to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Να είσαι εκεί για τον Άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή»: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Κεντρική εορταστική εκδήλωση τιμής στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη, πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της ελληνικής διοργάνωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018.


Στο πλαίσιο της ανάληψης της παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωσης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς, διοργάνωσε ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε την  1η Μάρτη (Ημέρα μηδενικών Διακρίσεων του ΟΗΕ) και κορυφωνεται στις 14 Ιούνη 2018, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εκπροσώπων από τα κέντρα αίματος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Η Ελληνική διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη επιχειρεί και στοχεύει να αναδείξει την αιμοδοσία και τον εθελοντισμό ως μία κορυφαία δράση αλληλεγγύης, αλτρουισμού, ανθρωπισμού και σεβασμού του άλλου,  που επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων και σηματοδοτεί εκτός από προσωπική στάση απέναντι στη ζωή  και μία αυτονόητη διασύνδεση και συντονισμό της με ό,τι  έχει ως κέντρο τον άνθρωπο με Α κεφαλαίο, όπως αυτό αποτυπώνεται και στην Ελληνική παράδοση από τους Αρχαίους χρόνους έως σήμερα.  
 
Το Ε.ΚΕ.Α. (ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ) φιλοξενεί και διοργανώνει στην Ελλάδα για το 2018 τη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ, μία διεθνή διοργάνωση με εμβέλεια, και δράσεις που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. 
 

Στις δράσεις αυτές εμπλέκονται εκτός από το Ε.ΚΕ.Α , Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, Σύλλογοι αιμοδοτών από όλη την Ελλάδα, Υπουργεία,  Δήμοι, ΓΓΑ, Οργανώσεις Αθλητών, Ολυμπιονικών-Παραολυμπιονικών, η Ε.Ρ.Τ  και άλλοι φορείς. Υπενθυμίζεται ότι όλη η καμπάνια υποστηρίζεται από τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ, το ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ/ΕΡΥΘΡΑ ΗΜΙΣΕΛHΝΟ, τον ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ και την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ 

Το πρόγραμμα της Πέμπτης 14 Ιουνίου περιλαμβάνει:

3μμ: Αίθουσα 3, Ζάππειο Μέγαρο

Έναρξη εικαστικών εκθέσεων (διάρκεια εώς τις 20 Ιουνίου)

α. Έκθεση έργων που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για τη φιλοτέχνηση σημαίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

β. Εικαστική έκθεση Φοιτητών Εργαστηρίου «Εικαστικές Εφαρμογές», Τμ. Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. (Μία προσπάθεια να μεταδοθεί οπτικά το μήνυμα της πανανθρώπινης αξίας της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στο δώρο της ζωής).

γ. Έκθεση «Δρόμοι Επιβίωσης» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. (Φωτογραφικές καταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, του αναγκαστικού ταξιδιού των προσφύγων στον δρόμο της επιβίωσης).

4.30μμ: Αίθουσα 4, Ζάππειο Μέγαρο

Στρογγυλό Τραπέζι- Workshop με θέμα: «Τα φώτα στoν Αιμοδότη»

"Being there for someone else" during hard times: the example of blood donors. Dr G. Koulierakis

“Donors as Citizens”. Giovanni Garozzo -  Direttore UOCC Immunoematologia e Medicina Trasfusionale - Ragusa

“Donation as a cultural expression of civic maturity and social solidarity”. G. Rigoldi (Milano, Italy)

“Significance of blood donors for safer blood”. K. Aranko, Executive Director - European Blood Alliance

6.30μμ: Εξωτερικός Χώρος, Ζάππειο Μέγαρο

Υποδοχή Σκυταλοδρομίας που έλαβε χώρα σε 12 πόλης της Ελλάδας, με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, Εθελοντών Αιμοδοτών και μαθητών

7.30μμ: Αίθουσα 4, Ζάππειο Μέγαρο.

Κεντρική Εκδήλωση -Ομιλίες, Βραβεύσεις Αιμοδοτών, τελετή παράδοσης της Σημαίας της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 σε εκπροσώπους της χώρας που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 2019 (Ρουάντα).

Προβολές βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντη Αιμοδότη 2018 και Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ, για το πρόγραμμα «Graffiti για την εθελοντική Αιμοδοσία στους τοίχους της Αθήνας», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, 6 Δήμων της Αττικής (Χαλάνδρι, Ν. Ιωνία, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτρη, Καλλιθέα, Νίκαια) και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

9μμ: Εξωτερικός Χώρος Ζαππείου

Μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. και τους καλλιτέχνες, ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ, HAIG YAZDJIAN και STRING DEMONS. Με τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.

H συναυλία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά από την ΕΡΤ.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Yπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Να είσαι εκεί για τον Άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή

(Be there for someone else. Give blood. Share life)

Η αιμοδοσία αποτελεί τον κρίσιμο ερειστικό ιστό κάθε συστήματος υγείας. Η επάρκεια, ασφάλεια και ποιότητα στην αιμοδοσία έχει άμεσες επιπτώσεις σε όλη τη λειτουργία του συστήματος καθώς και στη δημόσια υγεία εν γένει. Σήμερα, καμία εξειδικευμένη θεραπεία για κακοήθειες, κανένα ειδικό χειρουργείο αλλά και η συνήθης λειτουργία ενός νοσοκομείου δεν υποστηρίζονται χωρίς αξιόπιστο και αποτελεσματικό Σύστημα Αιμοδοσίας.

Η Ε.Ε. έχει αρχίσει την αναδιάρθρωση των Συστημάτων Αιμοδοσίας από το 2000, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαχωρισμού αιμοδοσίας και μετάγγισης για λόγους διαχείρισης, ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και οικονομίας κλίμακας. Έτσι, η διαδικασία της Αιμοδοσίας γίνεται από λίγα Κέντρα Αίματος με πιστοποιημένο «εργοστασιακό» τρόπο, ενώ η μετάγγιση γίνεται στα επί μέρους νοσοκομεία. Η χώρα μας ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία  2002/98ΕC στο ν.3402/2005 αλλά ουδέποτε την εφάρμοσε και έτσι συνεχίζουμε να έχουμε μια πλήρως αποκεντρωμένη λειτουργία με περίπου 100 νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας που κάνουν σχεδόν τα πάντα, όπως και στο παρελθόν.

Το μοντέλο αυτό έχει φθάσει στα όρια της αποτελεσματικότητάς του και δεν υπηρετεί πια τις ανάγκες των ασθενών. Η Ελλάδα έχει την ψηλότερη συλλογή αίματος κατά κεφαλή (58.8/1000), παρά ταύτα οι ανάγκες των ασθενών σε μεταγγίσεις δεν καλύπτονται σταθερά και απρόσκοπτα σε όλη τη διάρκεια του έτους και σε όλα τα νοσοκομεία. Επίσης συνεχίζουμε να εισάγουμε αίμα από τον ΕΕΣ με κόστος ~ 4εκ € ετησίως. Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε 100 νοσοκομεία που συλλέγουν και επεξεργάζονται το αίμα για τις δικές τους ανάγκες. Έτσι κάποια έχουν περίσσεια αίματος και κάποια ανεπάρκεια.

Το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και επιχειρούν, τα τελευταία 3 χρόνια, τη συγκεντροποίηση των λειτουργιών συλλογής, ελέγχου, επεξεργασίας στα Κέντρα Αίματος. Συγκεντροποίηση δεν σημαίνει επ’ ουδενί μείωση νοσοκομειακών αιμοδοσιών ή απώλεια θέσεων εργασίας, σημαίνει συγκεντροποίηση λειτουργιών και διαδικασιών για πληρέστερο έλεγχο και διαχείριση του συστήματος. Ο έλεγχος του αίματος (μοριακός, ορολογικός) έχει ήδη συγκεντροποιηθεί επιτυχώς.

Επόμενα βήματα :

  • η συγκεντροποίηση του ελέγχου των ομάδων των αιμοδοτών

  • η ολοκλήρωση του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος της αιμοδοσίας

  • η συγκεντροποίηση της συλλογής αίματος

  • η συγκεντροποίηση της επεξεργασίας του αίματος σε παράγωγα

Όλα τα παραπάνω, θα εξασφαλίσουν :

  • ποιοτικότερα προϊόντα αίματος,

  • εκμετάλλευση όλης της αλυσίδας παραγωγής παραγώγων (πχ σήμερα διαχωρίζουμε μόνο το 35% των αιμοπεταλίων από το αίμα που συλλέγουμε),

  • καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων που θα είναι εθνικά και όχι κάθε νοσοκομείου δι ιδία χρήση και άρα αυτάρκεια,

  • ασφαλέστερο αίμα

  • μεγάλη οικονομία κλίμακας  

Παρότι έχει τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό διεθνώς, η Ελλάδα συνεχίζει να διαθέτει ικανό ποσοστό συγγενικού περιβάλλοντος (36%) στον αιμοδοτικό πληθυσμό της και αυτό αποτελεί μια πανευρωπαϊκή παραφωνία, καθώς σε όλες τις ευρωπαικές χώρες το ποσοστό εθελοντικής αιμοδοσίας είναι ~ 100%

Η ανάθεση στη χώρα μας της φιλοξενίας και οργάνωσης της Παγκ. Ημέρας Εθελ. Αιμοδότη 2018 από τον Π.Ο.Υ. είναι μια τιμή αλλά και μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε περαιτέρω τον πληθυσμό και να μετατρέψουμε τους δότες αντικατάστασης σε συστηματικούς μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)