to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εϊ, πειρατή!

Η ενέργεια του Γερμανού καγκελάριου μπορεί να μας βοηθήσει να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο που δρουν και χρησιμοποιούν σήμερα την επικοινωνία



Το πρόσφατο ατύχημα στο μάτι του Όλαφ Σολτς και η τοποθέτηση οφθαλμοκαλύπτρας αποτέλεσαν μια πρώτης τάξης επικοινωνιακή αφορμή για τον ίδιο ώστε να κάνει χιούμορ και να παρουσιάσει μια εικόνα πιο κοντά στην κοινωνία. «Ανυπομονώ για τα memes» δήλωσε, καθώς η εμφάνισή του πλέον παραπέμπει σε πειρατή.

Η ενέργεια όμως του Γερμανού καγκελάριου μπορεί να μας βοηθήσει να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα γενικά για τον τρόπο που δρουν και χρησιμοποιούν σήμερα την επικοινωνία οι πολιτικοί. Το χιούμορ (πολλές φορές στα όρια του άβολου), ο αυτοσαρκασμός, ένα καλογυρισμένο βίντεο, τα χρώματα έχουν γίνει προτεραιότητα. Σε δεύτερο πλάνο βρίσκονται η πολιτική ουσία, το σχέδιο, οι θέσεις και η συγκροτημένη τοποθέτηση. Θα πει κανείς «μα αυτό κερδίζει». Σωστά· έχει αποδειχθεί εντός και εκτός των τειχών. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι: «Γιατί κερδίζει αυτή η συνταγή;».

Γιατί είναι ο εύκολος δρόμος. Είναι πολύ πιο απλό να δημιουργήσεις ένα μοντέλο πολιτικού το οποίο θα είναι ελκυστικό στο μάτι, παρά έναν πολιτικό που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Γι’ αυτό κάποια κομματικά επιτελεία έχουν επιλέξει αυτή την οδό. Ο Έλληνας δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε «ο Μητσοτάκης είναι κουλ, ας τον ψηφίσω», κάποιοι καλλιέργησαν το έδαφος για να βγει αυτό το συμπέρασμα. Συνήθως αυτοί που το κάνουν είναι όσοι δεν έχουν την πολιτική βούληση να δώσουν λύσεις προς το συμφέρον της κοινωνικής πλειονότητας.

Εδώ είναι το χρέος της Αριστεράς να παρέμβει και να αναδείξει ξανά το πολιτικό σχέδιο. Δεν κατάφερε να το κάνει πριν από λίγους μήνες, αλλά η Ιστορία δεν τελείωσε τότε - όπως δεν τελείωσε σε πολύ πιο ζοφερές εποχές. Για να προλάβω τους κακοπροαίρετους, ναι, η επικοινωνία είναι βασικό συστατικό της πολιτικής. Αλλά χωρίς ουσία είναι μια τρύπα στο νερό. Και η απουσία ουσίας, σχεδίου και θέσεων σημαίνει απουσία της Αριστεράς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)