to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:06 | 21.12.2017

Κοινωνία

Εκδήλωση της ΑΡΣΙΣ για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων

Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ - Αθήνα διοργανώνει στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων: αδιέξοδες πρακτικές, ολέθριες συνέπειες.Δρόμοι και πλαίσια προστασίας» σήμερα Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, 09.30-14.30, στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών


ΤΙ:  Στρογγυλή τράπεζα με θέμα την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων

ΠΟΥ:  Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

ΠΟΤΕ:  21 Δεκεμβρίου 2017, 09.30-14.30

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της στο πεδίο της κράτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, καταγράφει μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση ως προς τη διαδικασία επιβολής, αλλά και συνέχισης της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων, σε απαράδεκτες συνθήκες και για μεγάλα πλέον χρονικά διαστήματα. 

Η κράτηση εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων χαρακτηρίζεται παράνομη καθώς οι περισσότεροι εξ΄ αυτών, αντί να υποβληθούν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και στη συνέχεια να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες δομές για ανηλίκους, συλλαμβάνονται και εναντίον τους εκδίδεται απόφαση επιστροφής με κράτηση και εγγραφής στον Ε.Κ.ΑΝ.Α (Εθνικός Κατάλογος Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών), χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη η ευαλωτότητά τους ως ανήλικοι (ηλικίες 13-17 ετών). Επιπλέον, τελούν υπό κράτηση και ασυνόδευτοι ανήλικοι που έχουν ήδη καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές και διαθέτουν έγγραφα παραμονής, κατά την πάγια πρακτική των αρχών σύλληψης που θέτουν υπό κράτηση ανηλίκους, με την αιτιολογία  της «προστατευτικής φύλαξης». Για τους περισσοτέρους ανηλίκους δεν έχει οριστεί επίτροπος ούτε παρέχεται από το κράτος καμία ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συνδρομή και ενημέρωση, ενώ ελλείπει και η διερμηνεία.  Ορισμένοι, δε, εκ των ανηλίκων, υποβάλλονται στο καλούμενο «τεστ ανηλικότητας» με πρωτοβουλία αναρμόδιου φορέα, ήτοι από την ελληνική αστυνομία, έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, εγγύηση και διαδικασία. 

Δεδομένου ότι η κράτηση έχει ιδιαίτερα αρνητικές, συχνά τραυματικές συνέπειες, στην ψυχική και σωματική υγεία κάθε προσώπου, πολλώ, δε μάλλον των ανηλίκων, η ΑΡΣΙΣ συνεχίζει τις παρεμβάσεις της ενώπιον όλων των αρμόδιων φορέων για τη λήξη της απαράδεκτης πρακτικής της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων, της άμεσης φιλοξενίας τους σε κατάλληλες δομές και της διασφάλισης του αναγκαίου πλαισίου προστασίας  τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η νομοθέτηση του θεσμού της Επιτροπείας  των ασυνόδευτων ανηλίκων, συνιστά μια ουσιαστική προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό της διασφάλισης της προστασίας τους. Επείγει, πλέον, όχι απλά η θεσμοθέτηση της Επιτροπείας αλλά η ουσιαστική λειτουργία της.

Ο διάλογος μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων είναι επιβεβλημένος για τη λήξη της απαράδεκτης πρακτικής της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων, και της διασφάλισης του αναγκαίου πλαισίου προστασίας  τους.

Η στρογγυλή τράπεζα της 21ης Δεκεμβρίου 2017, στοχεύει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και αποσκοπεί σε δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την  εγγύηση, ουσιαστικά της παιδικής προστασίας. 

To πρόγραμμα

«Κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων: αδιέξοδες πρακτικές, ολέθριες συνέπειες. Δρόμοι και πλαίσια προστασίας»

Προσέλευση  9:30-10:00

Χαιρετισμός:

·        Κατερίνα Πούτου, ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

·        Μαρία Γιαννακάκη, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

1η θεματική ενότητα

Κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων: αδιέξοδες πρακτικές, ολέθριες συνέπειες (διάρκεια: 1ώρα και 40’)

Συντονίστρια : Ελένη Σπαθανά, ΑΡΣΙΣ- Κέντρο Υποστήριξης Νέων Αθήνας,  Νομική Υπηρεσία

o   Προβολή βίντεο -  μαρτυρίες παιδιών [15’]

o   Η κατάσταση στο πεδίο της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων – παραβιάσεις πλαισίου – συνθήκες κράτησης ( Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Δήμητρα Λιναρδάκη, Νομική Υπηρεσία,  ΑΡΣΙΣ- Κέντρο Υποστήριξης Νέων Αθήνας) [10’]

o   Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κράτησης στους ασυνόδευτους ανηλίκους (Ιωάννα Μαυρίκου, Ιωάννα Χαραλαμπίδου, Κοινωνική Υπηρεσία, ΑΡΣΙΣ - Κέντρο Υποστήριξης Νέων Αθήνας) [10’]

Παρεμβάσεις:

·        Εκπρόσωπος Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Γενικός Επιθεωρητής Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη [5’]

·        Γραφείο Βοηθού Συνηγόρου του Παιδιού – Δίκτυο Παιδιά σε κίνηση (Δήμητρα Σουλελέ) [5’]

·        Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (Γιώργος Δαφνής, Τμήμα Προοστασίας) [5’]

·        Γιατροί του Κόσμου [5’]

o   Συζήτηση [30’]

Διάλειμμα – καφές [20’]

2η θεματική ενότητα

Δρόμοι και πλαίσια προστασίας - Επιτροπεία

Συντονιστής : Συνήγορος του Παιδιού (Γιώργος Μόσχος)

Εισήγηση του Γενικού Γραμματέα  Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα [5’]

o   Θεσμός Επιτροπείας: Νομοθετική ρύθμιση – εξελίξεις (εκπρόσωπος Υπουργείου εργασίας) [10’]

o   ΕΚΚΑ Επιχειρησιακός βραχίονας: Πλαίσιο και εμπειρία στο πεδίο (Χρήστος Χουμπάς προϊστάμενος Διεύθυνσης Κοινωνικής Παρέμβασης και συντονιστής γραφείου στέγασης ανηλίκων) [10’]

Παρεμβάσεις

·        Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών (κ. Σταλίδου) [5’]

·        UNICEF (Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Υπεύθυνη προστασίας) [5’]

·        ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ  [5’]

·        ΑΡΣΙΣ – Δομές προστασίας (Αργυρώ Δημοπούλου, Δήμητρα Αρβανιτάκη) [5’]

·        Περικλής Τζιάρας, πρόεδρος ΕΚΚΑ

o   Συζήτηση [30’]

o   Συμπεράσματα

Λίγα λόγια για την παρέμβαση της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Υποστήριξη Νέων Αθήνας στο πεδίο κράτησης

Κλιμάκιο της ΑΡΣΙΣ, αποτελούμενο από δικηγόρους, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και διερμηνείς,  ήδη από τον Ιούνιο του 2016 δραστηριοποιείται με τακτικές επισκέψεις  στο Κέντρο Κράτησης  στην Αμυγδαλέζα Αττικής - μέχρι  και το Δεκέμβριο του 2016 στο Κέντρο Κράτησης Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως το τέλος του έτους, η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με το ίδιο κλιμάκιο, που εντάσσεται στο δυναμικό του Κέντρου Υποστήριξης Νέων υλοποιεί πρόγραμμα παρέμβασης στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) Ταύρου και Αμυγδαλέζας, πραγματοποιώντας τακτικές επισκέψεις επί εβδομαδιαίας βάσης (2-3 φορές την εβδομάδα) στα ως άνω κέντρα κράτησης, με σκοπό την παροχή νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασυνόδευτους ανήλικους, σε ενήλικους/ες νέους κρατούμενους/ες καθώς και σε άλλες ευάλωτες περιπτώσεις και δη, οικογένειες που τελούν υπό κράτηση.

Η «ΑΡΣΙΣ» παρεμβαίνει επιπλέον στο χώρο κράτησης του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας   και με το Mobile School, ένα κινούμενο σχολείο με ποικίλες δραστηριότητες για μικρά και μεγάλα παιδιά. 

Επιπλέον, στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ταύρου, στο πλαίσιο της παροχής ψυχοκοινωνικής  υποστήριξης από τα μέλη της ΑΡΣΙΣ,  έχει δημιουργηθεί και μια ομάδα ενδυνάμωσης και εμψύχωσης των γυναικών, που τελούν υπό κράτηση και κάποιες από αυτές στερούνται, εκτός από την ελευθερία τους και τα παιδιά τους. Με τις δράσεις και τις υπηρεσίες της, η ΑΡΣΙΣ επιδιώκει να προλάβει ή να ελαχιστοποιήσει την επίδραση αρνητικών παραγόντων της κράτησης και δυσμενών συνθηκών, που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή των ατόμων και να τους οδηγήσουν στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Λίγα λόγια για το Κέντρο Υποστήριξης Νέων – Κ.Υ.Ν. Αθήνας

Το Κέντρο Υποστήριξης Nέων είναι μία κοινωνική, κοινοτική δομή, εξειδικευμένη στις ανάγκες και τα αιτήματα των παιδιών και των νέων. Έχει ως αποστολή την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης ενάντια στην περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, ενώ παράλληλα παράγει πρόταση για τη βελτίωση των πολιτικών για τη νεότητα. Κεντρικές έννοιες και πρακτικές στη δουλειά της δομής αποτελούν η πρόσβαση στα δικαιώματα, η πρόληψη συνθηκών ανισότητας, η δουλειά με την κοινότητα και η ανάπτυξη ενταξιακών ομαδικών διεργασιών για παιδιά και νέους, μέσα από την εκπαίδευση και το άνοιγμα ευκαιριών δημιουργικής έκφρασης και ουσιαστικής επικοινωνίας. 

Η Ομάδα Παρέμβασης σε Χώρους Κράτησης του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, εντάσσεται στο πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)