to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εγκρίθηκε η κατασκευή των εργοστασίων βιομάζας στα Βασιλικά – Αντίθετη η τοπική κοινωνία

Τους Περιβαλλοντικούς Όρους για την εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας στα Βασιλικά υπέγραψε λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του ο απερχόμενος επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής που από το 2014 έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην αδειοδότηση των μονάδων αυτών σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια.


Να σημειωθεί ότι ο Ν. Φραγκισκάκης εκτελούσε τα δύο τελευταία χρόνια χρέη γενικού γραμματέα, ως ο παλαιότερος από τους γενικούς διευθυντές της ΑΔΜΘ και αντικαταστάθηκε μέσα από διαδικασία αξιολόγησης από τον Γιάννη Σάββα.
 
Η ιστορία της υπόθεσης των δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας κοντά σε κατοικημένες περιοχές στη Λακκιά και τα Βασιλικά ξεκινά τον χειμώνα του 2014 με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάστασή τους από κατοίκους της περιοχής να είναι συνεχείς. Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θέρμης γνωμοδότησε θετικά στην προοπτική δημιουργίας των δύο εργοστασίων, απόφαση που ανακάλεσε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του το Δημοτικού Συμβούλιο κρίνοντας την μελέτη επιστημονικά ανεπαρκή και τεχνικά ελλιπή .
 
Όσον αφορά την εταιρεία που ακόμη επιδιώκει να εγκαταστήσει τα εργοστάσια βιομάζας αυτή είναι η Solar Φωτοβολταίκά, πρόεδρος και διαχειριστής της οποίας είναι ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης. Στην ιδιοκτησία του βρίσκονται και τα δύο οικόπεδα στα οποία επιχειρείται η εγκατάστασή τους.
 
Όχι στα εργοστάσια Βιομάζας
 
Οι κάτοικοι διοργάνωσαν μαζική λαϊκή συνέλευση στις 7 Νοεμβρίου του 2014 στα Βασιλικά εκφράζοντας την ομόθυμη διάθεση της τοπικής κοινωνίας κατά της κατασκευής και λειτουργίας των δύο μονάδων αεριοποίησης βιομάζας σε Βασιλικά και Λακκιά τονίζοντας ότι οι μελέτες έχουν σοβαρότατα ελλείμματα τεχνικού σχεδιασμού και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ότι  απουσιάζουν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου περιβάλλοντος στη χώρα μας αλλά και ότι δεν ακολουθήθηκε διαδικασία διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής και το θέμα τέθηκε αιφνιδιαστικά και πιεστικά στη Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών, με αρνητικά αποτελέσματα.
 
Mέσω συνεχόμενων μαζικών κινητοποιήσεων στις συνεδριάσεις της  Μητροπολιτικής Επιτροπής τον Μάρτιο του 2015, οι κάτοικοι κατάφεραν να μην ληφθεί γνωμοδότηση καταγγέλλοντας παράλληλα επιχείρηση μεθόδευσης προκειμένου να περάσει το θέμα από τη Περιφέρεια και να προλάβει να έχει την έγκριση και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μάλιστα οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών κατέθεσαν στην Μητροπολιτική ενότητας ενυπόγραφες δηλώσεις 3.514 κατοίκων της περιοχής για την στήριξη της ομόφωνης απόφασης της Δ.Κ Βασιλικών που γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας στα Βασιλικά σημειώνοντας ότι πεποίθηση τους είναι ότι διάσπαρτες μονάδες τέτοιου χαρακτήρα δεν χωράνε σε μια περιοχή με χαρακτηριστικά όπως της δικής τους (γη υψηλής παραγωγικότητας, γεωργοκηπευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα φημισμένα για την ποιότητα τους). 
 
Η Επιτροπή αγώνα που είχε συγκροτηθεί ζητούσε επίμονα και με την νέα κυβέρνηση από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνη να μην εγκρίνει το επιβλαβές για την περιοχή έργο με αποτέλεσμα το θέμα να παγώσει. Μάλιστα ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος είχε προαναγγείλει την επανεξέταση του ισχύοντος Νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, το οποίο χαρακτήρισε ανεπαρκές, ασαφές και διάτρητο.
 
 Ο επιχειρηματίας από την πλευρά του κατέθεσε αγωγές κατά των μελών της Μητροπολιτικής και του Υπουργείου που δεν γνωμοδότησε θετικά για την «επένδυση» αποτρέποντας τη κατασκευή των δύο συγκεκριμένων μονάδων στα Βασιλικά.
 
Στις 22 Μαϊου οι κάτοικοι έμαθαν την αιφνιδιαστική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε.. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, … και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε..”
 
Ειδικά, απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. σε αγροτεμάχια της Αττικής που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε περιοχές της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (ΦΕΚ 124 Α΄), καθώς και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (ΦΕΚ 33 Α΄), εκτός αν διαφορετικά προβλέπεται στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια.» 
 
Παρ`όλα αυτά στην Έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων αναφέρεται ότι “ δεν απαγορεύεται η εγκατάσταση σταθμού ΑΠΕ σε εκτός σχεδίου και εκτός ΓΠΣ περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται ως ευρύτερη περιοχή γης υψηλής παραγωγικότητας από την Επιτροπή Χωροταξίας & Περιβάλλοντος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκης”, κάτι που δημιουργεί το πρόβλημα στην συγκεκριμένα περίπτωση επειδή τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα Βασιλικά και στην Λακκιά βρίσκονται σε εκτός σχεδίου και εκτός ΓΠΣ περιοχή.
 
 Μεθοδευμένη η προσπάθεια εγκατάστασης των εργοστασίων
 
Μετά από προτροπή της δημοτικής παράταξης “Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης” και υιοθέτηση της πρότασης εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου, πρόκειται να κατατεθεί άμεσα αίτηση θεραπείας επί της απόφασης  στο Υπουργείο με τους κατοίκους να υπενθυμίζουν  τους κινδύνους που προκύπτουν από τις προτεινόμενες μονάδες αεριοποίησης, οι ρύποι των οποίων είναι, σύμφωνα με επιστημονικούς οργανισμούς, άκρως επικίνδυνοι για την υγεία, το περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής.
 
Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της “επιτροπής αγώνα ενάντια στα εργοστάσια Βιομάζας”, είναι η πρώτη φορά που πανελλαδικά χρησιμοποιείται η τεχνολογία αυτή της αεριοποίησης βιομάζας ενώ παράλληλα η εγκατάσταση εργοστασίων σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας (χωράφια από αναδασμό, κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης) θα καταστρέψει το παρθένο- ακόμα- ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. 
 
Το σημαντικό, όμως, της όλης υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια να υλοποιηθούν οι επιδιώξεις ενός ιδιώτη, επιδιώξεις που βρίσκουν αντίθετη όλη την τοπική κοινωνία της περιοχής και βρίσκονται παράλληλα σε αντίθεση με τα συμφέροντά της. 
 
To θέμα των εργοστασίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης  εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και του νέου Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Ιωάννη Σάββα.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μεταξύ άλλων και η περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδων βιοαέριου, βιομάζας και βιορευστών, και η κατάταξή τους σε σχέση με την αδειοδότηση λειτουργίας. Για το ζήτημα αυτό ο Αν. ΥΠΕΝ προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)