to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:02 | 17.03.2024

Διεθνή

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο

Η λάβα φαινόταν να ρέει γρήγορα νότια προς την κοντινή πόλη Γκρίνταβικ, όπου ελάχιστοι από τους σχεδόν 4.000 κατοίκους της είχαν επιστρέψει μετά από προηγούμενες εκρήξεις


Ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία εξερράγη το Σάββατο για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο, όπως  ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, εκτοξεύοντας καπνό και  λάβα.

Σε βίντεο που τραβήχτηκε από ελικόπτερο της ακτοφυλακής και προβλήθηκε από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RUV, σιντριβάνια λιωμένου πετρώματος υψώθηκαν από μια μεγάλη ρωγμή στο έδαφος και η λάβα εξαπλώθηκε γρήγορα σε κάθε πλευρά.

Η έκρηξη ξεκίνησε στις 20:23 GMT και η ρωγμή εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 2,9 χιλιόμετρα, περίπου το ίδιο μέγεθος με την τελευταία έκρηξη του Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες, ακριβώς νότια της ισλανδικής πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Το σημείο της έκρηξης ήταν μεταξύ Hagafell και Stora-Skogfell, στην ίδια περιοχή με την προηγούμενη έκρηξη στις 8 Φεβρουαρίου, ανέφερε το Μετεωρολογικό Γραφείο.

Επιστήμονες ανησυχούν ότι είναι πιθανόν να συνεχισθούν επί δεκαετίες και οι αρχές της Ισλανδίας έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν αναχώματα για να εκτρέψουν την ροή της φλεγόμενης λάβας από κατοικίες και υποδομές.

Η Ισλανδία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια. Το 2010, τα σύννεφα στάχτης από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Eyafjallajokull κάλυψαν εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης ματαιώνοντας 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)