to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 31.05.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Είσαι νέος; Την έβαψες

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη


Στη γελοιογραφία του Altan, ο παρατρεχάμενος μπαίνει αλαφιασμένος στο γραφείο του υπουργού: «Κύριε υπουργέ, η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 20%!». Και ο υπουργός απαντάει ατάραχος: «Καλά, δεν γερνάνε ποτέ αυτοί οι μαλάκες;». Δεν γερνάνε ποτέ, υπουργέ μου, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα η ανεργία τους να έχει ξεπεράσει το 60%. Όχι μόνο δεν γερνάνε, θέλουνε να φύγουνε και από τη χώρα, γουστάρει η μούρη τους Ευρώπες. Καθίστε, ρε παιδιά, πού θα πάτε. Εδώ στο Greece θα γίνουν ωραία πράγματα, μέχρι και τον Κουβέλη μπορεί να δείτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το 52,63% των νέων 18-24 ετών θέλει να φύγει στο εξωτερικό. Αλλά και στο 25-34, τα πράγματα παραμένουν εφιαλτικά, καθώς το 28% είναι επίσης έτοιμο να πάρει ανά πάσα στιγμή τον ομματιών του. Μακάρι να φεύγανε οι νέοι στο εξωτερικό με τη θέλησή τους, να πάνε για δουλειά, για σπουδές, για ταξίδια, να δούνε πράγματα και ανθρώπους, να ανοίξουνε τα μάτια και οι καρδιές τους. Μακάρι, αλλά πού. Φεύγουν για να επιβιώσουν, όπως έφευγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους πριν από πενήντα χρόνια.

Το 61% φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του και δεν θα βρει άλλη ποτέ. Το 61% από το 40% που εργάζεται, διότι το υπόλοιπο 60%, που είναι ήδη άνεργο, δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα. Φεύγουν οι νέοι και πάνε σε μέρη που δεν τα πολυγουστάρουνε, σε μέρη που τα φοβούνται: Το 85% κρίνει αρνητικά τη συνολική πολιτική της Ε.Ε., το 71% πιστεύει ότι η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση το επόμενο διάστημα. Φεύγουν από τον ένα ζόφο, για να πάνε στον άλλο.

Γιατί να γουστάρουνε δηλαδή οι νέοι το Γερμανικό Δημόσιο, που παίρνει τους Έλληνες γιατρούς και τους πληρώνει μέχρι και 30% λιγότερο από τους Γερμανούς και τούτο ενώ υπάρχουν μελέτες, μελέτες δικές τους, που δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Έλληνες είναι καλύτερα καταρτισμένοι; Για σκέψου, ρε φίλε, οι γιατροί των ελληνικών πανεπιστημίων καλύτεροι από τους Γερμανούς. Γιατί να γουστάρουνε την BMW, που δίνει δουλειά στους νέους του Νότου για έναν χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενσωματωθούν στη γερμανική κουλτούρα; Τι σημαίνει ενσωμάτωση στη γερμανική κουλτούρα; Ότι θα γίνω σαν τον Τόμας Μαν ή ότι θα γίνω σαν την Άνγκελα Μέρκελ;

Το καθεστώς διώχνει τους νέους με χίλιους τρόπους και ελπίζω να μην αποδειχθεί ότι το κάνει εσκεμμένα, για να απομείνουν δηλαδή οι υπόλοιποι και να ψηφίζουν τη Δεξιά και τους κολαούζους της. Θα είμαστε χώρα γερόντων, αλλά θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούμε να έχουμε κεφάλι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)