to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:50 | 28.12.2018

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

«Έφυγε» ο αγωνιστής της δημοκρατίας Ανδρέας Σαββάκης

Είχε καταδικαστεί στη μεγάλη δίκη του "Ρήγα Φεραίου"


Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της Α' Παθολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα, ο αγωνιστής της δημοκρατίας Ανδρέας Σαββάκης δεν είναι πια μαζί μας. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Δεκεμβρίου, σε ηλικία μόλις 71 ετών.

Γιος του επιφανούς δικηγόρου του Ηρακλείου Μενέλαου Σαββάκη, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από την πρώτη στιγμή μπήκε στην αντίσταση κατά της χούντας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για πρώτη φορά το 1967. Βγήκε με τη λεγόμενη αμνηστία του Παπαδόπουλου για να ξανασυλληφθεί και να δικαστεί στην περίφημη δίκη του «Ρήγα Φεραίου» στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών μαζί, μεταξύ άλλων, με τον Θανάση Αθανασίου, τον Νίκο Κιάο, τον Νίκο Γιαννακίδη, τον Παύλο Κλαυδιανό, τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Αντώνη Μαργαρίτη, τον Νικηφόρο Σταματάκη, τον Κωστή Ποάργο, το Γιώργο Μποτζάκη, τον Αριστείδη Θεοδωρίδη, τον Νίκο Μαργαρίτη, τη Φρίντα Λιάππα. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών και παρέμεινε κρατούμενος ώς το τέλος. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του υπέστη πολλαπλά βασανιστήρια εξαιτίας των οποίων επιβαρύνθηκε η κατάσταση της υγείας του.

Κατά τη Μεταπολίτευση, ασχολήθηκε στην Αθήνα με εκδόσεις και δούλεψε σε εκδοτικούς οίκους μέχρι να επιστρέψει τελικά στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου εργάστηκε επί σειρά ετών ως έφορος στις εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης συνεργαζόμενος στενά με τον φίλο του, αείμνηστο Νίκο Γιανναδάκη. Η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης θεωρείται καταλυτική.

Η κηδεία του Ανδρέα Σαββάκη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί.


Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Ο Ανδρέας Σαββάκης υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένας άδολος, συνεπής αγωνιστής

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου αναφέρει:

Ο Ανδρέας Σαββάκης υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένας άδολος, συνεπής αγωνιστής, άνθρωπος της διανόησης και των γραμμάτων, υπόδειγμα ήθους και σεμνότητας, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Με πλούσια αντιδικτατορική δράση, φυλακίσθηκε και βασανίσθηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών. Στη μεταπολίτευση επί σειρά ετών εργάστηκε ως έφορος στις εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης συμβάλλοντας καίρια στην ανάπτυξη της.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους και συγγενείς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)