to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:12 | 16.02.2016

Πολιτισμός

Σήμερα στις 14.00 το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Καλαϊτζή

Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι σύντροφοι θα αποχαιρετήσουμε έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς σχολιαστές με το πενάκι, τον σκιτσογράφο Γιάννη Καλαϊτζή, σήμερα Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, στις 14.00 στο Γ΄ Νεκροταφείο. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να προσφερθούν τα χρήματα για την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποδοχής και Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, στην τράπεζα Πειραιώς, αρ. λογ. 6053-040030-938.


Η κακή είδηση από την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Η οικογένεια της «Εφημερίδας των Συντακτών» και η ελληνική τέχνη είναι από σήμερα πιο φτωχές έπειτα από την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή. Ένας από τους πιο ένθερμους θιασώτες του συνεταιρισμού μας δεν είναι πια μαζί μας, καθώς «έφυγε» μετά από μακρά μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Γιάννης Καλαϊτζής υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και πολυβραβευμένους σκιτσογράφους στην Ελλάδα με μακρά πορεία στον χώρο του Τύπου και όχι μόνο

Γεννημέντος στις 11 Νοεμβρίου του 1945, ο Γιάννης Καλαϊτζής υπήρξε ενεργός για αρκετές δεκαετίες ο Γιάννης Καλαϊτζής έχει συνεισφέρει με σκίτσα σε έντυπα όπως «Πανσπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή», «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ», «Γαλέρα» «Εφημερίδα των Συντακτών».  Το 1976 σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Happy Day. Εξέδωσε και τα άλμπουμ Τσιγγάνικη ορχήστρα, Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης, Τυφών, Γιαταλεφτά Νοέμβρη, 2000 στα 4. 

Υπήρξε ένας από τους κύριους συντελεστές του περιοδικού «Γαλέρα», του οποίου υπήρξε διευθυντής μέχρι το 2010 όταν και έκλεισε. Βρέθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της και δημοσίευσε το τελευταίο του σκίτσο στις 5 Φλεβάρη με θέμα το φλέγον ζήτημα του αγροτικού.

Ο ίδιος περιέγραφε την πορεία του με τον δικό του τρόπο στην επίσημη ιστοσελίδα του

«Μεγάλωσα στο καφενείο του πατέρα μου στην Κοκκινιά. Πάνω στα τραπέζια κυκλοφορούσαν δύο-τρεις εφημερίδες. Γελοιογραφικά σκίτσα κάνω από μωρό. Ήμουν παρατηρητικό και κακό και το ‘δειχνα. Το περιβάλλον μου ένοιωσε την απειλή. Χάριν εξευμενισμού μου διέθεσε μια αποδοχή διαρκείας. Το να επιδοθώ στην πολιτική σάτιρα ήταν αυτονόητο. Ήμασταν αριστεροί, το κράτος μας έκανε και ρατσιστές.

Η δεξιά, η εξουσία, οι αρχές ήταν έξω από την κοινωνία μας, ήταν το ξένο, το άλλο. Μου την είχε στημένη στο νηπιαγωγείο. Κατανάγκαζαν εμένα το σκιτσογράφο να πλέκω καλαθάκια και να κεντάω με μπρισίμι μηλαράκια σε χαρτόνι. Για να με σπάσουν. Δε μίλησα.

Καταδικάστηκα σε δωδεκαετή εκπαίδευση. Μου’ριξαν και έναν χρόνο επι πλέον ως μη συνεργάσιμο. Δραπέτευσα πριν εκτίσω την ποινή.

Ακολούθησε ο κατήφορος. Από τα χαμαιτυπία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών. Έμαθα κινηματογράφο στους κινηματογράφους, θέατρο στο θέατρο, μουσική την νύχτα και εικόνες στο πεζοδρόμιο. 

Ακουλουθεί μια χούντα που επι 40 χρόνια παραμένει 7 ετών. Σκιτσάρω αγωνιώντας να κατανοήσω το προηγούμενο»

Χάσαμε ένα συνάδελφο, ένα σπουδαίο καλλιτέχνη και έναν από τους θερμότερους θιασώτες του συνεταιρισμού της Εφημερίδας των Συντακτών. 
Απ' όλους μας, καλό του ταξίδι!

____________________________

Καλό ταξίδι, Γιάννη!

Το left.gr εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του αγαπημένου Γιάννη Καλαϊτζή και τους συναδέλφους της Εφημερίδας των Συντακτών

____________________________

Συλλυπητήριο μήνυμα Αλ. Τσίπρα

Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή, ενός από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους σκιτσογράφους στον ελληνικό τύπο και τις εικαστικές τέχνες.

Με τη μακρά του διαδρομή, την πλούσια σκιτσογραφική του παραγωγή για μία σειρά εντύπων, και την ενεργό συμμετοχή του στα δημοσιογραφικά δρώμενα ο Γιάννης Καλαϊτζής, άφησε το ιδιαίτερό του στίγμα.

Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνάδελφούς του.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Γιάννη Καλαϊτζή

Ο κόσμος του σκίτσου και των κόμικς θρηνεί από χτες την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή, ενός από τους πιο εμβληματικούς, τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Καλαϊτζής γεννήθηκε το 1945 στην Κοκκινιά και υπήρξε ενεργός για πολλές δεκαετίες, δημοσιεύοντας τις πρώτες του δουλειές πριν από τη δικτατορία ακόμη, στην Πανσπουδαστική, τους Δρόμους της Ειρήνης, την Αυγή.

Από τη Μεταπολίτευση και μετά ο Καλαϊτζής δίνει το παρών σε εφημερίδες και περιοδικά (Ελευθεροτυπία, Αντί, Σχολιαστής, Ντέφι) αλλά και στα σημαντικότερα εγχειρήματα του χώρου του σκίτσου και των κόμικς· δημοσιεύει στη Βαβέλ και είναι από τους βασικότερους συντελεστές της Γαλέρας, της οποίας υπήρξε διευθυντής μέχρι το 2010 που έκλεισε. Τελευταίος του σταθμός, ο συνεταιρισμός της Εφημερίδας των Συντακτών.

Παράλληλα εξέδωσε τα άλμπουμ Τσιγγάνικη ορχήστρα, Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης, Τυφών, Γιαταλεφτά Νοέμβρη, 2000 στα 4, Ασύμμετρη κυβέρνηση, ενώ to 1976 έκανε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Happy Day. Πολυβραβευμένος για τη δουλειά του, υπήρξε επίσης ενεργός συνδικαλιστής στον χώρο του Τύπου.

Γεννημένος αριστερός και αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ο Καλαϊτζής πέρασε, όπως γράφει με τον δικό του τρόπο στο βιογραφικό του, «από τα χαμαιτυπεία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών». Η πληθωρική πολυσημία του σκίτσου του, τα πολλά επίπεδα του σχολιασμού του, το ξεχωριστό του ύφος, η οξεία και ασεβής ματιά του στην επικαιρότητα συνθέτουν ένα έργο μοναδικό τόσο στην καθημερινή αποτύπωση της επικαιρότητας, όσο και στις παράλληλες μυθοπλασίες που δημιουργούσε το πενάκι του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο του Γιάννη Καλαϊτζή και απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του.

Οι αγωνιστές της ειρήνης νιώθουμε βαθιά θλίψη για τον πρόωρο χαμό του σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή,  που υπήρξε εμπνευσμένος ως το τέλος.

Θυμόμαστε ότι ο Γιάννης Καλαϊτζής έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκιτσογράφος, μέσω του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης», κυκλοφοριακά επιτυχημένου και ποιοτικού περιοδικού της δεκαετίας του 1960.

Ο Γιάννης είχε συνεργαστεί τότε με σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους σαν τον Νικηφόρο Βρεττάκο, τον ανεπανάληπτο Μποστ, τον Μανώλη Παπουτσάκη και τον Γιάννη Θεοδωράκη, Στο ίδιο περιοδικό είχε ξεκινήσει ως σκιτσογράφος και ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, ενώ μαθήτευσαν ως δημοσιογράφοι οι Φώντας Λάδης, Νικηφόρος Αντωνόπουλος και πολλοί άλλοι.

Πνευματικό παιδί της άκρως δημιουργικής εκείνης εποχής,  ήταν ο Γιάννης Καλαϊτζής. Εποχής κινηματικής και ευρύτερης αριστερής  δημοκρατικής ανάτασης.

Πάνος Τριγάζης

Συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΛΑΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή

Βαθιά θλίψη προκαλεί η απώλεια ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων σκιτσογράφων και αγωνιστών, του Γιάννη Καλαϊτζή.

Ο Γ. Καλαϊτζής, το παιδί με το σπάνιο ταλέντο που ξεκίνησε τη δική του μεγάλη διαδρομή από την Κοκκινιά, άφησε το δικό του ισχυρό «αποτύπωμα» στο χώρο των Καλών Τεχνών, σε εποχές δύσκολες με τα σκίτσα του στα πιο σημαντικά έντυπα και εφημερίδες.

Η ΛΑΕ εκφράζει τα θερμά συλληπητήρια της προς την οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του.

Συλλυπητήρια δήλωση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη

«Ο Γιάννης Καλαϊτζής, ένας από τους πιο ταλαντούχους και ευφυείς σκιτσογράφους της εποχής μας, με το μοναδικά αιχμηρό και μαύρο χιούμορ του με το οποίο σχολίαζε τα πολιτικά πράγματα, δυστυχώς έφυγε από τη ζωή.

Είναι αλήθεια ότι με την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή ο κόσμος της ελληνικής γελοιογραφίας και των κόμικς γίνεται φτωχότερος.

Εκφράζουμε τη λύπη μας και τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)