to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 12.11.2017

Πολιτισμός

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα του Ναπολέοντα Περγαλίδη

Το σημαντικό και επίκαιρο από πλευράς μηνυμάτων και αξιών μυθιστόρημα του Ναπολέοντα Περγαλίδη, «Ατμόπλοιον Αγγέλικα», εκδ. Μπαρτζουλιάνος, θα παρουσιαστεί την Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου και ώρα 7, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, παρουσία του ίδιου, με ομιλητές τη συγγραφέα Νίκη Τρουλλινού, τον δημοσιογράφο και ποιητή Παναγιώτη Γεωργουδή. Την εκδήλωση διοργανώνει το βιβλιοπωλείο «Μανόλης Κυριάκης» και ο συγγραφέας.


 Το μυθιστόρημα εξελίσσεται στην Οθωμανική Κρήτη με επίκεντρο το Ηράκλειο αλλά αναφέρεται σε διαχρονικές αξίες , φωτογραφίζοντας έντεχνα καταστάσεις του παρόντος. Ο Περγαλίδης, θίγει το ζήτημα της ελευθερίας  του ανθρώπου απέναντι στην εξουσία και το τίμημα που πρέπει να δοθεί για  την κατάκτηση της κοινωνικής αυτονομίας του ανθρωπίνου προσώπου σε συνθήκες σκλαβιάς.

Το νόημα της διαρκούς Αντίστασης ως τρόπος ζωής, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της βαθιάς φιλίας και του Έρωτα ως  οικουμενικών αξιών οι οποίες καθορίζουν την πορεία των κοινωνιών και του πολίτη προς την αυτογνωσία, είναι στοιχεία τα οποία διαπερνούν την πλοκή του έργου. Ένας έφηβος φτωχός Κρητικός μιας διαλυμένης οικονομικά οικογένειας, ο Σήφης, πωλείται στο σκλαβοπάζαρο σε έναν Τούρκο διεστραμμένο αγά.

Ο Σήφης, σκοτώνει τον υποψήφιο βιαστή και φονιά του ελευθερώνεται , γίνεται χαίνης, προστάτης των φτωχών και των κατατρεγμένων από την στυγνή Οθωμανική εξουσία. Από την άλλη όχθη ένας σκληρός γενίτσαρος , ο Τσελεμπή , συγκλονίζεται από τον έρωτα, αλλάζει τρόπο ζωής , συνάπτει βαθιά φιλία με τον Σήφη πάνω στις καθολικές αξίες ζωής της ελευθερίας, τη δικαιοσύνης, της φιλίας κ.λ.π. και ξεκινούν μία διαδρομή αυτοσυνειδησίας και οραμάτων μέσα σε ένα μαγικό παραμύθι, το οποίο είναι απαραίτητο για την ψυχική πληρότητα  και την κοινωνική ισορροπία των ανθρώπων. Ο βαθύς έρωτας για ζωή με βάση την ουτοπία και το όνειρο ,   είναι στιγματισμένος από το κοινωνικό σύνολο  , οι εραστές αυτών των αξιών θεωρούνται τρελοί και συλλαμβάνονται. Σήμερα που η απουσία καθολικών αξιών και η επέλαση της τεχνολογίας , της αγοράς και της εξουσίας δημιουργούν μία σύγχρονη σκλαβιά ενάντια στην ηθικοπνευματική διάσταση και στην οραματική ζωή του ανθρώπου, το μυθιστόρημα του Ναπολέοντα Περγαλίδη προβάλλει την δική του απελευθερωτική εκδοχή για τον άνθρωπο. Όλα αυτά ως διήγηση ενός παραμυθά πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου «Αγγέλικα » 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)