τιμές αντανακλούν ακόμη ένα μεγάλο πλεόνασμα στις προμήθειες, σε μεγάλο βαθμό λόγω των υπαρχόντων αποθεμάτων ρυζιού της Ταϊλάνδης που ισοδυναμούν με αυτά μιας τριετίας.

Τα αποθέματα αυτά προκαλούν συγκράτηση των τιμών του ρυζιού, έτσι ώστε τα τελευταία χρόνια οι αγρότες φυτεύουν σε μικρότερες ποσότητες. Αν και η ζήτηση δεν έχει αλλάξει, πολλά από τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν, γρήγορα εξαφανίζονται.

Και το «Ελ Νίνιο» αφήνει έντονα το στίγμα του στη νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας ελλείμματα στις συγκομιδές λόγω των ακραίων καιρικών φαινόμενων που προκαλεί, όπως τις πλημμύρες στη Βιρμανία και την ξηρασία στην Ταϊλάνδη. Τον προηγούμενο μήνα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ χαμήλωσε τον πήχη των προβλέψεών του για την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού, εξαιτίας της μείωσης της συγκομιδής σε πολλές βασικές χώρες.

Αυτό θα είναι το πρώτο έτος που θα καταγραφεί μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού από την περίοδο 2009-10, ανέφερε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά τον συνυπολογισμό προσφοράς και της ζήτησης, την περίοδο 2015-16 θα υπάρχουν διαθέσιμοι σε παγκόσμιο επίπεδο 90.850.000 τόνοι (μετρικοί τόνοι) ρυζιού.

Αν και αυτή η ποσότητα φαίνεται άφθονη, είναι κάτω από τους 101.800. 000 τόνους του περασμένου έτους και τους 107.400.000 τόνους του προηγούμενου.

Ο Μπιλ Νέλσον, ανώτερος οικονομολόγος στη συμβουλευτική υπηρεσία Doane, ανέφερε στον Guardian ότι τα μέσα παγκόσμια αποθέματα κατά τα τελευταία 25 με 30 χρόνια είναι συνήθως 100 εκατομμύρια τόνοι ή περισσότερο και ότι η τελευταία φορά που ο κόσμος είχε τόσο μικρά αποθέματα ήταν το 2007, όταν οι τιμές χτύπησαν υψηλά ρεκόρ.

Το «Ελ Νίνιο» αναμένεται να κορυφωθεί αργότερα αυτό το έτος, αλλά ο αντίκτυπος των ανώμαλων καιρικών συνθηκών που προκαλεί θα είναι ακόμη αισθητός για τέσσερις ή πέντε μήνες αργότερα, πιθανώς έως και τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στους αγρότες στις νοτιοανατολικές ασιατικές χώρες όπως την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Ινδονησία που θα αντιμετωπίσουν συνθήκες ξηρασίας, καθώς ετοιμάζονται σύντομα για σπορά.

Επί του παρόντος, η τιμή για το υψηλής ποιότητας ρύζι της Ταϊλάνδης, που αποτελεί ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, είναι περίπου 350 δολάρια ανά τόνο.

Συγκριτικά, η τιμή του ρυζιού των ΗΠΑ ανέρχεται στα 550 δολάρια ανά τόνο, ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες η διαφορά ανάμεσα στο ρύζι των ΗΠΑ και της Ταϊλάνδης κυμαίνεται μεταξύ 60 έως 70 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγοραστές της Ασίας ανησυχούν για το μέλλον της προσφοράς που μπορεί να ενισχύσει τις τιμές στην περιοχή.

Οι Φιλιππίνες είναι εισαγωγέας ρυζιού εξαιτίας των ελλείψεων στη συγκομιδή, εισαγωγές αναμένεται να κάνει και η Ινδονησία για τον ίδιο λόγο, ενώ η Βιρμανία έθεσε απαγόρευση στις εξαγωγές εξαιτίας των χαμηλών αποθεμάτων της.

Μέχρι στιγμής, η ασιατική τιμή παρέμεινε σταθερή εξαιτίας της Ταϊλάνδης και καθώς η Ινδία είχε μια αρκετά καλή συγκομιδή, αλλά η μεταβολή των εκεί τιμών θα διαφανεί από το τέλος του έτους. Ετσι, οι τιμές της Ταϊλάνδης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 500 έως και 600 δολάρια ανά τόνο, ίσως μέχρι την άνοιξη.

Το ενδιαφέρον για τις τιμές του ρυζιού επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το ρύζι είναι μία από τις τρεις κύριες καλλιέργειες δημητριακών μαζί με το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Οι τρεις αυτές καλλιέργειες αποτελούν τα δύο τρίτα της διατροφικής κατανάλωσης του πλανήτη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ευτυχώς, κανείς δεν προβλέπει την επιστροφή στη ραγδαία υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε το 2007 και το 2008, όταν ξέσπασαν ταραχές για τις υψηλές τιμές του ρυζιού.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα φέτος και θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτήν και του χρόνου, λόγω της ξηρασίας και των ακανόνιστων βροχοπτώσεων, φαινόμενα που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στον πλανήτη και το αναμενόμενο «σούπερ» «Ελ Νίνιο», σύμφωνα με την οργάνωση Oxfam.

Μόνο στην Αιθιοπία 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια,διότι ένας συνδυασμός του «Ελ Νίνιο» με μια μακροπρόθεσμη αλλαγή του κλίματος έχει κάνει την περίοδο των βροχών πιο απρόβλεπτη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)