to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 24.08.2014

Οικονομία

Εγγύηση… φτώχειας από την κυβέρνηση: Σε πιλοτική εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ύστερα από 4 χρόνια μνημονίου, η κυβέρνηση έμαθε τι σημαίνει «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και προτίθεται, κατά τα δημοσιεύματα, να το εφαρμόσει «πιλοτικά» από το φθινόπωρο σε 13 δήμους


Τα... ψίχουλα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι «σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου». Για παράδειγμα, διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα.

Η εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» ξεκινά πιλοτικά σε 13 δήμους το φθινόπωρο. Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και καθορίζει τους δικαιούχους, το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού, αλλά και τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις. Στόχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», είναι το 2015 το ελάχιστο εγγυημένο επίδομα να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας και να καλυφθεί (μόνο) το 7% του πληθυσμού. Το σχετικό κονδύλι – στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου- θα κυμαίνεται από 850 εκατ. ευρώ έως 1 δισ.

Όσοι λάβουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανέφερε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», θα ελέγχονται κάθε μήνα και θα περικόπτεται το ποσό αυτό από το εισόδημα που δικαιούνται. Για παράδειγμα, αν ένας πατέρας δύο ανήλικων παιδιών λαμβάνει 400 ευρώ και κάποιο μήνα εργαστεί δύο ημέρες μέσα στον μήνα και λάβει από αυτήν του την εργασία 60 ευρώ, άμεσα (τον ίδιο μήνα δηλαδή που έλαβε την αμοιβή) θα του περικόπτονται τα 60 ευρώ από το ποσό που κανονικά θα ελάμβανε. 

Πληροφορίες: real.gr

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)