to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 06.04.2017

Πολιτική

Τα οικονομικά της ΕΡΤ και ο Μ. Βορίδης που τη θέλει ένα μικρό κανάλι

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ έχει αποδώσει στο Δημόσιο η ΕΡΤ από το 2015 ενώ πλέον παρουσιάζει πλεόνασμα λόγω της ορθής διαχείρισης, είπαν οι επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επί των Ετήσιων Οικονομικών Εκθέσεων της ΕΡΤ Α.Ε.


Στα οικονομικά στοιχεία, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΕΡΤ, από τη στιγμή της επαναλειτουργίας της μέχρι και σήμερα, αναφέρθηκε, λίγο αργότερα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης. Ο ίδιος μαζί με τον Διονύση Τσακνή και τους οικονομικούς υπεύθυνους της εταιρείας ζήτησαν να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής, για να δώσουν στοιχεία που αποδεικνύουν τους εξυγιαντικούς όρους με τους οποίους λειτουργεί η ΕΡΤ, τα τελευταία δύο χρόνια. 
 
Όπως είπε ο κ. Ταγματάρχης, το 2015 η ΕΡΤ απέδωσε στο Δημόσιο 95 εκατομμύρια ευρώ, 70 εκατομμύρια το 2016 και με πλεόνασμα 20 εκατομμυρίων λόγω ορθής διαχείρισης, ενώ το 2017 υπάρχει υποχρέωση για άλλα 55 εκατομμύρια για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. 
 
Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετώπισε η ΕΡΤ καθώς έπρεπε να ξαναστήσει από την αρχή έναν οργανισμό, μετά από δύο χρόνια «μαύρου».

Παραδέχτηκε ότι δεν λειτουργούν όλα στην εντέλεια και ότι έγιναν και λάθη «χωρίς πρόθεση» όπως είπε χαρακτηριστικά. 
 
Μάκης Βορίδης: Θέλω την ΕΡΤ ένα μικρό, μαζεμένο κανάλι
 
Εντύπωση προκάλεσε, στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, η αποκάλυψη του Μάκη Βορίδη ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις που του γίνονται από τη Δημόσια Τηλεόραση, επειδή δεν θέλει να λειτουργεί αυτή η ΕΡΤ. 
 
Προσπαθώντας, στη συνέχεια, να «το μαζέψει», καθώς ο Διονύσης Τσακνής ερμήνευσε τη δήλωση αυτή, ως διατύπωση επιθυμίας να ξανακλείσει η Δημόσια Τηλεόραση, ο βουλευτής της ΝΔ εξήγησε ότι θέλει μια άλλη ΕΡΤ, συρρικνωμένη, μια ΕΡΤ «μικρό, μαζεμένο κανάλι, που θα καλύπτει βασικές ανάγκες ενημέρωσης και θα εξυπηρετεί και τον Πολιτισμό».
 
Έρχονται προσλήψεις και αναγνώριση προϋπηρεσίας
 
«Έπεσαν έξω αυτοί που προέβλεπαν ότι η ΕΡΤ, στην επαναλειτουργία της, δεν θα ήταν βιώσιμη» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Παππάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας υπαλλήλων της εταιρείας. Όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «το ανταποδοτικό τέλος δεν έχει αυξηθεί, παρόλα αυτά, τα οικονομικά στοιχεία και πέρυσι και φέτος είναι θετικά.
 
Ο κ.Παππάς προανήγγειλε προσλήψεις στην ΕΡΤ, ενώ διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας που αφορά σε 673 άτομα, των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου, το 2006, θα λυθεί άμεσα, μετά από συνεννόηση και με τους εργαζόμενους, μια λύση που δεν βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας. 
 
«Δυστυχώς», όπως είπε ο κ. Παππάς, «στην ΕΡΤ υπάρχουν 6-7 διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ΕΡΤ» ενώ μόνο για τους δημοσιογράφους έχει αναγνωριστεί προϋπηρεσία μέχρι 10 έτη, εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης. Όπως σημείωσε, υπάρχει εκτίμηση ότι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας δεν θα έχει κάποιο ιδιαίτερο κόστος. 
 
Τέλος, υπογράμμισε ότι το ανταποδοτικό τέλος είναι 3 ευρώ, όσο ήταν και επί ΝΕΡΙΤ. Σήμερα, όπως, όπως τόνισε, το ποσό αυτό δίνεται για έναν ολόκληρο οργανισμό με τρία τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα εθνικής και τοπικής εμβέλειας, ψηφιακά μέσα κλπ και όχι για ένα κανάλι όπως επί ΝΕΡΙΤ. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το τέλος δεν θα κατέβει στο 1,5 ευρώ, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης. Άλλωστε, είναι δραματικά χαμηλότερο από άλλες χώρες της ΕΕ.
 
Προκόπης Αγγελόπουλος - Στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)