to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έκλεισε η δομή φιλοξενίας στα Βασιλικά - Προς σταδιακή κατάργηση τα μεγάλα camp

Για τα πρώτα βήματα κατάργησης των μεγάλων καμπ στην Θεσσαλονίκη και τη μεταφορά των προσφύγων είτε σε αναβαθμισμένες δομές είτε σε διαμερίσματα που αποτελούσε μίλησε stokokkino.gr ο Νίκος Ράγκος, συντονιστής των δομών στη Β. Ελλάδα τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή γιατί πρόκειται για πληθυσμούς σε μετακίνηση είτε στην Αθήνα για τις απαραίτητες συνεντεύξεις είτε λόγω του προγράμματος μετεγκατάστασης.


Την πρηγούμενη εβδομάδα έκλεισε οριστικά το καμπ στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και οι 42 εναπομείναντες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταφέρθηκαν στη δομή του Δερβενίου. Κάποιοι από αυτούς αρνήθηκαν να μείνουν στο καμπ που διαμένουν περίπου 70 άτομα και ζήτησαν να φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα κάτι που δεν ήταν εφικτό. Τελικά, σύμφωνα με τον Ν. Ράγκο, όλοι επέστρεψαν και καταγράφηκαν στην δομή. 

Επίσης, το τελευταίο διάστημα άρχισαν να λήγουν  τα συμβόλαια του υπουργείου με τα ξενοδοχεία για το ξεχειμώνιασμα και οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε δομές που έχουν αναβαθμιστεί, όπως τα καμπ της Δράμας, της Καβάλας και των Σερρών. 
 

Στην Θεσσαλονίκη παραμένει ανοιχτή η Softex όπου διαμένουν 280 πρόσφυγες, στόχος είναι και αυτή η δομή να κλείσει μόλις εξευρεθούν θέσεις φιλοξενίας σε σπίτια, στην δομή Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά διαμένουν 300, στη Σίνατεξ 180 άτομα, στο Δίον 140 και στα Λαγκαδίκια που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την μετατροπή του καμπ σε πρότυπο, διαμένουν 200 άτομα. Καταβάλλεται, σύμφωνα με τον κ. Ράγκο προσπάθεια οι πρόσφυγες να μεταφέρονται σε καλύτερες συνθήκες (οικίσκους με κουζίνα και εσωτερικό μπάνιο) ενώ παράλληλα κάποιες δομές μένουν σε επιφυλακή μέχρι τον Σεπτέμβριο για την κάλυψη αναγκών καθώς κάθε εβδομάδα υπάρχει κινητικότητα 150-200 ατόμων από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Στόχος πάντως του υπουργείου είναι να κλείσουν και άλλες δομές εκτός από τις πέντε που συνολικά έχουν κλείσει από τον Ιανουάριο.

Η κατασκευή της δομής στο Χωρύγι του Κιλκίς που θα χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκά κονδύλια  έχει σταματήσει προσωρινά, καθώς δεν προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας 12.000 νέων θέσεων όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Έτσι στην Ν. Καβάλα του Κιλκίς παραμένουν 890 πρόσφυγες. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)