to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έκθεση Eurostat: Σε βαθιά ύφεση και με παγωμένη οικονομία η Ελλάδα

Παραμένει σε βαθιά ύφεση η ελληνική οικονομία, παρά τις αισιόδοξες, περί του αντιθέτου, ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας.


Χαρακτηριστικό στοιχείο της ύφεσης που μαστίζει την Ελλάδα είναι και το ποσοστό του αρνητικού πληθωρισμού (αποπληθωρισμός) για τον Απρίλιο, που δημοσίευσε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, ποσοστό της τάξης του -1,6%, που είναι το χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών-μελών της Ένωσης. Ο αποπληθωρισμός δείχνει έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, το πόσο «παγωμένη» παραμένει η ελληνική οικονομία. Μεγάλο ποσοστό αποπληθωρισμού εμφανίζει, επίσης, η Βουλγαρία (-1,3%) και ακολουθεί η Κύπρος με -0,4%.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά τον Απρίλιο στο 0,7%, από 0,5% που ήταν τον Μάρτιο. Χαρακτηριστικό της ύφεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία είναι η διαπίστωση ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε επτά χώρες, παρέμεινε αμετάβλητος σε τέσσερις και αυξήθηκε ελάχιστα στις υπόλοιπες δεκαέξι.

Τα στοιχεία, επίσης, της αύξησης ή της μείωσης του ΑΕΠ που δημοσίευσε χθες η Eurostat δείχνουν, για το πρώτο τρίμηνο φέτος, μια αναιμική αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, της τάξης του 0,2%. Πρόκειται για ποσοστό που δείχνει πόσο χαμηλά «σέρνονται» οι αναπτυξιακοί ρυθμοί αν τους συγκρίνει κανείς με το ποσοστό του τελευταίου τριμήνου του 2013, το οποίο ήταν επίσης στο επίπεδο του 0,2%.

Με το ΑΕΠ να είναι καθηλωμένο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γαλλία, διαπιστώνεται μεγάλη ανισορροπία του γαλλογερμανικού άξονα, αφού η Γερμανία εμφάνισε αύξηση του ΑΕΠ της το ίδιο (πρώτο) τρίμηνο, της τάξης του 0,8%.

Η Ελλάδα εμφανίζει υποχώρηση του ΑΕΠ της το πρώτο τρίμηνο του 2014 της τάξης του -1,1%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία γι' αυτήν από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 για να γίνει έγκυρη σύγκριση της πορείας του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)