to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 01.09.2015

Διεθνή

Ουκρανία: Ταραχές και συγκρούσεις με ακροδεξιούς μπροστά στο κοινοβούλιο - Δύο νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες (ενημέρωση)

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χτες έξω από την ουκρανική Βουλή, την ώρα που ψηφιζόταν σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης για να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες - Διαδήλωση ακροδεξιών υποστηρικτών του κόμματος Σβόμποντα με τις αστυνομικές δυνάμεις - Νεκροί δύο στρατιώτες από έκρηξη χειροβομβίδας, τραυματίες, μεταξύ άλλων, δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι και ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών


Yπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης, το οποίο αποδίδει περισσότερη αυτονομία στις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές,

 
 

ΥΠΕΞ: Καταδίκη των αιματηρών επεισοδίων στην Ουκρανία

 

Νεότερη ενημέρωση - Τρίτη 1/9

Ένας δεύτερος αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ άλλοι 9 αστυνομικοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση σήμερα, μια ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες με ακροδεξιούς διαδηλωτές μπροστά στο ουκρανικό κοινοβούλιο, έπειτα από την υιοθέτηση σε πρώτη ανάγνωση μιας αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης που χορηγεί επιπλέον αυτονομία σε φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές.

"Άλλο ένα μέλος της Εθνοφρουράς υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από την έκρηξη χειροβομβίδας (...) Αυτό προκαλεί λύπη", γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Άρσεν Αβάκοφ.

"Συνολικά 141 τραυματίες νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία στο Κίεβο. Από αυτούς οι 131 είναι αστυνομικοί --10 εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση", είχε δηλώσει προτού υποκύψει στα τραύματά του ο δεύτερος αστυνομικός η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κιέβου Οκσάνα Μπλίτστσικ.

Οι αστυνομικοί που είναι σε σοβαρή κατάσταση φέρουν τραύματα στην κοιλιά, στους πνεύμονες και στο κεφάλι, διευκρίνισε παράλληλα η Όλγκα Μπογκομόλετς, βουλευτής και σύμβουλος του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, υπεύθυνη για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο, ο οποίος καταδίκασε χθες την "αντιουκρανική" αυτή ενέργεια και δεσμεύτηκε για την τιμωρία των ενόχων, επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα το πρωί τους τραυματισμένους αστυνομικούς, ανακοίνωσε η προεδρία.

Η ουκρανική αστυνομία άφησε κατά τη διάρκεια της νύχτας ελεύθερους τους 13 από τους 31 υπόπτους που συνέλαβε κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν χθες έξω από το κοινοβούλιο στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Ζόριαν Σκίριακ.


Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες μεταξύ εθνικιστών και της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών μετά την υιοθέτηση σε πρώτη ανάγνωση από το κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου που προβλέπει τη χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές, προκαλώντας τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό δεκάδων.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο ίδιος σημείωσε ότι 18 ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση και ότι μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο διαδηλωτής που πιστεύεται ότι πέταξε μια χειροβομβίδα. Σύμφωνα με τον σύμβουλο, ο άνδρας που είναι ύποπτος για την έκρηξη είχε υπηρετήσει σε τάγμα εθελοντών.

Αυτοί οι 13 αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας, πρόσθεσε. "Όλα τα υλικά συλλέγονται και αναλύονται. Ο θάνατος του μέλους της Εθνοφρουράς και ο τραυματισμός σχεδόν 130 αξιωματικών δεν θα μείνει ατιμώρητος", υπογράμμισε.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τα αίτια των συγκρούσεων.

Οι ουκρανικές αρχές συμφώνησαν να παραχωρήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ. Αυτή προβλέπει την υιοθέτηση πριν από το τέλος του 2015 τροποποιήσεων στο ουκρανικό σύνταγμα.

*******

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες Δευτέρα έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο, οι οποίες προκλήθηκαν έπειτα από την έγκριση από το Σώμα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις ανατολικές περιοχές, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντουτζάρικ.

Τα επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του εθνικιστικού κόμματος «Σβόμποντα» έπειτα από την έγκριση από το κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση των συνταγματικών τροποποιήσεων που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο για την αποκέντρωση της εξουσίας και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν περίπου 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας υφυπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης και δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι.

Παράλληλα, τις βίαιες συγκρούσεις καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια είναι μέλη ουκρανικών πολιτικών κομμάτων.

__________________

22.30 «Ενέργεια κατά της Ουκρανίας» τα επεισόδια, λέει ο Ποροσένκο - Διεθνείς αντιδράσεις

 

Ως ενέργεια κατά της Ουκρανίας περιέγραψε τις συγκρούσεις που συγκλόνισαν τη Δευτέρα το Κίεβο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ζήτησε την τιμωρία των δραστών. «Επρόκειτο για μια μαχαιριά στην πλάτη. Πώς αλλιώς μπορείς να περιγράψεις τα γεγονότα μετά την ψηφοφορία στο Βέρκοβνα Ράντα (σ.σ το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας);» δήλωσε ο κ. Ποροσένκο σε μια τηλεοπτική δήλωση.

«Επρόκειτο για μια αντιουκρανική ενέργεια οι ηθικοί αυτουργοί της οποίας πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο κ. Ποροσένκο επιπλέον διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο της συνταγματικής τροπολογίας που εγκρίθηκε στην πρώτη ανάγνωση δεν ορίζει ένα ειδικό καθεστώς για την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

 

Στιγμιότυπα από τις συγκρούσεις

Από την πλευρά της η Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία της για τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ωστόσο θεωρεί τα γεγονότα αυτά εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας, όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Παρακολουθούμε την έξαρση της βίας (στο Κίεβο) με ανησυχία» δήλωσε ο κ. Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Εμείς, αδιαμφισβήτητα, καταδικάζουμε τέτοιου είδους ξεσπάσματα βίας και τα θεωρούμε απαράδεκτα. Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε συμβαίνει εκεί (στην Ουκρανία) εμείς το αντιμετωπίζουμε ως εσωτερικό ζήτημα της Ουκρανίας» σημείωσε ο ίδιος.

«Τα σημερινά επεισόδια είναι πολύ ανησυχητικά» επεσήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε δελτίο τύπου. Η Ευρωπαία αξιωματούχος εξέφρασε την υποστήριξή της στην ουκρανική κυβέρνηση, κρίνοντας ότι το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε «θα διευκολύνει την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ» που προβλέπουν εκτός του να τεθεί σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός, μία μεγαλύτερη αυτονομία των περιοχών που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η κ. Μογκερίνι απέστειλε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του αστυνομικού που σκοτώθηκε και εξέφρασε την «βαθύτατη συμπάθειά της» στους τραυματίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία που χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν το Κίεβο. Καταδικάζουμε με το μεγαλύτερο σθένος τις αιματηρές συμπλοκές που σημειώθηκαν σήμερα μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.  «Η βία στους δρόμους είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη - ωστόσο η βία εναντίον των αποφάσεων ενός εκλεγμένου Κοινοβουλίου είναι ακόμα πιο (απαράδεκτη)» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το Βερολίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «οι δράστες των επεισοδίων δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους και το ότι η ουκρανική Βουλή έκανε σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς την αποκέντρωση και την εφαρμογή» των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

 
 

19:58

"Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Βάσιλ) Πασκάλ τραυματίστηκε από θραύσμα" είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι 111.Ukraina. "Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που εργάζονται για ένα τηλεοπτικό κανάλι τραυματίστηκαν επίσης και βρίσκονται τώρα στο νοσοκομείο", πρόσθεσε.

Ο Αβάκοφ επέρριψε την ευθύνη για τις συγκρούσεις στο κόμμα Σβόμποντα και τον ηγέτη του, τον Ολέγκ Τιαχνίμποκ. "Πιστεύω ότι είναι έγκλημα και όχι πολιτική δήλωση" είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος για τις ταραχές. "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (....) δεν θα επιτρέψω να γίνει", τόνισε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση τις συνταγματικές τροποποιήσεις που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο για την αποκέντρωση της εξουσίας.

Το εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές αρχές φέρουν την ευθύνη για τις ταραχές.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ζήτησε από την πλευρά του την άμεση διεξαγωγή έρευνας για τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στο Κίεβο. "Μολονότι δεν είναι ένα επεισόδιο στο οποίο στοχοθετήθηκαν συγκεκριμένα δημοσιογράφοι, ανησυχώ και καλώ τις αρχές να ερευνήσουν τάχιστα το θέμα, όπως και παλαιότερες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Νεότερη ενημέρωση: 

 

Πέθανε Ουκρανός εθνοφρουρός που δέχθηκε πυρά έξω από τη Βουλή στο Κίεβο

Ουκρανός εθνοφρουρός έχασε τη ζωή του από πυρά τα οποία δέχθηκε έξω από τη Βουλή της χώρας, ανακοίνωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

«Στρατιώτης της Εθνοφρουράς έχασε τη ζωή του από σφαίρα η οποία τον έπληξε στην καρδιά», τόνισε ο Αντόν Γκεραστσένκο.

«Εκτός από τη χρήση χειροβομβίδων, οι προβοκάτορες έκαναν χρήση πυροβόλων όπλων», τόνισε ο σύμβουλος μέσω Facebook.

Ο τραυματισμός δεκάδων αστυνομικών και εθνοφρουρών επήλθε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ακροδεξιών Ουκρανών εθνικιστών έξω από τη Βουλή της χώρας, στο Κίεβο, κατά της αναγνώρισης διευρυμένης αυτονομίας στις ανατολικές φιλορωσικές επαρχίες της Ουκρανίας.

----------

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις συμπλοκές έξω από το κτήριο της Βουλής, ενώ το Reuters μεταδίδει πως η έκρηξη προκλήθηκε από χειροβομβίδα που εκτοξεύθηκε κατά των αστυνομικών, σκοτώνοντας έναν εξ αυτών.

Βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης (1:10)

 

Το νομοσχέδιο «αποκέντρωσης» αποτελεί κρίσιμο μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, στην οποία κατέληξαν τον Φεβρουάριο η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Μετά από αναζωπύρωση των εχθροπραξιών το καλοκαίρι, οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε τελικά με 265 ψήφους υπέρ, 39 περισσότερες από το απαιτούμενο όριο, χάρις τη στήριξη των εδρών που ανήκουν στο κόμμα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)