to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 14.05.2014

πηγή: enet

Διεθνή

'Εγκλημα στα ορυχεία και δακρυγόνα Ερντογάν

Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε στην Άγκυρα δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων φοιτητών οι οποίοι διαδήλωναν κατά τις κυβέρνησης Ερντογάν την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία στο ορυχείο.


Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε στην Άγκυρα δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων φοιτητών οι οποίοι διαδήλωναν κατά τις κυβέρνησης Ερντογάν την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία στο ορυχείο που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 205 ανθρακωρύχους στη δυτική Τουρκία, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ομάδα των 700 ως 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία από μια πανεπιστημιούπολη της Άγκυρας προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών μονάδων καταστολής, οι οποίες χρησιμοποίησαν επίσης εκτοξευτήρες νερού.

Η τραγωδία στο ορυχείο, μια από τις χειρότερες βιομηχανικές καταστροφές της Τουρκίας, έχει προκαλέσει ισχυρή αντίδραση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως εναντίον της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται για αμέλεια και αδιαφορία για την τύχη των εργατών και γενικότερα των πιο φτωχών, ενώ έχουν διατυπωθεί πολλές εκκλήσεις για διαδηλώσεις.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πυκνώνουν τα τελεταία χρόνια στην Τουρκία καθώς η οργή ξεχειλίζει με το "τούρκικο θαύμα" όπως έλεγε το ΔΝΤ να αποδεικνύεται φούσκα, όπως κι άλλες στην περιοχή από την Ελλάδα έως την Αίγυπτο.

Σποραδικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Στην Κωνσταντινούπολη, μια δεκαπενταριά άνθρωποι ξάπλωσαν επί δέκα λεπτά της ώρας στο έδαφος του μετρό της πλατείας Ταξίμ για να αποτίσουν συμβολικό φόρο τιμής στα θύματα της καταστροφής, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός από το χθεσινό δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στη δυτική Τουρκία ανέβηκε στους 232 νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 100 εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές.

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους από τη Σόμα, όπου έφτασε σήμερα συνοδευόμενος από μέλη της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Ο προηγούμενος απολογισμός, το οποίον είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, έκανε λόγο για 205 νεκρούς.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο της τραγωδίας όπου έχει συγκεντρωθεί ένα πλήθος από τους συγγενείς των νεκρών και αγνοούμενων ανθρακωρύχων. Σύμφωνα με έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο 100 με 150 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ορυχείο.  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)