to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:10 | 03.08.2023

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Βόμβες 1.000 κιλών ήταν πρόχειρα τοποθετημένες - Τα 3 σημεία «κλειδιά» του πορίσματος

Τα τρία βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο


Φωτογραφίες του δορυφόρου Sentinel πριν και μετά τις εκρήξεις, δείχνουν πως οι εκρήξεις κατέστρεψαν τον υπέργειο χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών, αλλά οι αποθήκες τύπου ΝΑΤΟ δεν επηρεάστηκαν

Tρία καίρια σημεία που κάνουν λόγο για προχειρότητα στον τρόπο που ήταν αποθηκευμένες οι βόμβες, αλλά και αργά αντανακλαστικά της πυροσβεστικής περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 11 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Η συγκέντρωση του υλικού για το πόρισμα σχετικά με τις αστοχίες που οδήγησαν στις απανωτές εκρήξεις οι οποίες προκάλεσαν τρόμο αλλά και υλικές ζημιές σε κτίρια της περιοχής, φέρεται να να έχει ολοκληρωθεί με την λήψη των καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους. Η διαδικασία για την απόδοση ευθυνών θα ξεκινήσει με την επίδοση του πορίσματος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής από τις καταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτει μεταξύ άλλων ότι οι εκρήξεις «οφείλονται στις βόμβες αέρος-εδάφους γενικής χρήσης (iron bombs) που βρίσκονταν πρόχειρα αποθηκευμένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς». Από τις καταθέσεις προκύπτει ακόμα ότι η πυροσβεστική υπηρεσία δεν αντέδρασε άμεσα αν και είχε ενημερωθεί.

«Τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σε έναν χώρο που ήταν σκαμμένος, υπήρχαν κάποια χώματα που προστάτευαν τις βόμβες και τα πυρομαχικά και ήταν σκεπασμένα με πρόχειρα υπόστεγα ή τσίγκους. Αυτό δεν είναι ΝΑΤΟΪκές προδιαγραφές» είπε μιλώντας στο MEGA, ο αντιστράτηγος Ε.Α., Λάμπρος τζούμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός στο πόρισμα εμπεριέχονται μεταξύ άλλων τρία καίρια σημεία:

• Πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης.

Βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών ήταν τοποθετημένες πρόχειρα στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.

• Μη έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Αν είχε υπάρξει η αποφασιστική και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, αν και Πυροσβεστική κάνει λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.

• Καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων.

Η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)