to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 11.09.2017

Διεθνή

Εκ. Ρέμπεργκ: Σε ιδιαίτερα καλό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα πέτυχε πολλά τα τελευταία χρόνια. Η πρόοδος είναι εμφανής, η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα καλό δρόμο, λέει ο Εκαρντ Ρέμπεργκ επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού του CDU


«Η Ελλάδα πέτυχε πολλά τα τελευταία χρόνια. Επομένως, μόνο να χαιρετίσει μπορεί κανείς την επιτυχή έξοδό της στις αγορές με το πρώτο πενταετές ομόλογο…. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα καλό δρόμο. Αυτό το αποδεικνύει και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Ο δρόμος ήταν δύσκολος, αλλά η επιλογή να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη είναι σωστή... Η οριστική της έξοδος στις αγορές είναι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος και επιθυμούμε να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να κερδίσει βήμα-βήμα την εμπιστοσύνη των αγορών. Γι αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσει στην ώρα της η τρίτη αξιολόγηση», λέει ο Eκαρντ Ρέμπεργκ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU) σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη με αφορμή τις γερμανικές εκλογές.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος λόγω της ιδιότητάς του συμμετείχε στις συζητήσεις για την έγκριση των δόσεων την Ελλάδα, διευκρινίζει πάντως ότι «πρέπει να εστιάσουμε στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις…. Η πρόοδος στην Ελλάδα είναι εμφανής, για να επιτευχθεί όμως η ανταγωνιστικότητα δεν χρειάζονται ελαφρύνσεις, αλλά πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα σε τομείς όπως λ.χ. η δημόσια διοίκηση, η φορολογική διοίκηση, η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης ή το Κτηματολόγιο». Πιστεύει όμως ότι το θέμα των ελαφρύνσεων «φυσικά και θα συζητηθεί, μετά όμως από την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018 όπως έχει συμφωνηθεί και τότε θα δούμε».

Αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του ο κ. Ρέμπεργκ τονίζει ότι «Η Γερμανία τα πάει πολύ καλά. Γι αυτό δεν υπάρχει ρεύμα αλλαγής. Η δύναμη της καγκελαρίου έγκειται στο γεγονός, ότι εμπνέει ασφάλεια τους πολίτες, είναι αξιόπιστη και ικανή. Ως προς το ποιος είναι ο πιθανότερος μετεκλογικός συνασπισμός εκτιμά οτι το κοντινότερο κόμμα για μία συγκυβέρνηση είναι το Φιλελεύθερο (FDP)». Δεν αποκλείει τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού «εάν έχουμε πλειοψηφία με το SPD στη Βουλή τότε είναι η φυσικότερος συνασπισμός». Αναφερόμενος στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), λέει πως «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει» είναι ότι «επί 4 χρόνια συγκυβερνούσε και τώρα ο κ. Σουλτς επικρίνει σχεδόν όλα όσα καλά κάναμε μαζί».

Στο ερώτημα κατά πόσο θα ήταν δυνατή η προγραμματική συμφωνία με το FDP στο θέμα της Ελλάδας, αφού τάσσεται υπέρ του Grexit, ο κ. Ρέμπεργκ λέει ότι σαφώς και θα είναι ένα σημείο διαφωνίας, αλλά τονίζει πως «το FDP γνωρίζει και το ίδιο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, διότι από την ευρωζώνη μπορεί να αποχωρήσει μόνη με τη βούλησή της μια χώρα, δεν μπορεί να εξαναγκαστεί».

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό θέμα δηλώνει πως «αν ο έλεγχος των συνόρων δεν αποδειχθεί επαρκής θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το Δουβλίνο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει κατόπιν ομοφωνίας των κρατών μελών, σε συνδυασμό με μια δεσμευτική συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη».

Για τις προτάσεις Μακρόν ο κ. Eκαρντ Ρέμπεργκ είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οτι το Το CDU είναι υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης και καλύτερης Ευρώπης. Κατέστησε σαφές οτι με το CDU στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή μια κοινοτικοποίηση των χρεών λ.χ. στο επίπεδο ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή της ευρωπαϊκής ασφάλειας ανέργων, όπως ζητούν ορισμένοι μεταξύ των οποίων και ο κ. Σουλτς. Ούτε όμως πρόκειται να αποδεχτεί το CDU και την κοινοτικοποίηση παλαιών χρεών».Παραδέχεται επίσης ότι «μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στα θέματα που προτείνει ο κ. Μακρόν».

Η πλήρης συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυxρονάκη έχει ως εξής:

AΠΕ-ΜΠΕ: Κύριε Ρέμπεργκ, αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις έχετε ήδη κερδίσει τις εκλογές....

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Οχι. Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό που λέει ότι ο λογαριασμός έρχεται την Κυριακή των εκλογών στις 6 το απόγευμα. Φυσικά οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν ένα κλίμα ευφορίας. Πριν μερικές εβδομάδες όμως ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί το θέμα των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων (σ.σ. δόλιες μέθοδοι κατασκευαστών για να φαίνεται ότι εκπέμπονται λιγότεροι ρύποι απ΄ ότι στην πραγματικότητα). Είναι ίσως πολύ υπερβολικό, αλλά μεθαύριο κάποιος μπορεί να ανατινάξει την πύλη του Βρανδενβούργου. Γι αυτό πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι και με τα δύο πόδια στο έδαφος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η καγκελάριος Μέρκελ δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις ακόμα και από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU) της Βαυαρίας για το προσφυγικό, παραμένει όμως ακλόνητη. Πως το εξηγείτε;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Εν πρώτοις πρέπει να κάνουμε την διαπίστωση ότι η Γερμανία τα πάει πολύ καλά. Μειώσαμε την ανεργία στο μισό, τόσους πολλούς εργαζόμενους δεν είχαμε εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε μηδενικά ελλείμματα, οι πολίτες έχουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι συνταξιούχοι. Γι αυτό δεν υπάρχει ρεύμα αλλαγής. Η δύναμη της καγκελαρίου έγκειται στο γεγονός ότι εμπνέει ασφάλεια τους πολίτες, είναι αξιόπιστη και ικανή. Αυτά τα τρία είναι σημαντικές προϋποθέσεις σε ανήσυχους δύσκολους καιρούς για να εμπνεύσουν στους πολίτες την εμπιστοσύνη προς την καγκελάριο τόσο στα εσωτερικά αλλά και στα εξωτερικά θέματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχουν όμως τόσο πολλοί φτωχοί στην Γερμανία σύμφωνα με τις στατιστικές... Κάνουν λάθος;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Το ποιός είναι φτωχός είναι κάτι σχετικό. Στις στατιστικές φτωχός θεωρείται όποιος έχει εισόδημα μικρότερο του 60% του μέσου όρου, αλλά τελικά ένας πολίτης δεν είναι φτωχός σε απόλυτους αριθμούς. Αν λ.χ. στο πιο αδύναμο κρατίδιο, όπως είναι το (ανατολικογερμανικό) Μεκλεμβούργο-Προμερανία, ούτε καν το 2% των συνταξιούχων δεν χρειάζεται κοινωνική βοήθεια τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για φτώχεια. Επίσης οι συντάξεις στα ανατολικά κρατίδια αυξήθηκαν κατά 10% τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιός είναι ο κεντρικός σας στόχος σας για τις εκλογές;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Ο σημαντικότερος στόχος μας είναι να αναδειχθούμε το πιο ισχυρό κόμμα στη Βουλή, έτσι ώστε να μην μπορεί να κυβερνήσει κανείς χωρίς εμάς και να μπορέσει να παραμείνει η Ανγκελα Μέρκελ καγκελάριος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σε ποιά θέματα εστιάζεται στον προεκλογικό αγώνα ώστε να επιτύχετε αυτόν τον στόχο;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Στην σταθερότητα, εσωτερική και εξωτερική, στην αξιόλογη ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών, στην ενίσχυση τις οικογένειας, στην συνέχιση των επενδύσεων, ήδη έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό επενδύσεων στον τομέα των μεταφορών, στην ανάπτυξη του ευρυζωνικού διαδικτύου, κάνουμε και θα κάνουμε περισσότερα για να ενισχύουμε την εσωτερική ασφάλεια, θα προσλάβουμε ακόμα 15.000 αστυνομικούς και έχουμε ήδη προσλάβει 10.000...

ΑΠΕ-ΜΠΕ: ...Ναι αλλά στο θέμα της φορολογίας όπως και σε άλλα κοινωνικά θέματα επικρίνεσθε από την αντιπολίτευση, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) μάλιστα έχει ως κεντρικό του σύνθημα περισσότερη δικαιοσύνη, άρα κάτι δεν κάνατε καλά...

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Αυτό είναι ακριβώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει το SPD. Eπί 4 χρόνια συγκυβερνούσε και τώρα ο κ. Σουλτς επικρίνει σχεδόν όλα όσα καλά κάναμε μαζί. Oι πολίτες όμως έχουν άλλη εντύπωση και δεν πείθονται από τον κ. Σούλτς ότι υπάρχει αδικία σε όλους τους τομείς στην Γερμανία. Και κάτι ακόμα μας διαφοροποιεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Η φορολογική και επενδυτική μας πολιτική στηρίζεται πάνω σε υγιείς βάσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι εδώ και 4 χρόνια δεν έχουμε χρέη, θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μηδενικά ελλείμματα και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά στην δικαιοσύνη των γενεών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αυτοί είναι και οι λόγοι της συρρίκνωσης της αρχικής δυναμικής Σουλτς;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Ναι, ο Μάρτιν Σουτλς έκανε το λάθος να θέλει να πείσει ότι στην Γερμανία υπάρχει μια γενικευμένη αδικία. Mιλά για τους σκληρά εργαζόμενους, την καθαρίστρια, τον απλό αστυνομικό, τον εκπαιδευτικό, λέει ότι όλοι είναι αδικημένοι, αλλά οι πολίτες δεν το συμμερίζονται. Επίσης, στο προσφυγικό οι πολίτες δεν έχουν ξεχάσει ότι ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου για χρόνια δεν έκανε καλό όνομα στο θέμα αυτό. Το SPD μπλοκάρισε τον χαρακτηρισμό «ασφαλείς» για ορισμένες χώρες, όπως λ.χ. το 2015 για τις βαλκανικές χώρες. Οι πολίτες δηλαδή αντιλαμβάνονται ότι η πραγματικότητα διαφέρει από αυτή που περιγράφει ο κ. Σουλτς ή ότι τον χαρακτηρίζει μια διγλωσσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ούτε με το προσφυγικό δεν μπορεί να πάρει πόντους δηλαδή...

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Οχι, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε τέτοια θέματα οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται, διότι έχει γίνει αναξιόπιστος στα μάτια των πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιος κατά την γνώμη σας είναι ο πιθανότερος συνδυασμός ο οποίος θα προκύψει απο τις εκλογές;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Ασφαλώς δεν είμαι το μαντείο των Δελφών, ούτε προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης. Οπως όμως είπα και πριν στοχεύουμε να είμαστε το ισχυρότερο κόμμα, ώστε να μην μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς εμάς. Φυσικά οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν είναι ποτέ καλοί για την δημοκρατία, τουλάχιστον για μεγάλες περιόδους. Πιστεύω όμως ότι το κοντυνότερο κόμμα για να κυβερνήσουμε από κοινού είναι το φιλελεύθερο (FDP). Αλλά ας περιμένουμε καλύτερα ως το βράδυ των εκλογών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού με το SPD δεν είναι δηλαδή πλέον επιλογή για το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU);

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Εάν έχουμε πλειοψηφία με το SPD στη Βουλή τότε είναι η φυσικότερος συνασπισμός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τους πράσινους τους έχετε ήδη αποκλείσει δηλαδή;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Νομίζω ότι έχουμε σαφώς περισσότερα κοινά με τους Φιλελεύθερους από ό,τι με τους Πράσινους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εάν όμως δεν μπορεί να σχηματισθεί άλλος συνασπισμός τοτε θα είσαστε αναγκασμένοι να συγκυβερνήσετε και με τους Πράσινους...

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Κοιτάξτε, εμείς δεν κάνουμε προκλογικό αγώνα υπέρ κάποιου συνασπισμού αλλά πρωτίστως για το κόμμα μας καθεαυτό. Ας περιμένουμε λοιπόν το αποτέλεσμα και μετά θα δούμε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο θέμα του ενδεχόμενου συνασπισμού με το Φιλελέυθερο κόμμα (FDP). Το κόμμα αυτό τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δεν θα είναι αυτό ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Φυσικά. Και στο ίδιο μας το κόμμα συζητούσαμε επί μακρόν για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα καλό δρόμο. Αυτό το αποδεικνύει και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Ο δρόμος ήταν δύσκολος, αλλά η επιλογή να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη είναι σωστή...

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πιστεύετετε δηλαδή ότι θα πείσετε το FDP να αλλάξει στάση;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Ξέρετε, το FDP γνωρίζει και το ίδιο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, διότι από την ευρωζώνη μπορεί να αποχωρήσει μόνη με τη βούλησή της μια χώρα, δεν μπορεί να εξαναγκαστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το προσφυγικό και μεταναστευτικό απασχολούν ιδιαίτερα την Γερμανία και την Ευρώπη. Πως θα τα αντιμετωπίσετε περαιτέρω;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, γι αυτό και η FRONTEX πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά. Ο έλεγχος των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε. πάντως θα διατηρηθεί. Το ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου πρέπει να μεταρρυθμιστεί, αφού το Δουβλίνο έχει καταργηθεί την πράξη. Χρειαζόμαστε επίσης έναν αξιόπιστο μηχανισμό κατανομής των προσφύγων. Κανένα κράτος μέλος της Ε.Ε δεν επιτρέπεται να αρνείται να τους δεχτεί, διότι έχουμε μια κοινή ευθύνη. Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι τα μέτρα που έλαβε ο μεγάλος συνασπισμός φέτος για την αντιμετώπιση ενδεχομένων ισλαμιστών τρομοκρατών θα αποδώσουν. Βέβαια ενίοτε τα δικαστήρια απορρίπτουν την σύλληψη απλών υπόπτων επειδή δεν στοιχειοθετείται ακόμα έγκλημα. Στο θέμα αυτό πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει στα πλαίσια του νόμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το Δουβλίνο δεν πρέπει να μεταρρυθμιστεί κ. Ρέμπεργκ ώστε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να μην σηκώνουν το μεγάλο βάρος στο προσφυγικό;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο ιδίως για τη Ιταλία, διότι πιστεύω ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας σε συνδυασμό με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου έχουν συμβάλει στο να ατονήσει το πρόβλημα στην Ελλάδα. Το παράδειγμα της Ιταλίας αποδεικνύει ότι πρέπει να ενισχύσουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να φροντίσουμε επίσης οι οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται στη Λιβύη να μην ξεκινούν καν το ταξίδι στη Μεσόγειο. Αν ο έλεγχος των συνόρων δεν αποδειχθεί επαρκής θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το Δουβλίνο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει κατόπιν ομοφωνίας των κρατών μελών, σε συνδυασμό με μια δεσμευτική συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τι γνώμη έχετε για τις προτάσεις Μακρόν δεδομένου ότι το πρόγραμμά σας  αναφέρει μόνο την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Δεν θα υπάρξουν επομένως εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Το CDU είναι υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης. Δεν θέλουμε σε όλα περισσότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη λ.χ. σε θέματα όπως οι πρόσφυγες, η εσωτερική ασφάλεια, ο ανταγωνισμός, η ψηφιακή τεχνολογία... Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε με τον Μακρόν, ως δεδηλωμένο Ευρωπαίο, μεγαλύτερη ώθηση στην Ευρώπη. Για την εξέλιξη της ευρωζώνης είμαστε πρόθυμοι συνομιλητές, αλλά πρέπει να υπάρχει και η σωστή σειρά στα θέματα. Πρέπει δηλαδή κάθε κράτος μέλος να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία του, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό, όπως λ.χ. στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και στο τραπεζιτικό σύστημα. Ο Μακρόν έκανε ήδη τα πρώτα βήματα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την κοινοτικοποίηση. Με το CDU στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή μια κοινοτικοποίηση των χρεών λ.χ. στο επίπεδο ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή της ευρωπαϊκής ασφάλειας ανέργων, όπως ζητούν ορισμένοι μεταξύ των οποίων και ο κ. Σουλτς. Ούτε όμως πρόκειται να αποδεχτεί το CDU και την κοινοτικοποίηση παλαιών χρεών. Από την άλλη θα πιέσουμε για να τηρούνται οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εδώ πρέπει η Κομισιόν να ξεχωρίσει επιτέλους τον πολιτικό της ρόλο από τον ρόλο της ως φύλακα των Συνθηκών. Πρέπει να παραμείνει πρωτίστως φύλακας των Συνθηκών. Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει στην τήρηση των κανόνων, αλλά ο δρόμος μέχρι εκεί είναι ακόμα μακρύς. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, οι οποίες σε ορισμένες χώρες είναι δυνατές μόνο με δημοψηφίσματα. Αυτά που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος δίνουν μια ώθηση αλλά ο δρόμος μέχρι την πραγματοποίησή τους είναι ακόμα μακρύς. Και για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημα σας, ναι μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας (στα θέματα που προτείνει ο κ. Μακρόν).

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα βγήκε με επιτυχία δοκιμαστικά στις αγορές. Εσείς ως πρόεδρος την κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού του CDU ασχοληθήκατε ιδιαίτερα με την Ελλάδα. Πως κρίνετε την εξέλιξη;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Η Ελλάδα πέρασε μια βαθιά οικονομική κρίση και πέτυχε πολλά τα τελευταία χρόνια. Επομένως, μόνο να χαιρετίσει μπορεί κανείς την επιτυχή έξοδο της στις αγορές με το πρώτο πενταετές ομόλογο. Η οριστική της έξοδος στις αγορές είναι ο στόχος το τρέχοντος προγράμματος και επιθυμούμε να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Εχει την δυνατότητα να κερδίσει βήμα-βήμα την εμπιστοσύνη των αγορών. Γι αυτό πρέπει αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσει στην ώρα της η τρίτη αξιολόγηση. Πρέπει όμως να εστιάσουμε στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και όχι στην ελάφρυνση του χρέους. Οι ελαφρύνσεις δεν χρησιμεύουν σε τίποτα για τα επόμενα χρόνια, αφού η εξόφληση του χρέους ξεκινά στα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Το θέμα πάντως θα συζητηθεί συγκεκριμένα μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του επόμενου έτους και θα ληφθεί η σχετική απόφαση...

ΑΠΕ-ΜΠΕ: ...Ναι αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους...

Eκαρντ Ρέμπεργκ: … Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο, η πρόοδος είναι εμφανής, αλλά για να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα δεν χρειάζονται ελαφρύνσεις, αλλά πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα σε τομείς όπως λ.χ. η δημόσια διοίκηση, η φορολογική διοίκηση, η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης ή το Κτηματολόγιο. Η διαφορετική γνώμη του ΔΝΤ οφείλεται στο γεγονός ότι κάνει διαφορετικές προγνώσεις στο θέμα της ανάπτυξης. Φρονώ όμως ότι η γνώμη της Ευρώπης έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού συμμετέχει στο πρόγραμμα με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πιστεύετε δηλαδή ότι δεν θα τεθεί το θέμα των ελαφρύνσεων επί τάπητος αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές;

Eκαρντ Ρέμπεργκ: Φυσικά και θα συζητηθεί, μετά όμως από την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018, όπως έχει συμφωνηθεί και τότε θα δούμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)