to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 27.12.2018

Κοινωνία

«Τυφλή» έκρηξη έξω από τον Αγ. Διονύσιο στο Κολωνάκι (ενημέρωση)

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 07:10 το πρωί της Πέμπτης στο Κολωνάκι έξω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου - Εκτός κινδύνου ο αστυνομικός και ο νεωκόρος που τραυματίστηκαν - Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν έγινε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα - ΣΥΡΙΖΑ: Ενέργειες που βρίσκουν απέναντί τους το σύνολο της κοινωνίας


Η έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που σημειώθηκε, στις 07:10, το πρωί της Πέμπτης, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, από την οποία τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και ο νεωκόρος του ναού, δεν ήταν μεγάλης ισχύος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από δύο δοχεία με εύφλεκτο υγρό, καλώδια και ένα ρολόι.

Εκτός κινδύνου οι 2 τραυματίες

Παράλληλα, εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από την έκρηξη, ενώ ελαφρά έχει τραυματιστεί στο πρόσωπο ο νεωκόρος της εκκλησίας. 

Όπως τόνισαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αστυνομικές πηγές, ο νεωκόρος τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση για ύποπτη κούτα που ήταν έξω από την εκκλησία. Στο σημείο έσπευσε περιπολικό και μόλις πλησίασε στο σημείο ο αστυνομικός εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί μέσα στην κούτα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, όπως και ο νεωκόρος που βρισκόταν κοντά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν έγινε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τον εκρηκτικό μηχανισμό.  Η ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στο βίντεο, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, φαίνεται μια έντονη λάμψη και στη συνέχεια ένας άνθρωπος που τρέχει, λίγα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη.

Έκτακτη σύσκεψη της ΕΛ.ΑΣ.

Εκτάκτως συνεδρίασε το αρχηγείο της Αστυνομίας, υπό την Κατερίνα Παπακώστα -καθώς η Όλγα Γεροβασίλη βρίσκεται εκτός Αθηνών- μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αρχηγός και επιτελικοί αρχηγοί.

Το χτύπημα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αστυνομία, αφενός γιατί δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αφετέρου λόγω του στόχου που επελέγη, αφού η έκρηξη έγινε λίγο προτού ξεκινήσει η λειτουργία στην εκκλησία.

Επιπλέον προβληματισμός υπάρχει και για το περιεχόμενο του μηχανισμού.

Κ. Γαβρόγλου: Η επίθεση σε κάθε χώρο λατρείας είναι μια επίθεση απέναντι στους θρησκευόμενους πολίτες αλλά και απέναντι στο δημοκρατικό μας πολίτευμα

Τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, στο σημείο όπου σημειώθηκε το πρωί επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, επισκέφθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ο οποίος ενημερώθηκε για το συμβάν από τον εφημέριο του ναού.

Στις δηλώσεις του ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε:

«Η επίθεση σε κάθε χώρο λατρείας είναι μια επίθεση απέναντι στους θρησκευόμενους πολίτες αλλά και απέναντι στο δημοκρατικό μας πολίτευμα που κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία. Η παρουσία μας εδώ ως κυβέρνηση είναι για να καταδικάσουμε τέτοιου είδους ενέργειες με τον πιο απόλυτο τρόπο και, προφανώς, να ευχηθούμε στους τραυματίες να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία που έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια της τέλεσης των καθηκόντων τους».

Δήλωση του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή σχετικά με την επίθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη

Σχετικά με την επίθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως κάθε επίθεση σε έναν χώρο που είναι αφιερωμένος στον Θεό, το σημερινό συμβάν είναι επίθεση εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας όλων και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς «αλλά», καταδίκη του είναι αυτονόητη.


Ειδικά αυτές τις Άγιες μέρες, τέτοιες ενέργειες κάνουν ακόμα πιο ισχυρή την πίστη μας για την ανάγκη υπεράσπισης των αρχών και των αξιών που διασφαλίζει το Σύνταγμά μας.


Ευχόμαστε οι συμπολίτες μας που τραυματίστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους, να αναρρώσουν άμεσα και πλήρως».

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον καταδικάζει εντόνως κάθε πράξιν βίας

Έντονα καταδικάζει κάθε πράξης βίας, μάλιστα δε τις στρεφόμενες εναντίον τόπων λατρείας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δήλωσή του για την έκρηξη βόμβας έξω από τον Ι.Ν.Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Αναλυτικά η δήλωση του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας έχει ως εξής:

«To Οικουμενικόν Πατριαρχείον καταδικάζει εντόνως κάθε πράξιν βίας, μάλιστα δε τας στρεφομένας εναντίον τόπων λατρείας, ως η τελευταία εναντίον του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εις το Κολωνάκι, εκ του οποίου εκπορεύονται μόνον μηνύματα αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης.

Προσευχόμεθα διά την ταχείαν αποθεραπείαν των τραυματισθέντων και εκφράζομεν την συμπάθειαν και την συμπαράστασίν μας προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και το ευσεβές και προσφιλές ποίμνιόν του.

Ειρήνη τοις Αθηναίοις και τω κόσμω παντί».

Καταδίκη των «οπαδών του μίσους» κι από άλλους θρησκευτικούς εκπροσώπους

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, την «απεχθή επίθεση» στο κέντρο της Αθήνας και «εκφράζοντας τα συναισθήματα των Ελλήνων Εβραίων, εύχεται ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες και γρήγορα να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

«Τούτες τις γιορτινές ημέρες, που το πνεύμα της αγάπης εκπέμπεται σε κάθε γωνιά της χώρας μας, οι οπαδοί του μίσους έσπευσαν να υπενθυμίσουν την παρουσία τους με εκρηκτικό μηχανισμό θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή απλών ανθρώπων στην είσοδο του ιερού ναού του Αγίου Διονυσίου, στο κέντρο της Αθήνας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη μισαλλοδοξία, στον φανατισμό και στην τρομοκρατία να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας σκορπώντας τον φόβο και στοχοποιώντας ακόμη και τους ιερούς χώρους προσευχής».

«Όλοι μαζί οφείλουμε να εργασθούμε ώστε να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού, απέναντι σε όσους επιδιώκουν να επιβάλλουν τον φόβο του μίσους και της βίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ.

Καταδικαστικά μηνύματα από πολιτικούς χώρους και εκπροσώπους


ΣΥΡΙΖΑ: Ενέργειες που βρίσκουν απέναντι το σύνολο της κοινωνίας

«Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που οδήγησε μάλιστα και στον τραυματισμό δύο ανθρώπων, είναι μια αποκρουστική ενέργεια, που βρίσκει απέναντί της ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Αναμένουμε από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών να φωτιστεί η υπόθεση και να συλληφθούν οι δράστες» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τραυματισμένο αστυνομικό που πήγε να ελέγξει το περιστατικό, καθώς και στον νεωκόρο της εκκλησίας».

Δ. Παπαδημούλης: «Ύποπτη εγκληματική ενέργεια»

«Ύποπτη εγκληματική ενέργεια» που «υπηρετεί σχέδιο αποσταθεροποίησης» η βόμβα έξω από τον Άγιο Διονύσιο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης (αναλυτικά)

Ρένα Δούρου: Απολύτως απεχθής και καταδικαστέα ενέργεια που πλήττει τη θρησκευτική ελευθερία

Την απόλυτη καταδίκη της για την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που σημειώθηκε σήμερα το πρωί έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, στο κέντρο της Αθήνας, από την οποία τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και ο νεωκόρος του ναού, εξέφρασε με δήλωσή της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Συγκεκριμένα στη δήλωσή της η Περιφερειάρχης τονίζει: «Η σημερινή έκρηξη κοντά σε έναν λατρευτικό χώρο όπως είναι η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο κέντρο της Αθήνας, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και μάλιστα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, είναι απολύτως απεχθής και καταδικαστέα ενέργεια που πλήττει τη θρησκευτική ελευθερία και στρέφεται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης».

Νάσος Ηλιόπουλος: Το τυφλό χτύπημα βρίσκει απέναντί του το σύνολο της κοινωνίας

Τρομολαγνείας συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία

Στον γνωστό τόνο κινήθηκε για άλλη μια φορά η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω του εκπροσώπου της Βασίλη Κικίλια. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, αφού εξέφρασε «την ανησυχία του για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της τρομοκρατίας», δεν δίστασε, μόλις λίγα λεπτά από ένα τόσο σοβαρό γεγονός, να δηλώσει πως το κόμμα του «είχε προειδοποιήσει» για το ξέσπαμα τέτοιων φαινομένων. Λίγο πριν μιλήσει για «φαύλο κύκλο της τρομοκρατίας», προσπαθώντας, κατά τη συνήθη τακτική του κόμματος, να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με κύκλους της τρομοκρατίας στη χώρα.

ΑΝΕΛ: Απερίφραστη καταδίκη

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που σημειώθηκε έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, χωρίς καμία προειδοποίηση και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού και του νεωκόρου.  Ήταν μια απεχθής και άθλια ενέργεια. Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Θεόδωρος Τοσουνίδης. «Κάθε πράξη βίας, από όπου και αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα και πρέπει να μας βρίσκει όλους σε ενιαίο μέτωπο απέναντί της.  Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό και στον νεωκόρο της εκκλησίας» καταλήγει ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

«Απέναντι στη σιωπή και την απόπειρα εκφοβισμού του λαού» δηλώνει το ΚΚΕ

Την «πλήρη διαλεύκανση της βομβιστικής επίθεσης στον Αγ. Διονύσιο, που θα μπορούσε να είχε ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες», ζητά το ΚΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ αναφέρει ότι «πρέπει αποφασιστικά να αποκρουστεί το κλίμα αποπροσανατολισμού και τρομοκρατίας, που αντικειμενικά προωθείται μέσα από τις συνεχόμενες τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι "βούτυρο στο ψωμί" όλων όσοι θέλουν να φοβίσουν το λαό και να επιβάλουν "άκρα του τάφου σιωπή"».

Ποτάμι: «Αδίστακτοι και δειλοί»


Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, αναφέρει: «Το χτύπημα στο κέντρο της πόλης και μάλιστα έξω από έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της Αθήνας έχει ένα διπλά ανησυχητικό μήνυμα. Τα θύματα θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα, θα μπορούσαν να ήταν παιδιά – ο προαύλιος χώρος του Αγίου Διονυσίου είναι συνήθως γεμάτος με παιδιά και μητέρες με καρότσια. 


Αλλά, αυτές οι σκέψεις προφανώς δεν απασχολούν τους αδίστακτους βομβιστές. Με οδηγό το τυφλό μίσος - για ποιόν άραγε; - καταφεύγουν σε μια εγκληματική πράξη δειλίας. 


Η πολιτεία οφείλει να τους βρει και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον νεωκόρο και τον αστυνομικό». 

Ένωση Κεντρώων: «Αναγκαία η αποφασιστικότητα του πολιτικού συστήματος
»

«Η τυφλή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί χωρίς καμία προειδοποίηση σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, προκαλεί έντονη ανησυχία και δυστυχώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της Ένωσης Κεντρώων για την έξαρση του φαινομένου της εξτρεμιστικής βίας στη χώρα μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μάριος Γεωργιάδης.


Ο βουλευτή Α᾽ Αθηνών της Ένωσης Κεντρώων σημειώνει πως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών «απαιτείται μια συνολική προσέγγιση και σοβαρή προσπάθεια όλων ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και για τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους.


«Πρέπει ως δημοκρατική κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα, να επιδείξουμε αποφασιστικότητα στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών μας και του δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών για ασφάλεια», τονίζει ο Μάριος Γεωργιάδης. 


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)