to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:16 | 23.01.2013

Οικονομία

Εγκρίθηκε στο ECOFIN o «φόρος Τόμπιν» στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Θα κυμαίνεται μεταξύ 0,01% για παράγωγα προιόντα και 0,1% για μετοχές και ομόλογα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα αποφέρει ετήσια έσοδα 57 δισ. ευρώ




ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Το Συμβούλιο ECOFIN ενέκρινε χθες το αίτημα 11 κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να επιβάλουν, στο όνομα της ενισχυμένης συνεργασίας που προβλέπεται από τη Συνθήκη, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ), τον αποκαλούμενο φόρο Tobin. Πριν από την εφαρμογή του μέτρου, όμως, οι «11» πρέπει να προετοιμαστούν με βάση προτάσεις και αναλύσεις που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Πρόκειται για τις χώρες Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Εσθονία, Ελλάδα, Σλοβενία και Σλοβακία. Επιφυλάξεις για την επιβολή αυτού του φόρου εξέφρασαν κυρίως η Μ. Βρετανία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία και η Μάλτα. Πάντως, με βάση τη Συνθήκη, κάθε κράτος-μέλος που επιθυμεί να εισαγάγει τον φόρο σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί να το κάνει, υπό τους ίδιους όρους με τα κράτη-μέλη που έχουν συμμετάσχει από την αρχή.

 

Το ECOFIN, του οποίου προήδρευσε πρώτη φορά η Ιρλανδία, αποδέχθηκε ότι πληρούνται όλες οι νομικές απαιτήσεις για την προώθηση της πρωτοβουλίας των «11» (αίτημα από το 1/3 των κρατών-μελών). Οπως ανέφερε ο επίτροπος Σεμέτα, η επιβολή ΦΧΣ όχι μόνο θα αποφέρει «άμεσα και απτά οφέλη» για τις χώρες που συμμετέχουν, αλλά και θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς για το σύνολο της Ε.Ε.

 

Η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής προβλέπει την εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα κυμαίνεται -ανάλογα με το επενδυτικό προϊόν- μεταξύ 0,01% (παράγωγα προϊόντα) και 0,1% (μετοχές και ομόλογα). Η Επιτροπή εκτιμά ότι καλύπτει το 85 % των συναλλαγών μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα φορολογούνται.

 

Επίσης, εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, οι ασφαλιστικές συμβάσεις και οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων. Η φορολόγηση θα γίνεται στο κράτος-μέλος στο οποίο θεωρείται εγκατεστημένο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εμπλέκεται στη συναλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η εφαρμογή του μέτρου από όλα τα κράτη-μέλη θα αποφέρει έσοδα 57 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που θα εξασφαλίζει μια δίκαιη συνεισφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα στα δημόσια οικονομικά.

 

Στο μεταξύ, οι άλλες δύο μνημονιακές χώρες, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, υπέβαλαν χθες κοινό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέρους των δανείων που έλαβαν από την ευρωζώνη, επικαλούμενες το προηγούμενο της Ελλάδας.


23/01/2013 

Πηγή: Eφημερίδα των Συντακτών


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)