to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 09.12.2013

Διεθνή

Έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Μανιφέστου

Έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αντιφασιστών Κοινοβουλευτικών και του Ευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Μανιφέστου


Η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Μανιφέστου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αντιφασιστών Κοινοβουλευτικών έγινε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών.  Στη συνέντευξη τύπου έλαβαν μέρος η Γκάμπι Τσίμερ, Πρόεδρος της GUE/NGL (Ευρωομάδα  της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς), ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Νίκος Χουντής, η Γερμανίδα βουλευτής (Die Linke) Ανέτ Γκροτ και ο βουλευτής του Σύριζα Δημήτρης Τσουκαλάς.

Αφού δήλωσε ότι η GUE/NGL έβαλε το Ευρωπαϊκό Αντιφασιστικό Μανιφέστο στην ημερήσια διάταξή της, η Γκάμπι Τσίμερ τόνισε πόσο άμεση και σοβαρή είναι σήμερα στην Ευρώπη η ακροδεξιά και φασιστική απειλή, και κατάληξε καλώντας την ευρωπαϊκή Αριστερά να υποστηρίξει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αντιφασιστών Κοινοβουλευτικών και να κινητοποιηθεί στον αντιφασιστικό αγώνα.

Η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Μανιφέστου (http://www.antifascismeuropa-ellada.gr/) έγινε από το Δημήτρη Τσουκαλά, ενώ ο Νίκος Χουντής και η Ανέτ Γκροτ υπογράμμισαν ότι αυτή η τόσο επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού σχεδόν παντού στην Ευρώπη θέτει την ευρωπαϊκή Αριστερά μπροστά στις ευθύνες της και την υποχρεώνει να δώσει προτεραιότητα στην αντιφασιστική κινητοποίησή της πριν είναι πολύ αργά.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αντιφασιστών Κοινοβουλευτικών ξεκινάει με την υποστήριξη και συμμετοχή 25 βουλευτών από τη Βρετανία, την Ελλάδα, το Ισπανικό Κράτος, την Ιρλανδία, την Αυτόνομη Κοινότητα της Βαλένθια, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, την Καταλονία, τη Πορτογαλία και την Ολλανδία, ενώ το Ευρωπαϊκό Αντιφασιστικό Μανιφέστο έχει ήδη υπογραφεί από τουλάχιστον 110 κοινοβουλευτικούς διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών (53 είναι του Σύριζα).

 

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Τσουκαλά στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου 2013

Αγαπητές φίλες και συντρόφισσες, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Πριν από όλα, το Ευρωπαϊκό Αντιφασιστικό Μανιφέστο θέλει να κηρύξει γενικό συναγερμό και κινητοποίηση ενάντια στη θανατερή απειλή που συνιστά η μεγάλη άνοδος της ρατσιστικής και νεοφασιστικής δεξιάς σε όλη την Ευρώπη! Κι αυτό επειδή πρέπει τώρα να το παραδεχτούμε:  Αυτή η απειλή είναι σήμερα άμεση. Δεν αφορά πια μόνο μια χώρα, όπως για παράδειγμα τη δικιά μου χώρα την Ελλάδα, αλλά όλους μας. Ποιος θα τολμούσε να πει σήμερα ότι στην Ευρώπη δεν γινόμαστε μάρτυρες της επιστροφής και της νεκρανάστασης των χειρότερων δαιμόνων της δεκαετίας του 1930;

Ο στόχος του Ευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Μανιφέστου  είναι ξεκάθαρος: Να ενώσει τις αντιφασιστικές δυνάμεις, δηλαδή  συνδικάτα,  κοινωνικά κινήματα, πολιτικά κόμματα και, κυρίως, τους πολίτες προκειμένου να οικοδομηθεί, το ταχύτερο δυνατό, ένα δυνατό ενωτικό ευρωπαϊκό αντιφασιστικό κίνημα. Να γιατί δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τα ήδη υπάρχοντα κάθε λογής αντιφασιστικά κινήματα ή δίκτυα.  Δεν θέλουμε να διαιρέσουμε, θέλουμε να ενώσουμε επειδή αληθεύει περισσότερο παρά ποτέ ότι…η ισχύς εν τη ενώσει. Μόνον ενωμένοι πέρα από εθνικά σύνορα θα μπορέσουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες σαν κι αυτές που αρχίζουμε τώρα να προετοιμάζουμε, την οργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Συνεδρίου  αντιφασιστών διανοουμένων. Συγγραφέων και καλλιτεχνών ή την Ευρωπαϊκή δικτύωση των αντιφασιστικών οπαδικών σωματείων ποδοσφαίρου.

Το Ευρωπαϊκό Αντιφασιστικό Μανιφέστο πρέπει να είναι κληρονόμος των μεγάλων αντιφασιστικών παραδόσεων στην ήπειρό μας, πρέπει να οικοδομήσει γέφυρες με αυτό το πολύτιμο παρελθόν που έχει πια σχεδόν ξεχαστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μανιφέστο μας τελειώνει με τη φράση «Αυτή τη φορά, η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί». Ναι, πρέπει να διδαχτούμε από την ιστορία για να μην επαναλάβουμε τα λάθη των δεκαετιών του 1920 και 1930 που οδήγησαν στη χειρότερη τραγωδία της ανθρώπινης ιστορίας, στο Άουσβιτς, στο Μπιρκενάου και στην Τρεμπλίνκα, σε ένα Παγκόσμιο Πόλεμο με τα 60 εκατομμύρια νεκρούς του.

Αν αυτό το Ευρωπαϊκό αντιφασιστικό κίνημα θέλει να παλέψει με επιτυχία τη νεοφασιστική απειλή, πρέπει να επενδύσει και να οργανώσει τις δυνάμεις του μακροπρόθεσμα, να απορρίψει κάθε σεχταρισμό καθώς και να πολεμήσει την ακροδεξιά σε όλα τα πεδία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, χωρίς καμιά εξαίρεση.  Και ο μόνος τρόπος για να το κάνει είναι να εμπιστευτεί τους απλούς ανθρώπους, να ενθαρρύνει τη δικτύωσή τους εκεί όπου αυτοί ζουν και εργάζονται, σπουδάζουν και αναπτύσσουν τις ικανότητές τους. Γιατί; Επειδή κανείς άλλος πέρα από τους ίδιους τους απλούς ανθρώπους δεν μπορεί να μεταφράσει το γενικόλογο αντιφασισμό σε συγκεκριμένα αιτήματα, προγράμματα και κυρίως, σε αντιφασιστικές δράσεις.  Να γιατί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αντιφασιστών Κοινοβουλευτικών  που ξεκινάμε σήμερα, προσφέρει ένα πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα για το είδος της αντιφασιστικής δικτύωσης που προτείνουμε  σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να αντισταθούν αποτελεσματικά στη φριχτή ακροδεξιά και νεοφασιστική απειλή. Την αντιφασιστική μας αντίσταση πρέπει να την οργανώνουν και να την διεξάγουν οι ίδιες οι λαϊκές μάζες.

Αγαπητές φίλες και συντρόφισσες, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες και ότι τώρα έχουμε εμπλακεί  σε ένα αγώνα δρόμου ενάντια στη νεοφασιστική και ρατσιστική βαρβαρότητα. Πρέπει να οργανωθούμε και να δράσουμε τώρα και όχι αύριο, επειδή αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά. Ωστόσο, έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτό που κάνουμε είναι το σωστό.  Όπως το έλεγε ο Γερμανός θεολόγος και μάρτυρας της αντιναζιστικής αντίστασης Dietrich Bonhoeffer, «η μόνη χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δίνουμε»…

Σας ευχαριστώ…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)