to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 16.12.2015

Πολιτισμός

Εκδήλωση-αφιέρωμα: 50 χρόνια «Ακυβέρνητες Πολιτείες»

Ένα εμβληματικό έργο της μεταπολεμικής ελληνικής λογοτεχνίας, οι ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ του Στρατή Τσίρκα, συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την ολοκλήρωσή του.


Η τριλογία του Στρατή Τσίρκα ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, ένα έργο που έχει σφραγίσει τη νεοελληνική πεζογραφία, κλείνει φέτος 50 χρόνια από την ολοκλήρωσή του. Το 1961 εκδόθηκε ο πρώτος τόμος (Η Λέσχη), που κόστισε στον συγγραφέα της και τη διαγραφή του από την οργάνωση των Ελλήνων κομμουνιστών της Αιγύπτου για την τόλμη του να καταγγείλει νοοτροπίες και συμπεριφορές ηγετικών στελεχών του αριστερού κινήματος που ευτελίζουν ιδανικά και αγώνες. Tο 1962 κυκλοφορεί ο δεύτερος τόμος της τριλογίας του Aριάγνη. Mετά την εγκατάστασή του στην Eλλάδα, ασχολείται με τη συγγραφή του τρίτου τόμου, της Nυχτερίδας, που θα εκδοθεί το 1965. Η τριλογία φέρει τη σφραγίδα ενός συγγραφέα που θέλησε να συνδυάσει την ισυτορική προοπτική, την πολιτική στράτευση και την κριτική ανεξαρτησία με τα διδάγματα του λογοτεχνικού μοντερνισμού και την κληρονομιά του Κ. Π. Καβάφη.

Έργο που, από το 1965 μέχρι σήμερα, δεν έχει χάσει ποτέ την επικαιρότητά του, οι Ακυβέρνητες Πολιτείες μας καλούν σήμερα σε έναν αναγκαίο και καίριο αναστοχασμό, σε μια εποχή που τα ζητήματα που απασχόλησαν τον Τσίρκα επαναδιατυπώνονται με νέους όρους.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σάς προσκαλούν σε μια εκδήλωση-αφιέρωμα στις Ακυβέρνητες Πολιτείες σήμερα Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο Ιωνικό Κέντρο.

Για την τριλογία θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, μέλος του Δ.Σ. των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.) και υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
 

Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο θα παρουσιάσει τους τόπους της ΛΕΣΧΗΣ του Στρατή Τσίρκα.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ειρήνη Βασάλου.

Αποσπάσματα από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες θα διαβάσει ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός.

Η τριλογία που σφράγισε τα ελληνικά Γράμματα του 20ού αιώνα, μεταφρασμένη σε 7 γλώσσες, εκδίδεται φέτος για πρώτη φορά στα γερμανικά από τις εκδόσεις Romiosini, ενώ ο ΚΕΔΡΟΣ επανεκδίδει την εξαντλημένη αγγλική έκδοση. Το 2013, η ισπανική της μετάφραση, από ομάδα 4 μεταφραστών, κέρδισε το Κρατικό Βραβεία για μετάφραση ελληνικού έργου σε ξένη γλώσσα. Tο 1971, η γαλλική έκδοση των Aκυβέρνητων Πολιτειών αποσπά το βραβείο του καλύτερου ξένου βιβλίου.


Δείτε εδώ το αφιέρωμα των εκδόσεων Κέδρος στον Στρατή Τσίρκα και εδώ το βιογραφικό του Στρατή Τσίρκα


Πληροφορίες
«Στρατής Τσίρκας: 50 Χρόνια ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ»
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, 20:00
ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ | Αίθουσα Αέρηδες, Λυσίου 11, Πλάκα | Αθήνα

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)