to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:42 | 30.09.2015

Οικονομία

«Εφ.Συν.»: Τα «φιλέτα» του ΟΛΠ, που θέλει να ιδιωτικοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ

Η «Εφ.Συν.» εξασφάλισε και παρουσιάζει τον χάρτη (με τις ανάλογες επεξηγήσεις) της ευρύτερης περιοχής, η οποία ανήκει στον ΟΛΠ. Τις συγκεκριμένες παραλιακές περιοχές ορισμένοι επιθυμούν να μην δοθούν στους δήμους, αλλά στον επενδυτή ως «προίκα» μετά την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμανιού - Οι συναντήσεις του Θ. Δρίτσα για το ζήτημα


Η «Εφ.Συν.» εξασφάλισε και παρουσιάζει τον χάρτη (με τις ανάλογες επεξηγήσεις) της ευρύτερης περιοχής, η οποία ανήκει στον ΟΛΠ. Τις συγκεκριμένες παραλιακές περιοχές ορισμένοι επιθυμούν να μην δοθούν στους δήμους, αλλά στον επενδυτή ως «προίκα» μετά την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Ο συγκεκριμένος χάρτης έχει παραδοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί ήδη. 

Ορισμένες παρατηρήσεις είναι όμως ιδιαίτερα διαφωτιστικές.

Χάρτη (με τις ανάλογες επεξηγήσεις) της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού ΠειραιάΚλικάρετε στην εικόνα για να δείτε ολόκληρο το χάρτη | ΕΦ.ΣΥΝ.

Με κόκκινη γραμματοσειρά αναγράφονται οι εκτάσεις τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί να παραχωρηθούν στους επενδυτές-αγοραστές του ΟΛΠ.

Παραχωρούνται οι κάτωθι εκτάσεις:

- Οικόπεδο στα βόρεια της παραλιακής ζώνης, στο οποίο προορίζεται να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας, που θα εξυπηρετεί όχι μόνο το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας αλλά και το Πέραμα και τη Νίκαια. Η οικοδομική άδεια έχει ήδη εκδοθεί και πρόκειται να υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.

Η ιχθυόσκαλα του Αγίου Γεωργίου

Τμήμα του λιμενίσκου του Αγίου Νικολάου. Ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας το είχε παραχωρήσει στον «Εξωραϊστικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κερατσινίου Δραπετσώνας "Ο Αγιος Νικόλαος"», ο οποίος το χρησιμοποιεί από το 1960 περίπου

- Τέλος, όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής της Δραπετσώνας. Πρόκειται για το γνωστό «φιλέτο» για το οποίο δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα του παράκτιου μετώπου της Εταιρείας Λιπασμάτων αποτελεί τη μόνη «διέξοδο» προς την θάλασσα για την Δραπετσώνα και το Κερατσίνι. Η παραχώρηση του μετώπου στο Δήμο σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη χρήση του χώρου (όπως αυτές προωθούνται σε τροπολογία που περιλαμβάνεται  στο Νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις»), καθώς και η πίστωση 17.500.000 ευρώ για «απαλλοτρίωση χώρου πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων για την κατασκευή μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου» που ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής τον Ιούλιο του 2015, κινούνται προς την κατεύθυνση αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος των πολιτών.

Με μπλε γραμματοσειρά παρουσιάζεται η (πετσοκομμένη) περιοχή που θα δοθεί τους δήμους και την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρου στο Καστράκι, που βρίσκεται πάνω από την Ε2 πύλη του λιμανιού και τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη στη Δραπετσώνα, που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό.

Όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» της 30ής Σεπτεμβρίου 2015, «μέχρι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου δίνει περιθώριο το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση να μελετήσει και να στείλει για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς το προσχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, το οποίο όμως παρέλαβε μόλις χθες στα χέρια του ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Το διάστημα αυτό θεωρείται από τους ενδιαφερόμενους πολύ μικρό, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες από τους εμπλεκόμενους φορείς, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με πληροφορίες επικαλείται τα δεσμευτικά περιθώρια που έχουν βάλει οι δανειστές σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ». Ωστόσο πληροφορίες της «Εφ.Συν.» «λένε ότι οι δανειστές λόγω των εκλογών που μεσολάβησαν δέχονται μια μικρή παράταση της διαδικασίας μέχρι τις 15 Νοεμβρίου».

Παράλληλα «χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μια κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας με παρόντες τον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, τους δημάρχους Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη» (σσ διαβάστε αναλυτικά παρακάτω). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θοδωρής Δρίτσας «δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος για συμπεράσματα, καθώς το προσχέδιο το πήρε στα χέρια του μόλις χθες, πως οι συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχιστούν και πως θα προσπαθήσει για ουσιαστικές βελτιώσεις» (πηγή: efsyn.gr).

Θ. Δρίτσας για ΟΛΠ: Απαραίτητη η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις εξελίξεις για το λιμάνι

 

Όπως σημείωσε ο υπουργός, με τη συνάντηση αυτή ξεκίνησε η διαβούλευση της κυβέρνησης με τους φορείς της αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, σχετικά με την προοπτική που χαράσσεται αναφορικά με τις εξελίξεις για το μέλλον του ΟΛΠ. 

Συγκεκριμένα, από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Πειραιά κ. Γαβρίλης, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Βρεττάκος,  ο δήμαρχος Περάματος κ. Λαγουδάκης και η δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Νάνου.

Δρίτσας: «Οι εξελίξεις για το λιμάνι μας αφορούν όλους και όλοι πρέπει να έχουμε γνώμη -Ζητούμενο ένα εξισορροπιστικό πλαίσιο»

«Οι τοπικοί φορείς ενημερώθηκαν κατά το δυνατόν πληρέστερο τρόπο για τις εξελίξεις και για τα βασικά σημεία του σχεδίου παραχώρησης που έχει εκπονηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης για να πάρει την τελική του διαμόρφωση» είπε ο κ. Δρίτσας.

«Οι προβληματισμοί των δήμων είναι πάρα πολύ σοβαροί» σημείωσε, καθώς όπως είπε «οι εξελίξεις αυτές θα καθορίσουν για πολλές δεκαετίες το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας Πειραιά. Επομένως η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε αυτές τις εξελίξεις είναι παραπάνω από απαραίτητη»,  τόνισε.

«Οι εξελίξεις για το λιμάνι του Πειραιά μας αφορούν όλους και όλοι πρέπει να έχουμε την αποτύπωση της γνώμης, έστω σε αυτά τα πολύ σκληρά και δεσμευτικά - από άποψη πλαισίου και χρόνου-  περιθώρια», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας και κατέληξε: «Νομίζω ότι έστω σε αυτό το λίγο χρόνο που απομένει θα είναι πολύ δημιουργική η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Κόκκινου» για το μέλλον εκτάσεων που επί χρόνια οι τοπικές κοινωνίες διεκδικούν από τον ΟΛΠ, όπως πχ η πρώην βιομηχανική ζώνη των Λιπασμάτων Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα, ο υπουργός, αφού διευκρίνισε πως δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε σχετική ανακοίνωση από μέρους της κυβέρνησης, είπε:

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όλοι οι δήμαρχοι πολύ καιρό τώρα έχουν επιδιώξει να θέσουν κατά την διαδικασία της προετοιμασίας στο ΤΑΙΠΕΔ τις ανάγκες και τα αιτήματα και των δήμων και των πόλεων. Τώρα αυτή η διαδικασία κορυφώνεται . Αυτά τα θέματα που θέτουν οι δήμοι είναι ανοιχτά και από εκεί και πέρα θα κριθεί πώς και σε τι βαθμό θα μπορέσει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που να ισορροπεί τουλάχιστον και να δίνει λύσεις ζωτικής σημασίας για τις πόλεις και τους δήμους».

Γαβρίλης: « Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη διαβούλευση -Ανησυχούμε ότι δε διασφαλίζονται κρίσιμα θέματα δημοσίου συμφέροντος»

«Ήταν μια ειλικρινής συζήτηση» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας. Όπως είπε, «τέθηκαν  υπ’ όψιν των τοπικών φορέων όλα τα στοιχεία των μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων και εξελίξεων που αφορούν στην τύχη του λιμανιού, ειδικότερα του σχεδίου παραχώρησης». Παρ’ όλ’ αυτά ο κ. Γαβρίλης τόνισε πως κατά τη συζήτηση προέκυψαν «μερικές βασικές διαφωνίες». 

«Ανησυχούμε ότι ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας για να εκτυλιχθεί η συζήτηση αυτή είναι σχεδόν απαγορευτικός, είναι μόνο 10 μέρες. Διεκδικούμε να παραταθεί αυτός ο χρόνος για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους και πολύ περισσότερο στους δήμους της τοπικής αυτοδιοίκησης να οργανώσουν το διάλογο με όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», είπε ο κ. Γαβρίλης.

«Ανησυχούμε ότι κρίσιμα θέματα που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον , το συμφέρον της πόλης, δεν έχουν εξασφαλιστεί», συνέχισε ο Αντιπεριφερειάρχης, σημειώνοντας ότι οι τοπικοί φορείς προτίθενται να καταθέσουν άμεσα συγκεκριμένες προτάσεις . «Από τη δική μας πλευρά θα διεκδικήσουμε η συζήτηση αυτή να φτάσει σε όλη την κλίμακα της κυβέρνησης, και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα απευθυνθούν στις τοπικές κοινωνίες για να τις ενημερώσουν για τις εξελίξεις», κατέληξε.

Νομικές ενέργειες και κινητοποιήσεις

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες μέρες, στις 6 Οκτωβρίου, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά-Θεσσαλονίκης, της ΟΜΥΛΕ και των Επιμελητηρίων κατά της πώλησης των μετοχών των ΟΛΠ και ΟΛΘ, ενώ το Σάββατο 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση από συλλογικότητες, φορείς και ομάδες πολιτών στην πρώην βιομηχανική ζώνη Λιπασμάτων Μποδοσάκη, στην Δραπετσώνα (πηγή: stokokkino.gr).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)