to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 27.02.2019

Πολιτική

Έφη Καλαμαρά: Δυνατό ευρωψηφοδέλτιο με ευρύτητα σκέψης και σύνθεσης και προσωπικότητες διεθνούς κύρους

Την Κυριακή στην ΚΕ θα συζητήσουμε την στρατηγική των ευρωεκλογών, θα απευθύνουμε κάλεσμα στις ανένταχτες, αδέσμευτες αριστερές δυνάμεις, αλλά και σε δυνάμεις της κεντροαριστεράς που απελευθερώνονται από τον νεοφιλελευθερισμό, να κάνουμε κοινή διακήρυξη και να συνδιαμορφώσουμε ψηφοδέλτιο μέσα από μία από κοινού Εκλογική Επιτροπή, με προσωπικότητες διεθνούς κύρους, είπε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Καλαμαρά μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


«Στην Ελλάδα κάνουμε μία συζήτηση που ήδη στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρωπαϊκή Αριστερά εδώ και πολύ καιρό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις ιστορικής σημασίας … να μιλήσουμε για τις ευρωεκλογές και μετά για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας», είπε η κ. Καλαμαρά.

Υπογράμμισε ότι «όταν στην Ευρώπη έχουμε την συγκρότηση μίας “μαύρης Διεθνούς” που ενώνει επιμέρους εθνικισμούς, μεταστροφές των δεξιών κομμάτων -με τρανό παράδειγμα την “δική μας” Νέα Δημοκρατία- και υιοθέτησης ακροδεξιού λαϊκισμού στο λόγο και τις πολιτικές, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να απαντήσουν. Εμείς αυτή την απάντηση την έχουμε περιγράψει στην Ευρώπη εδώ και καιρό, την περιγράφουμε και στην Ελλάδα … δεν μπορεί να μην απαντήσουμε συνολικά, κάνοντας ένα κάλεσμα προς όλους»:

• στην Ελλάδα για έναν πολύχρωμο πόλο που ανασυγκροτεί τις ανένταχτες αριστερές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς που συνειδητοποιούν την ανάγκη οριοθέτησης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, να φτιάξουμε αυτόν τον πόλο
• στην Ευρώπη είναι η Αριστερά, οι Πράσινοι και εκείνο το τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκεται σε ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνει κάλεσμα στα κόμματα αλλά κυρίως στην κοινωνία», συνέχισε η ίδια, «η Συνθήκη των Πρεσπών ήταν καταλύτης που απελευθέρωσε δυνάμεις της κεντροαριστεράς που συνειδητοποιούν την πολιτική του χώρου τους. Μιλάμε για το ΚΙΝΑΛΛ, αλλά ποια είναι η σχέση του ΚΙΝΑΛΛ με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, σε όλους τους τομείς, τον εθνικισμό, την εξωτερική πολιτική, τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και την λιτότητα και τις συγκεκριμένες πολιτικές. Οπότε, ας αφήσουμε χώρο και χρόνο να ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες πολύ σημαντικές».

«Υπάρχει τεράστια αλλαγή στο πώς η κοινωνία βλέπει την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες της … ο ΣΥΡΙΖΑ που “ήταν στην γωνία” και τον “πυροβολούσαν” όλα τα κόμματα, δεν είναι πια», καθώς υπάρχει υποστήριξη όχι μόνο στις πρωτοβουλίες του για τις σχέσεις με τα Βαλκάνια και την διεθνή κοινότητα, αλλά και σε «μία πολιτική οικονομική κατά της λιτότητας, ενίσχυσης των εργαζόμενων και των μεγαλύτερων τμημάτων της κοινωνίας. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταστροφή ήδη, φαίνεται στην κοινωνία και στον κόσμο γύρω μας» και «οι μεγάλες ιστορικές τομές οδηγούν σε ανακατατάξεις της πολιτικής ζωής», όπως σημείωσε.

Απέρριψε εξάλλου τις αιτιάσεις περί μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς την Σοσιαλδημοκρατία, με αφορμή την συχνή πρόσκληση του πρωθυπουργού και στελεχών του σε εκδηλώσεις και διεργασίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Καμία σχέση», είπε χαρακτηριστικά, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς και παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και για τον δικό μας χώρο … το κάλεσμα που απευθύνει σε δυνάμεις της Ελλάδας αλλά και συνολικά στις ευρωπαϊκές δυνάμεις, δεν είναι για να αλλάξουμε εμείς. Είναι για να φτιάξουμε έναν πολύχρωμο πόλο, σε ισότιμη βάση, κρατώντας εμείς τον αριστερό μας χαρακτήρα και συσπειρώνοντας δυνάμεις με τις οποίες μπορεί μεν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά αποδέχονται την μεγάλη πρόκληση της στιγμής και της εποχής».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε να γίνει ο ίδιος κεντροαριστερά ούτε να ανασυγκροτήσει τον κεντροαριστερό χώρο, υποκαθιστώντας τον με μία εκδοχή του. Έχουμε απόλυτο σεβασμό στην ετερότητα κάθε δύναμης, θέλουμε σε ισότιμη βάση να δούμε το μεταμνημονιακό σκηνικό που ήδη σφραγίζεται από μία νέα αντιπαλότητα … Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Αριστερά και γύρω από αυτόν τον πόλο θα υπάρξει αυτή η συσπείρωση, με διακριτούς ρόλους και σε ισότιμη βάση», όπως προσέθεσε.

Η κ. Καλαμαρά είπε ότι «την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητήσουμε την στρατηγική και την τακτική μας για τις Ευρωεκλογές. Θα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες αυτές τις ανένταχτες και αδέσμευτες αριστερές δυνάμεις, αλλά και σε δυνάμεις της κεντροαριστεράς που απελευθερώνονται από τον νεοφιλελευθερισμό, να κάνουμε κοινή διακήρυξη … την Κυριακή θα συζητήσουμε την δική μας πολιτική και τακτική, θα κάνουμε το κάλεσμα. Θα συνδιαμορφώσουμε την διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο, μέσα από μία από κοινού Εκλογική Επιτροπή με όσους συμφωνούν με την ευρωδιακήρυξη και το πλαίσιο κοινής πάλης».

Διευκρίνισε μάλιστα για την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου ότι «προφανώς θέλουμε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, με προσωπικότητες διεθνούς κύρους, που θα μπορέσουν να σταθούν στο χώρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Το ψηφοδέλτιο αυτό λοιπόν θα διαμορφωθεί σαφώς με ευρύτητα σκέψης και σύνθεσης».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)