to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 22.11.2021

Πολιτισμός

Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής, με θέμα τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821

Την έκθεση «Εγώ την αλήθεια….» - Απομνημονεύματα, Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αναμνήσεις, Διηγήσεις, παρουσιάζει την προσεχή Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Θέμα της έκθεσης είναι τα απομνημονεύματα των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, στο πλαίσιο του εφετινού εορτασμού των 200 ετών από την έναρξή της


Ποιοι έγραψαν απομνημονεύματα για την Επανάσταση; Γιατί τα έγραψαν; Πώς συμμετείχαν στον Αγώνα; Πόση απόσταση είχαν οι συγγραφείς από τα γεγονότα όταν τα ανακαλούσαν και τα κατέγραφαν; Ποια γεγονότα αναδεικνύει ο καθένας από αυτούς; Πότε εκδίδονται τα έργα τους;

Αξιοποιώντας σπάνια τεκμήρια από τους κατεξοχήν φορείς διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη κά, η έκθεση επιχειρεί να απαντήσει πολυτροπικά στα παραπάνω ερωτήματα, καταγράφοντας το κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι άνθρωποι που απομνημονεύουν την ιστορία του Αγώνα, έζησαν και επαναπροσδιόρισαν τη ζωή τους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παρουσιάζεται το εκθεσιακό σώμα των 21 επιλεγμένων απομνημονευμάτων, με επίκεντρο την πρώτη έκδοσή τους και εστίαση στις ιδιαιτερότητες του καθενός, στη «μικροϊστορία» κάθε έργου, στη συνεισφορά του στην Ιστορία, καθώς και στους συγγραφείς τους: τον Χριστόφορο Περραιβό, τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον Περικλή Βυζάντιο, τον Πέτρο Στεφανίτση, την Αντωνούσα Καμπουράκη, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Φωτάκο, τον Καλλίνικο Κριτοβουλίδη, τον Κωνσταντίνο Νικόδημο, τον Νικόλαο Δραγούμη, τον Αρτέμιο Μίχο, τον Λουκά Ράλλη, τον Μακρυγιάννη, τον Νικήτα Σταματελόπουλο, τον Νικόλαο Κασομούλη, τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, τον Κανέλλο Δεληγιάννη, τον Σταμάτη Σέρμπο και τον Γεώργιο Ψύλλα.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, Β. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 30ή Απριλίου 2022 και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι από Τρίτη έως Παρασκευή 9.00-16.00, Σάββατο 10.00-15.00.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)